Televizní noviny: Elektronická evidence tržeb

15. července 2024
Televizní noviny

(tn.cz) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Celý duel s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na TN.cz.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Ministerstvo financí se hájí tím, že EET byl velmi nákladný systém a jeho finanční přínos byl sporný.
Do vysílání jsme zvali ministra financí z ODS Zbyňka Stanjuru, ten se omluvil s tím, že nemá čas, nicméně naše pozvání přijala bývalá ministryně financí a současná předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček z ODS. Dobrý večer vám oběma. Začneme u vládní koalice. Pane Skopečku, připouštíte některé argumenty NKÚ, tedy že se stát zbavil zrušením EET některých kontrolních mechanismů nad daňovými úniky?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům. Bezesporu, že EET byl kontrolní mechanismus, ale jde o to, jak byl efektivní. A sám NKÚ ukazuje, že stál ten systém více jak dvě miliardy korun, přičemž ty potenciální přínosy byly ve stovkách milionů korun. To znamená, že stát by do něj dával stále více a více peněz a ten efekt pro státní rozpočet by byl velmi nízký. A co víc, ten efekt by se snižoval, protože jakkoliv se to hnutí ANO nelíbí a jakkoliv šíří nesmysly, tak kontinuálně mnoho let roste podíl bezhotovostních plateb v České republice v celé ekonomice, a to i v gastru. A i po vypnutí EET rostl počet terminálů a rostl podíl bezhotovostních plateb v celé ekonomice, včetně gastra. Takže ten podíl nepoctivých podnikatelů, kteří by mohli obcházet daňové povinnosti, se tímto způsobem snižuje tak, jak lidé chtějí stále více platit kartami a jak je to stále více běžné. Navíc já si myslím, že...

 

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Dejme také prostor paní Schillerové... Paní Schillerová ta tady nesouhlasně vrtí hlavou. Tak co se vám nelíbilo na té argumentaci pana Skopečka?

 

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání. No, protože on míchá hrušky s jablkama, vůbec tomu nerozumí. Já jsem ráda, že NKÚ vyšlo z čísel Ministerstva financí, které nakonec potvrdila v médiích v loňském roce i generální ředitelka Finanční správy a řekli, že jenom na DPH to ročně přinášelo sedm miliard. A kde máme daň z příjmů, pojistná, kde máme boom sociálních dávek, výplat na ruku nebo známý fenomén cash only. To znamená, že to, co říká pan místopředseda Skopeček, je úplný nesmysl. On tam porovnává, pracuje s čísly doměrku, ale výsledkem přece EET nemá být doměrky. Naopak tím, že jsme zavedli tento kontrolní mechanismus, tak doměrky klesaly a bylo méně kontrolních akcí. To byl ten smysl. No, a náklady 2,2 miliardy, to se musím smát. Když jsem odcházela z ministerstva, tak náklady na EET, na zavedení byly asi 370 miliard, potom ročně 230 milionů, promiňte, 370 milionů, potom 230 milionů ročně. Kdyby to vzala i tu částku, kterou tvrdí pan ministr Stanjura, že to za celou dobu bylo 2,2 miliardy, tak je to 440 milionů ročně, no a prostě to je proti těm přínosům, které to přineslo samozřejmě nepoměrné.

 

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Rozumím. Teď se omlouvám. Možná, že divák z té směsice čísel, má teď zmatek v hlavě, protože jsou to opravdu abstraktní cifry. Tak, pane Skopečku, vy mícháte hrušky s jablkama, jak uvádí paní Schillerová, nerozumíte věci. Tak jaké byly odborné argumenty pro zrušení EET? Prosím stručně.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert /ODS/:
Ona nemá argumenty, tak se snaží oponenta dehonestovat. A stačilo by, aby si hnutí ANO prošlo, čísla, prošlo data. To ale oni nemají rádi, oni rádi pohádkaří. Jako paní Schillerová před chvílí. Skutečně, ať se podívá na to, jakým způsobem roste podíl bezhotovostních plateb, jakým způsobem roste podíl transakcí prostřednictvím platebních terminálů, a to i v gastru. To je samovolný pohyb k tomu, že samozřejmě klesá podíl těch, kteří mohou jakkoliv obcházet daňové povinnosti. Prostě hnutí ANO si zvyklo na systém, že na živnostníky chtějí bič a pro velkopodnikatele chtějí dotace na linky pro toastový chleba. To my odmítáme, my si myslíme, že živnostníky je potřeba podpořit, proto jsem pro to, abychom spíše kultivovali například paušální daň nebo výdajové paušály, tedy aby živnostníci měli co nejmenší administrativu a platili velmi nízké daně. Protože představa, že od živnostníků vybereme velké daně, je samozřejmě iluzorní. Ale prostě živnostníci jsou pro hnutí ANO nepřátelé, oni chtějí pomáhat velkopodnikatelům dotacemi.

 

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Paní Schillerová, hnutí ANO už se nechalo slyšet, že v případě, že se bude podílet na příští vládě, tak EET znovu zavede. Ale tam mě zaujalo to „v modernější formě“, tak co si pod tím mají diváci představit, tu modernější formu? A prosím velmi stručně.

 

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/:
Ano. Budu velmi stručná. Jenom ještě řeknu, že ekonomický expert by si měl nastudovat nejcitovanějšího českého ekonoma Tomáše Havránka, který odhaduje zrušení EET, že chybí 2–3 % HDP, to je 30–50 miliard na příjmové straně ročně. Tak a teď k vaší otázce. My spolupracujeme na tom s podnikateli, se zástupci podnikatelských svazů. Víte, jak nazývají teď ten fenomén podnikatele? BUS – bez účasti státu. A oni s námi na tom spolupracují, protože si uvědomují, že jde o narovnání podnikatelského prostředí a jde o záchranu těch, kteří jsou poctiví. A těch je většina.

 

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Jedno slovo na závěr, pane Skopečku, můžete reagovat. A prosím opravdu jedno, dvě slova.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert /ODS/:
Hnutí ANO chce narovnávat prostředí tím, že bude bič na živnostníky a dotace pro velkopodnikatele, jako je jejich šéf. To my nechceme, my chceme jednoduché daně pro živnostníky.

 

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Bohužel, dámo a pane, náš čas určený pro toto povídání právě vypršel. Mrzí mě to, ale budeme mít možná příležitost se k této debatě ještě vrátit. Díky, že jste přišli v tomto horku a přeji klidný večer.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert /ODS/:
Děkuji za pozvání.

 

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/:
Děkuji za pozvání a krásný večer z Brna.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice