Události, komentáře ČT24: Pokus o atentát na exprezidenta USA

15. července 2024
Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Úřady ve Spojených státech pokračují ve vyšetřování sobotního útoku na exprezidenta Trumpa, pokusem o atentát se zabývá FBI, která čin vyšetřuje jako domácí terorismus. Policisté tvrdí, že pachatel jednal sám. K uklidnění napětí vyzvala i současná hlava státu Joe Biden.

 

Joe BIDEN, prezident USA:
Pamatujte si, že i když spolu můžeme nesouhlasit, nejsme nepřátelé. Jsem sousedé. Jsme přátelé, jsme spolupracovníci, občané. A co je nejdůležitější, jsme všichni Američané. Musíme stát při sobě.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Na úvod téma pro dva politiky a těmi jsou tady ve studiu poslanec Karel Havlíček z hnutí ANO. Dobrý večer.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Dobrý večer.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A na dálku zdravíme zvoleného europoslance Alexandra Vondru z ODS. Vítejte, dobrý večer.

 

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer ze Štrasburku.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové, už jste vstřebali tu událost, ke které došlo v Pensylvánii? Pane Havlíčku.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Pochopitelně byl to velký šok. Je třeba to kategoricky odsoudit. Jsem rád, že pan bývalý prezident Trump z toho vyvázl de facto bez úhony a je mi nesmírně líto oběti a všech dalších, kterých se to bezprostředně dotklo.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Co jste si v tu chvíli pomyslel?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Že to je důsledek současného světa. Teď to nemyslím nějak pejorativně. Je to důsledek toho, že se to všechno posouvá směrem k vyšší formě násilí. Máme zde sociální sítě, kde si všichni vyřizují svoje účty, napadají se vzájemně všichni. A nepochybně jedním z důsledků je to, co jsme viděli ve Spojených státech. A je třeba připomenout, že pár týdnů předtím něco podobného nastalo na Slovensku. Byla napadena i dánská premiérka. To znamená, je to zřejmě součástí doby a klidní být nemůžeme.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, vám bylo 20 let, pokud se dnes nepletu, když se ve Washingtonu odehrál atentát na Ronalda Reagana. Nevzpomněl jste si při střelbě na Donalda Trumpa na tuhle chvíli?

 

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Do jisté míry ano, i když to nejde srovnávat. Když mně bylo 20 let, tak jsem byl mladý muž, který tady vyrůstal v Československu za železnou oponou, kdy samozřejmě ten přístup k těm informacím byl nesmírně limitovaný. Ale jestli je tam něco společného, tak je to ten útok vlastně na nějakou výraznou, pro mnohé třeba i provokující osobnost. Ronald Reagan byl také různým způsobem stigmatizován. To já si velmi dobře pamatuju. Dneska je považován za jednoho z nejúspěšnějších amerických prezidentů vůbec v dějinách, který pomohl Západu vyhrát studenou válku. Ale také byl ve své době prostě různě diabolizován, stigmatizován a tito lidé se pak někdy stávají bohužel terči těchto útoků. Já souhlasím vlastně s tím, co tady Karel Havlíček řekl. Je to trochu odraz té doby dneska, kdy se odehrává ten polarizující střet na sociálních sítích, dominuje takovéto bublinové přemýšlení a málo jaksi chybí jakoby ta snaha nějak se třeba trochu vcítit do toho druhého. A myslím si, že to je pokyn pro veřejné činitele, aby se aspoň nějakým způsobem, přičemž samozřejmě si podrží své často třeba ostré názory. Bez toho politika by nebyla demokratickou politikou, ale zároveň to nebrat prostě jako boj na života a na smrt, protože pak přijde nějaký pošuk, blázen a vezme to takhle doslova. A Donald Trump naštěstí měl z pekla štěstí a jsem velmi rád, že to přežil.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Označil byste to za krizi demokratického vládnutí?

 

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Demokracie, politická demokracie je v podstatě kultivovaný civilizovaný střet. Dříve se to řešilo, že se prostě vytáhly luky a šípy a ty kmeny se střílely. A prostě staré Řecko, starý Řím daly do vínku západní civilizaci demokracii a nějaký základní právní rámec chování. A myslím si, že je důležité tohle mít na paměti, protože pokud by tady ta permanentní válka na těch sociálních sítích jaksi vyústila v to, že zmizí vlastně ta druhá část té demokracie, třeba i schopnost naslouchat, tak by mohlo se naplnit to, na co se vy ptáte. To znamená vážné ohrožení demokracie. A to si myslím, nikdo z nás si nepřeje.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, vy jste před 3,5 lety řekl, že Amerika je jiná, než když jste tam vy žil. Řekl jste, že Donald Trump vynuloval vše dobré, co za čtyři roky udělal. Donald Trump všechno podělal, skončil jako Richard Nixon. Myslel jste asi nenáviděný a zesměšňovaný, Řekněte mi, spletl jste se, jak velkou zápletkou je sobotní střelba v tom příběhu Donalda Trumpa?

 

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Vy jste vytáhla jeden můj komentář, za kterým si já stojím, a to byl komentář, který v zásadě reagoval na právě Trumpovu neschopnost odejít, neschopnost uznat volební porážku. Protože ty volby jsou samozřejmě střet, někdo vyhraje a někdo prohraje a ten, kdo prohraje, by měl uznat porážku. To, co my jsme teď třeba viděli ze strany britských konzervativců ve Velké Británii nebo jinde. A tehdy Trump, kterého já jsem předtím čtyři roky chválil, že vlastně byl prezident daleko lepší, než všichni čekali, tak jsem říkal, že samozřejmě tím odchodem ten odkaz jako pokazil. To tak je, ale tak to se odehrálo před čtyřmi lety a nyní se chystá volební souboj nový. Bude se na podzim rozhodovat, kdo bude americkým prezidentem a on v té soutěži je a má k tomu mandát Republikánské strany nebo respektive očekává se, že ten definitivní mandát dostane právě tento týden v Milwaukee.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano. Jsou to skoro čtyři roky. Útok na Kapitol. Pane Havlíčku, jaký bude Donald Trump po střelbě, bude smířlivější, lze mu v tomhle věřit?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Těžko říct, jestli bude smířlivější, ale na mně tam samozřejmě zanechal dojem a nepochybně nejenom na mně, ale i na ostatní, ten moment poté, co to nastalo. To nelze natrénovat. Můžete si představit jakékoliv situace, ale asi těžko, že vám někdo ustřelí skoro ucho a že nastane toto. A ta jeho reakce, která podle mého názoru, možná se mýlím, rozhodla americké volby. On ukázal během několika sekund tu obrovskou sílu, odolnost, nezlomnost, to, co mají Američané rádi. To znamená, někoho sice dostanete na kolena, ale okamžitě se zvednete a ukážete neskutečnou vnitřní sílu. Ano, domnívám se, že Donald Trump toto bude i dále prezentovat mimo jiné i proto, že tím ukáže rozdíl mezi ním a současným prezidentem Bidenem.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Takže myslíte, že vyostří tu svoji mobilizační kampaň?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Já myslím možná, že to tolik nevyostří, ale nepochybně tohohle využije. Ono do značné míry mu v tom samozřejmě pomáhá i jeho politický soupeř, který zjevně není, a neříkám teď ve zlém, v dobré psychické kondici. To znamená, už v těch posledních týdnech a měsících měl Trump možná trochu navrch, tak domnívám se, že toto skutečně rozhodlo. Jinak, já bych Donalda Trumpa rozhodně nepodceňoval. Já jsem měl možnost se s ním potkat jednou. Hodinu jsme seděli, byla to ta návštěva tehdy premiéra Babiše, bylo to v roce 2019. A ten člověk možná jedná intuitivněji, ale je to člověk, který si jde tvrdě za svým, je to člověk, který má určitý odhad a nepochybně je to člověk, který byl v životě velmi úspěšný a nyní to překlápí tedy do té urputnosti a zatvrzelosti i v rámci politiky. Už jenom to, že se opět zmobilizoval a opět šel do toho boje a de facto jako takřka ztracený po těch prohraných volbách se dostal do takové kondice a takového stavu, že je velkým favoritem. Tak to je to, co Američanům imponuje. Čímž neříkám, že to je člověk bez chyb a nepochybně si na něm každý najde i to špatné.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Co myslíte vy, pane Vondro? Dá si Donald Trump pozor na pusu? Protože on slíbil, že Američany sjednotí.

 

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, jestli Donald Trump si dá pozor na pusu. Tady bych byl asi skoro skeptický. Ale nepochybně se domnívám, že to, co se teď stalo a způsob, jakým on vlastně na to bezprostředně reagoval, tak mu to spíš může pomoci než uškodit. Prezidenta zvolí Američané, toho nevolíme my. My musíme rozvíjet vztahy se Spojenými státy, ať tam vládne ten či onen, protože je to klíčová mocnost Západu, vůdčí země v Severoatlantické alianci. A myslím si, že pro Čechy jako člena Severoatlantické aliance, která má zájem, aby ta přítomnost Ameriky v Evropě byla udržena, protože je to jaksi pomoc bezpečnostní pro nás před tou ruskou hrozbou, tak nemáme prostě rozvíjet vztahy s tím či oním výhradně, ale skutečně respektovat to, co si Američané vyberou. A jestli přispěje on k tomu zakopání příkopů, nevím. Já si myslím, že to je člověk, který si vždycky podrží své silné názory. Ale co je podle mě pozoruhodné, je ten výběr viceprezidenta, ten J. D. Vance, kterého on dneska oznámil a myslím si, že mu to v tom Milwaukee projde, tak je jednak mladší člověk, jednak je to skutečně konzervativní intelektuál, spisovatel. Já nevím, kdo z vás tady měl možnost číst tu Americkou elegii nebo tu Hillbilly Elegy, což byl vlastně bestseller v Americe před několika lety publikovaný, který asi víc než cokoliv jiné vysvětlil, proč vlastně třeba ti chudší Američané se rozhodli v těch volbách, kdy Trump kandidoval poprvé, volit jeho, a nikoliv demokraty. A myslím si, že tohle je jako zajímavá volba viceprezidenta, že my tady jako sledujeme s takovým tím údivem ten svár těch starců a klademe si často otázku, jestli vlastně věkově na to mají, nebo ne. Tak tohle je velmi mladý člověk a je to taková, bych řekl, tvář toho budoucího amerického konzervatismu. A jestli stojí za to to studovat, abychom jako věděli, co vlastně od tohohle konzervatismu můžeme čekat, protože bude to jiný konzervatismus než to, co my třeba známe z časů Ronalda Reagana.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A myslíte, že J. D. Vance může být zajímavou volbou i z toho českého pohledu? Protože já připomenu, že je to právě tento senátor, který upozorňoval v otevřeném dopise adresovaném ministryni financí na bezpečnostní rizika spojená s prodejem amerického výrobce munice Vista do rukou Czechoslovak Group. Tím hlavním důvodem jeho znepokojení byly údajné konexe skupiny Michala Strnada na Kreml.

 

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Nevím, já si myslím takhle... Třeba tito konzervativci nejsou už jakoby ti free tradisti, absolutně volný obchod. Myslím si, že součástí té jejich politické výbavy bude ochrana domácího trhu, to znamená, neváhat použít třeba vyhlašovat různá cla, ať už vůči Číně, anebo koneckonců i třeba Evropě, když budou mít pocit. Protože o tom mimochodem ta Americká elegie je, že vlastně ti lidé přicházeli v Americe o práci, chudli a v tomto ohledu bych myslel si, že jaksi ta jeho signace toho dopisu je především kvůli tomu, že se možná snaží nějakým způsobem chránit americký trh před nějakým nejistým investorem z Česka, ale koneckonců jaksi on neprodává tu Vistu, to prodávají jiní. A myslím si, že ten dopis to asi rozhodovat určitě nebude, jak to dopadne.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Komentář Karla Havlíčka.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
To bude zajímavé to sledovat. Já si vzpomínám, když byl Trump prezidentem, tak byl skutečně jakýmsi, bych to řekl, obchodním jestřábem. I ten jeho nejbližší tým, což byl třeba Mike Pompeo, se kterým jsme rovněž měli možnost se potkat, což byl bývalý pracovník tajných služeb ze CIA, tuším. A všimněme si, že tehdy Trump, ale samozřejmě bylo to ve spolupráci s tím Pompeem, se velmi nekompromisně postavili vůči Číně. To si myslím, že zdaleka Biden takovouhle rétoriku neměl. Oni dokázali opravdu velmi silně obhajovat zájmy Spojených států, dokázal se vymezit i vůči Evropské unii, vůči Francii atd. A domnívám se, že ten dravý obchod a hájení zájmů Spojených států a určitá ostražitost vůči třetím zemím, tak opět za Trumpa nastane.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pan Vondra tady mluvil o přítomnosti Ameriky v Evropě, o její důležitosti. Do jaké míry se teď ale obávat toho, že se Amerika bude víc zajímat o sebe než okolní svět? Protože Amerika má problém, má svůj vlastní problém a tohle asi hrozí, nebo ne?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Ano, ale Amerika vždycky měla sebe sama na tom prvním místě, to není nelogické, pochopitelně i teď vidíte ta témata v amerických volbách, která jsou odlišná, než jsou ta hlavní témata v Evropě. Evropa žije hodně ukrajinsko-ruskou válkou, v Americe žijí trochu něčím jiným, tam žijí problémy ekonomického charakteru, mají tam rovněž svoje migranty, ale samozřejmě jiné. A velmi silně tam skloňují, řekl bych, možná ještě silněji než Ukrajinu, izraelsko-palestinský konflikt. To je dáno pochopitelně sociologickým složením Spojených států, vzdáleností atd. A to je to, na co se oni budou soustředit nyní v těch volbách a poté pochopitelně podle toho, kdo zvítězí, tak podle toho bude vypadat ta politika.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové, na závěr vás poprosím, jaká bude Amerika po atentátu na Donalda Trumpa. Pár vět, pane Havlíčku.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Bude trochu jiná, protože tohle to samozřejmě tam určitý otisk nechá. Na druhou stranu já jsem člověk, který má k Americe úzký vztah, je to pro mě země, kterou v mnohém i obdivuji, je to země, kde jsem mnoho let strávil, ať už obchodně nebo jako zástupce třeba menších firem, kdy jsme tam otevírali huby atd. Jezdil jsem tam. A já mám rád na Americe to, že Amerika se dokáže vždycky rychle zresuscitovat, to znamená, ano, i když dostane facku, tak se okamžitě postaví na nohy a opět ukáže tu vnitřní sílu. Ať už to bylo po pádu dvojčat nebo prostě po jiných tragédiích nebo komplikacích, které tam nastaly. A jsem přesvědčen, že i po tomto se Amerika opět postaví na nohy a ukáže světu, že to je velmi silný lídr.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Je optimistický i Alexandr Vondra?

 

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já musím říct, že ano, že samozřejmě v Americe se více střílí, je tam více zbraní. Mnohokrát to Evropě mimochodem i pomohlo. Protože právě ta americká vůle bojovat dvakrát vytáhla Evropu z velkých problémů. Stoprocentně jsem si jist, že s těmi problémy, které Spojené státy mají dneska a jsou to problémy, není to už ta Amerika /nesrozumitelné/ různé války. Mění se demograficky, mění se ekonomicky, mění se vlastně i rovnováha sil ve světě, ta americká moc už není tak bezvýhradná, jako byla třeba před 30 lety, je tu nástup Číny, Indie a dalších mocností. Ale přes všechny tyhlety problémy si myslím, že k té Americe patří obrovská vitalita a schopnost si s tímto poradit. Není prostě tak přebyrokratizovaná jako Evropa. Je schopná riskovat, prostě nepřistupuje ke všem problémům tak, že musí mít na těch kalhotách kšandy i pásek. A myslím si, že tahleta vnitřní energie Ameriku přenese přes tohle těžké období a že si s tím poradí.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové, moc vám děkuju za úvodní debatu, dobrou noc.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Děkuji a dobrou noc.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec