Premiér Petr Fiala jednal s předsedou izraelského Knesetu Amirem Ohanou

11. července 2024
Premiér Petr Fiala jednal s předsedou izraelského Knesetu Amirem Ohanou

(www.vlada.cz) Ve čtvrtek 11. července 2024 přijal ve Strakově akademii předseda vlády ČR Petr Fiala předsedu Knesetu Státu Izrael Amira Ohanu. Ten přijel do Česka na pozvání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Premiér Fiala zopakoval, že Česká republika stále podporuje právo Izraele na sebeobranu a že je nadále důležité posilovat spolupráci mezi oběma zeměmi.

Vztahy mezi Českou republikou a Izraelem mají dlouhou historii a strategické partnerství obou zemí je dnes klíčové. Kvalitu vzájemných vztahů lze, podle premiéra Fialy, doložit i množstvím návštěv na vysoké diplomatické úrovni. Premiér přicestoval do Izraele 25. října 2023, aby vyjádřil solidaritu s Izraelem a jeho lidem, tedy těsně po teroristických útocích ze 7. října 2023, kdy Hamás zaútočil na Izraelský stát.

„Bavili jsme se hlavně o aktuální situaci v Izraeli a potřebě odstranit Hamás coby vládnoucí sílu v Gaze. Míru a rozvoje můžeme dosáhnout pouze bez teroristů,“ uvedl Petr Fiala.

Česká republika podporuje právo Izraele na sebeobranu v souladu s mezinárodním humanitárním právem a i nadále vyzývá k bezpodmínečnému propuštění všech izraelských rukojmí.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS