Předseda Miloš Vystrčil přijal šéfa izraelského Knesetu, debatovali spolu hlavně o současné bezpečnostní a politické situaci v regionu

11. července 2024
Předseda Vystrčil přijal šéfa izraelského Knesetu, debatovali spolu hlavně o současné bezpečnostní a politické situaci v regionu

(www.senat.cz) Předseda horní komory Miloš Vystrčil přijal v historických prostorech Valdštejnského paláce předsedu izraelského Knesetu Amira Ochanu. Společně jednali o aktuální bezpečnostní situaci v regionu Blízkého východu a o politické situaci v Izraeli. Izraelská strana během jednání ocenila trvající podporu České republiky. Setkání se za Senát rovněž zúčastnili místopředsedkyně Jitka Seitlová, místopředsedové Jiří Oberfalzer a Tomáš Czernin, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a člen evropského výboru David Smoljak.

„Obsahem naší debaty s předsedou Knesetu Amirem Ochanou byla situace na Blízkém východě, jakým způsobem Izrael počítá, že se bude chovat v Gaze, a to s důrazem na osud palestinských civilistů. Byli jsme ujištěni, že Izrael dělá všechno pro to, aby byla humanitární pomoc poskytována v maximální možné míře. Rovněž jsme diskutovali o tom, jaké jsou možné další osudy fungování Gazy a tím i Izraele a Palestiny. V tuto chvíli je situace taková, že cesta k nějakému rozumnému mírovému uspořádání nebude úplně krátká. Dále jsme se bavili o politické situaci uvnitř Izraele a otázce, zda zástupci ultraortodoxních stran mohou být členy izraelské armády,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda Knesetu přijel do České republiky na pozvání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, během své návštěvy se rovněž setká s premiérem Petrem Fialou. Přijetí navázalo na společnou cestu obou šéfů českého parlamentu do Izraele na začátku prosince 2023, kdy předsedové jednali se svým izraelským protějškem a navštívili jeden z kibuců, ve kterém teroristé z Hamásu vraždili izraelské občany. Podrobnosti o zahraniční cestě naleznete v tiskové zprávě na webu Senátu.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR