Povinné datové schránky by mohly usnadnit komunikaci úřadů s cizinci, kteří využívají domácí sociální systém. Počítá s tím návrh poslanců ODS

11. července 2024
Povinné datové schránky by mohly usnadnit komunikaci úřadů s cizinci, kteří využívají domácí sociální systém. Počítá s tím návrh poslanců ODS

(www.ods.cz) Cizinci, kteří jsou současně příjemci dávek českého sociálního systému, by napříště měli mít povinnost zřídit si datovou schránku. Předešlo by se tak situacím, kdy úřady nemohou cizince dostihnout a kvůli chybějící nebo opožděné komunikaci tito lidé nevědí o svých povinnostech, nebo se jim mohou vyhýbat.

S návrhem přichází skupina poslanců ODS. Reagují tak na praktické obtíže, se kterými se české úřady a stát dlouhodobě potýkají. „Není dnes výjimkou, že se občanovi cizího státu nedaří doručit aktuální dokumenty, vyžádat si od něj potřebné podklady nebo ho informovat o jeho povinnostech. To vede v praxi k nedorozuměním a problémům na obou stranách. Zavedení povinné datové schránky vzájemnou komunikaci zrychlí a zefektivní,“ je přesvědčený hlavní předkladatel novely Pavel Staněk, poslanec a člen sněmovního ústavně-právního výboru. Podle něj se tak současně předejde pochybnostem, zda úřady přistupují k cizincům stejně jako k tuzemským příjemcům sociální pomoci.

„Kromě toho odpadne také riziko zpoždění nebo ztráty poštovních zásilek a s tím spojené problémy. Je to proto opatření, které přinese výhody nejen úřadům, ale i samotným cizincům. Nebudou se muset obávat například toho, že kvůli chybnému nebo pozdnímu doručení něco nestihnou nebo promeškají stanovené termíny,“ doplňuje Jan Bureš, poslanec a člen sněmovního rozpočtového výboru. Bureš věří, že se pro novelu najde v Poslanecké sněmovně průřezová politická podpora, aby mohla začít platit už od příštího roku.

Podle současných pravidel stanovených zákonem č. 300/2008 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů pro zřizování datových schránek fyzických osob je datová schránka automaticky zřizována pouze podnikajícím fyzickým osobám a fyzickým osobám v konkrétních povoláních (např. advokáta či daňového poradce).

JUDr. Pavel Staněk, MBA

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení

Ing. Jan Bureš

poslanec PČR