Premiér Fiala: Obchvat Vysokého Mýta je prioritou pro obyvatele, ale i pro stát

19. června 2024
Premiér Fiala: Obchvat Vysokého Mýta je prioritou pro obyvatele, ale i pro stát

(www.vlada.cz) Premiér Petr Fiala se společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou zúčastnil ve středu 19. června 2024 kontrolního dne výstavby šestikilometrového obchvatu Vysokého Mýta. Ten má pomoci odvést veškerou tranzitní dopravu z centra města a zlepšit obyvatelům životní prostředí. Úsek dálnice D35 Vysoké Mýto – Džbánov má být hotový v příštím roce. Před výjezdním zasedáním vlády v Havlíčkově Brodě ještě předseda vlády jednal s vedením města.

Již šesté výjezdní zasedání vlády Petra Fialy, které se konalo v Havlíčkově Brodě, zahájili ministři výjezdem do několika míst v Pardubickém kraji a v Kraji Vysočina. Premiér Petr Fiala a ministr dopravy Martin Kupka se zúčastnili kontrolního dne na dálnici D35, která je prioritní stavbou. Kontrolní den probíhal konkrétně na úseku Vysoké Mýto – Džbánov, který by měl být zprovozněn do konce příštího roku.

„Šestikilometrový úsek odvede veškerou tranzitní dopravu z města. To zajistí obyvatelům města i regionu plynulejší dopravu, lepší vzduch a zvýší bezpečnost. Je to prioritou jak pro ně, tak pro stát,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Součástí stavby je také jedenáct mostů, dvě mimoúrovňové křižovatky a 3 200 metrů protihlukových stěn. „Obchvat je zároveň součástí celého projektu dálnice D35, která uleví páteřní dálnici D1 a výrazně tak zlepší celou dopravní infrastrukturu pro většinu obyvatel Česka a i pro mezinárodní tranzit,“ dodal Petr Fiala.

V Havlíčkově Brodě, kde probíhalo zasedání vlády, se premiér Petr Fiala setkal se starostou města Zbyňkem Stejskalem a dalšími představiteli města. Na radnici spolu hovořili zejména o lokálních tématech a jak může vláda být nápomocna v řešení některých problémů.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS