Jan Skopeček: Výsledky eurovoleb nejsou na oslavu, ale není to ani tragédie

10. června 2024
Jan Skopeček: Výsledky eurovoleb nejsou na oslavu, ale není to ani tragédie

(Frekvence 1) Hostem Press klubu byl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). S Čestmírem Strakatým řešili především výsledky voleb do Evropského parlamentu.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na rádiu Frekvence 1.

SPOLU získalo 6 mandátů – ODS 3 mandáty, což je o jeden méně, než v minulých volbách. Navzdory optimistickým předpokladům některých politiků, skončilo SPOLU druhé za prvním ANO. Výsledky podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka nejsou žádnou tragédií, ale také nejsou na žádnou oslavu. Volby se konali uprostřed volebního období, kdy je SPOLU pod velkým tlakem nejen opozice, ale i voličů. „Pro nás to musí být zdvižený prst a říct si, co k tomu výsledku vedlo a co během roku a půl, které zbývají do sněmovních voleb, dělat jinak, aby parlamentní volby nedopadly stejně.”

Vládní strany získaly dohromady zhruba 37%, což je o 10% méně, než v minulých volbách do europarlamentu. Skopeček nechce radit premiéru Petru Fialovi, jak by měl vládu sestavovat, ale je přesvědčen, že současné výsledky jsou vzkazem a že by si SPOLU mělo nastavit priority, které budou do parlamentních voleb řešit. Mělo by se jednat o pět priorit, které mají pro voliče smysl. „Jsem přesvědčen, že v jisté chvíli by vládě pomohl i personální změna. Málokterá vláda dovládla ve stejném složení,” říká Skopeček s tím, že ale odmítá jen odhadovat jméno, koho by se to mohlo týkat. To je podle něj na předsedovi, tedy na premiérovi. Podle něj by mohla být i úprava volebního programu.

Mezi voliči také převládají názory, zda by se ODS neměla osamostatnit. Někteří byli tradiční zastánci strany, po spojení s TOP 09 a KDU-ČSL od nich odešli. Skopeček vysvětluje, že vznik koalice SPOLU bylo vynucené a nebylo to něco, co by bylo přáním ODS. „Naší ambicí je vyhrávat volby samostatně.” Koalice ale vznikla na základě toho, že se překreslila politická mapa České republiky. Svou roli v tom mohlo hrát i hnutí ANO. „SPOLU vzniklo, abychom mohli Andreje Babiše porazit. Je nutné uznat, že koalice SPOLU se ODS ve sněmovních volbách vyplatila, bez ní by ODS neměla šanci skládat vládu.”

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny