Události, komentáře: Hodnocení výsledků evropských voleb

12. června 2024
Události, komentáře: Turkovy omluvy nestačí, řekl Alexandr Vondra

(ČT 24) Znovuzvolený europoslanec Alexandr Vondra (ODS) věří, že díky snížení počtu europoslanců za Zelené bude mít jeho frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) větší slovo. Spolupráci by si představoval s Evropskou lidovou stranou (EPP).

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Alexandr Vondra je připraven s Turkem spolupracovat na agendě, která oba spojuje. Mezi příklady zmínil automobily, Green Deal a migraci. „Tady máme mnoho společného,“ sdělil Vondra.

Občanský demokrat je však přesvědčen, že prostá omluva za nacistické excesy nestačí. Obává se také reakce italské strany Bratři Itálie premiérky Giorgie Meloniové, které může minulost Turka vadit. „Měli jsme tam jednoho Bulhara, který tam podobně jako Turek zdravil, bylo vyšetřování a teď jsme si všichni oddechli, že neobhájil mandát,“ popsal svou zkušenost Vondra.

K volbě nového eurokomisaře Vondra uvedl, že si nepamatuje, že by se šéf ANO Andrej Babiš bavil s tehdejší opoziční ODS o volbě Věry Jourové (ANO). „Vláda tehdy pinkla a bylo,“ zavzpomínal Vondra. Současná volba eurokomisaře je podle Vondry na vládě.

Volba eurokomisaře

Vláda podle Vondry chce vlivné ekonomické portfolio, které má generální ředitelství a ne to „co jsme tu měli deset let“. Může podle něj jít o hospodářskou soutěž či o energetiku. „Něco, co je pro nás důležité a klíčové,“ dodal Vondra. Sdělit projednávaná jména však odmítl. Eurokomisař podle Vondry musí být někdo, koho v Bruselu znají, kdo má zkušenost s řízením například ministerstva.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU