Události, komentáře: Hodnocení výsledků evropských voleb

11. června 2024
Události, komentáře

(ČT 24) Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček v Událostech, komentářích ČT24 řekl k výsledkům eurovoleb, že voliči obecně vyjádřili nesouhlas se stylem politiky, který v EU v posledních letech dominoval. V pořadu se také mluvilo i o tom, koho by mohlo Česko navrhnout za eurokomisaře.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Jan Skopeček připomněl, že posilovaly strany s kritickým postojem k migraci a s jiným pohledem na rychlost zelené transformace. Zmínil, že dosavadní tři hlavní frakce mají v Evropském parlamentu nadále většinu, ale voliči vyslali do hlavních zemí signál, že se nedaří zvládat migraci a že mají obavy o ztrátu životní úrovně spojenou s Green Dealem.

Jaký bude vývoj ve Francii?

V další části pořadu se diskutovalo o politickém zemětřesení, které výsledky eurovoleb vyvolaly ve Francii. Prezident Emmanuel Macron po těžké porážce svého hnutí Obnova rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby už na přelom června a července (30. června a 7. července).

Jan Skopeček považuje Macronův krok za riskantní, nikoliv však za odvážný. Tím by podle něj bylo jen vypsání nových prezidentských voleb. Upozornil také na měnící se rétoriku Marine Le Penové a její snahu o získání i umírněnějších voličů.

Jan Skopeček by – pokud by byl europoslanec – nehlasoval pro to, aby se Ursula von der Leyenová opět stala šéfkou Evropské komise. Jan Skopeček připomněl, že se předsedkyně Komise podílela na všech negativech minulosti, a proto by uvítal jiného kandidáta. Konkrétně nikoho nejmenoval.

Koho bude nominovat Česko na eurokomisaře?

V závěrečné části pořadu hovořili čeští poslanci o výběru kandidáta na českého eurokomisaře. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) doplnil, že koalice dodrží svůj slib – aby hnutí STAN navrhovalo eurokomisaře. Dodal však, že u koaličních jednání nebyl, vychází ze slibu.

Prioritou by pro Česko mělo být získání ekonomického portfolia, doplnil Skopeček. Toto místo má prý větší šanci získat člověk s ministerskou zkušeností. Jméno by prý mělo být známé v řádu týdnů. „Teď je míč na straně STANu a věřím, že přijde s kandidátem, velmi rychle ho posoudí vláda a začne se paralelně vyjednávat. Není na co čekat,“ konstatoval Jan Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice