360° CNN Prima News: Podle GIBS je zásah na fakultě bez provinění

6. června 2024
360° CNN Prima News: Podle GIBS je zásah na fakultě bez provinění

(CNN Prima News) Policie nemohla podle šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů zabránit tragické prosincové střelbě na FF UK v Praze a žádný z policistů či zaměstnanců policie není podezřelý ze spáchání trestného činu. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) má smysl bavit se o vzniku komise ve chvíli, kdy bude uzavřeno šetření policie a státní zástupkyně. V pořadu 360° zároveň popsal, proč první hlídky nezůstaly na fakultě.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) ale podotkl, že GIBS zkoumal celou osu zásahu. O vzniku komise se podle něj má smysl bavit až ve fázi, kdy bude jasné, jak policie a státní zástupkyně uzavřely šetření. K tomu by mělo dojít na začátku července. „Dřív to nemá smysl, protože nemáme úplné informace. Pracujeme s polovičatými informacemi a reagujeme na posunuté informace v médiích,“ řekl Pavel Žáček.

Zároveň popsal, že byl informován, jak probíhala návštěva dvou prvních hlídek policie na FF UK. „Informace nevedly k tomu, že by se něco mělo stát v hlavní budově. Vedly do Celetné,“ řekl Pavel Žáček s tím, že další informace ještě budou k dispozici. „Byli jsme ujištěni, že doba, kdy budeme moci získat veškeré informace, se blíží,“ dodal. Policisté, kteří mířili na fakultu jako první, dorazili do Celetné na základě informací od fakulty. „Cituji pana ředitele GIBS: ‚Nebyla zajištěna žádná vazba vraha na hlavní budovu‘. To beru za konstatování nezávislého orgánu a vyvrácení nedůvěry vůči policii,“ sdělil Žáček.


 

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek