Alexandr Vondra: Superdebata kandidátů do Evropského parlamentu na ČRo

7. června 2024

(iROZHLAS.cz) Evropská unie si volí nové europoslance. K volbám v pátek ve dvě hodiny vyrazili i Češi. Jaká jsou pro lídry kandidátek zásadní témata? Jaký je jejich postoj k pomoci válkou zmítané Ukrajině, jak chtějí bojovat s nelegální migrací nebo co udělají v otázkách zelené politiky? Tradičně poslední předvolební debatu uspořádal ve společném vysílání Radiožurnál a Český rozhlas Plus.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na iRozhlas.cz.

Do debaty byli pozvaní volební lídři strana a hnutí, které v průměrné hodnotě volebních modelů a preferencí překročily hranici tří procent. Pro zisk křesla v Evropském parlamentu je potřeba získat alespoň pět procent hlasů.

Na půdu Akademického klubu VŠE v Praze dorazili dvojka kandidátky hnutí ANO Jaroslav Bžoch, lídr koalice SPOLU Alexandr Vondra (ODS), jednička Starostů a osobností pro Evropu Danuše Nerudová (STAN), jednička Pirátů Marcel Kolaja, jednička SPD a Trikolory Petr Mach, jednička SOCDEM Lubomír Zaorálek a lídryně uskupení Stačilo! Kateřina Konečná (KSČM). Nabídky zúčastnit se posledního předvolebního klání nevyužil lídr koalice Přísaha a Motoristé Filip Turek.

Debata se zaměřila na témata Ukrajiny, možného budoucího rozšiřování Evropské unie, obranyschopnosti unijní sedmadvacítky a postoje vůči Rusku. A probírala se také otázka bezpečnosti, migrační pakt nebo výzvy spojené se zelenou politikou a Green Dealem.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec