Růst příjmů domácností je pozitivnější, než jsme čekali, řekl Zbyněk Stanjura v Událostech, komentářích

5. června 2024
Růst příjmů domácností je pozitivnější, než jsme čekali, řekl Zbyněk Stanjura v Událostech, komentářích

(ČT 24) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Událostech, komentářích řekl ke zprávě o růstu příjmů v Česku, že je lepší, než se očekávalo. Spokojen je také s odhadem vývoje ekonomiky, která má růst o 1,5 procenta, což je podle něj třikrát rychleji než v eurozóně.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

„My jsme říkali, že rok 2024 bude bodem obratu v tom směru, že porostou reálné příjmy domácností. Zpráva za první kvartál je pozitivnější, než jsme čekali. Neježe rostla průměrná mzda o 4,8 procenta, ale i medián, což je ten prostředek příjmů, o 5,5 procenta nahoru. Taky se mezi lednem a dubnem zlepšily odhady růstu české ekonomiky, nejen ministerstva financí, ale i domácích a zahraničních institucí,“ uvedl Stanjura. Dodal, že odhad je nárůst o 1,5 procenta a bude tažen spotřebou domácností.

Z toho, že ekonomika poroste, by měla mít podle Stanjury radost i opozice. „Já jsem velmi skeptický k tomu, že by růst HDP byl zásluhou kterékoliv vlády. To dělají oni (ANO), že jakákoliv pozitivní zpráva byla zásluhou vlády Andreje Babiše a za jakoukoliv negativní mohl někdo jiný. Ono to tak není. My musíme spoléhat na podnikatelského ducha, na to, jak ti, kteří platí daně, jsou šikovní. Když se bude dařit jim, tak se bude dařit i státním financím,“ upozornil Zbyněk Stanjura.

Saldo státního rozpočtu

Schodek státního rozpočtu za leden až květen činí 210,4 miliardy korun. Stanjura uvedl, že je to hodně. „Je to ale méně, než to bylo v předchozích letech. Když se loni říkalo, že je to čtvrtý nejhorší výsledek státního rozpočtu, tak letos bude pátý nejhorší a příští rok šestý nejhorší. Je iluze, že když máte mandatorní výdaje schválené zákony, že jste během dvou let schopni být ze 420 miliard deficitu na nule. Kdo to tvrdí, není politický realista,“ upozornil Stanjura. Důležité podle něj je, jaký bude dluh v procentech vůči HDP, a letos má být 2,3 procenta. „To číslo se výrazně zlepšuje,“ dodal Stanjura.

V roce 2022 skončil rozpočet se schodkem 360,4 miliardy, plánovaný deficit byl 375 miliard. Za loňský rok byl schodek nakonec 288,5 miliardy, přičemž schválený deficit byl 295 miliard. Na letošek se počítá s 252 miliardami.

Jak dostat další peníze do důchodového systému?

Podle ministra financí jsou jenom tři možnosti, jak to řešit, a to razantně zvýšit daně, razantně snížit důchody, nebo zvolit cestu podle Stanjury nejméně bolestivou, a to, že se zvýší věk odchodu do důchodu.

„My se snažíme odvrátit to, aby za dvacet let byl důchodový systém v deficitu pět procent HDP, to je v letošních číslech čtyři sta miliard korun. Ta opatření nesměřují k tomu, aby byl ten systém přebytkový nebo vyrovnaný, ale k tomu, aby byl ten deficit z minus pěti procent HDP někde mezi jedním až 1,5 procenta HDP ročně. Minus, ne plus. Je to proto, aby ti, kteří půjdou do důchodu za třicet let, opravdu měli solidní penzi,“ vysvětlil Stanjura.

Stanjura odmítl, že by vláda rezignovala na další příjmy. Debatě o druhém pilíři se podle svých slov nebrání. Je ale podle něj otázka, jak tam peníze dostat, jaká bude motivace a jaké budou náklady státu.

Zbyněk Stanjura

ministr financí