Petr Fiala v předvolebním duelu na CNN Prima News: Babiš schválil Green Deal a nevěděl to

5. června 2024
CNN Prima News: Babišova neznalost je nebezpečná, říká Petr Fiala. Zmínil jedinou cestu k míru na Ukrajině

(CNN Prima News) Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středečním duelu na CNN Prima NEWS opřel do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Šéf ODS mu totiž vyčetl, že nerozumí evropské politice a ani neví, že odhlasoval zavedení Green Dealu.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Vyžaduje velké úsilí, aby v Evropě byli lídři, kteří politice skutečně rozumí. Babiš Evropě nikdy nerozuměl, proto tam nedokázal nic prosadit. Ukázalo se to na jeho větě, že lídři na Evropské radě nic neprotlačí. Je to ale nesmysl. Andrej Babiš tam jen seděl a schválil Green Deal. Ani o tom neví,“ řekl v duelu s Andrejem Babišem premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Petr Fiala svá slova zopakoval. „Babiš tady znovu ukazuje, že vůbec nerozumí tomu, co se v Evropské unii děje,“ řekl premiér Fiala.

Babišova neznalost je nebezpečná, říká Petr Fiala. Zmínil jedinou cestu k míru na Ukrajině

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše často neznalá, zmatená a úsměvná. Působit ale mohou také velmi nebezpečně. Fiala to zmínil během tématu pomoci Ukrajině a české iniciativy pro nákup munice, na které přišla řeč v duelu obou politiků vysílaném ve středu na CNN Prima NEWS. Předseda vlády také naznačil, kolik za dělostřelecké granáty zaplatili daňoví poplatníci.

Petr Fiala byl v debatě na CNN Prima NEWS často pod útokem svého oponenta Andreje Babiše (ANO). Šéf hnutí ANO mu například vyčítal jeho energetickou politiku a opřel se i do jeho psychického zdraví. Premiér na něj reagoval tím, že je Babiš zmatený. „Co říká Andrej Babiš, je někdy z neznalosti, zmatenosti nebo je to úsměvné. Někdy i hrozně nebezpečné,“ řekl Petr Fiala.

Předseda vlády Petr Fiala konkrétně řekl, že je nesmysl, aby konflikt na Ukrajině vyřešila Čína. „To není reálné. My děláme pouze to, že pomáháme Ukrajině v obraně proti Rusku. Aby věděli, že agresivní politika nedává smysl a poté je možné jednat o míru. To je jediná cesta,“ pronesl Fiala.

Podle něj je nutné ukázat, že i středně velká země v Evropě může iniciovat podobnou účinnou pomoc. „Dokonce sjednotila i velké státy. Díky tomu se munice na Ukrajinu dostane co nejdříve. Pokud bychom čekali na dobudování kapacity na výrobu munice, tak by byla dostupná za dva roky,“ řekl dále Fiala. Předseda ANO Babiš na to konto několikrát zmínil, že jde o starou a plesnivou munici, která částečně pochází také z Ruska.

Následně Fiala odpověděl také na otázku, kolik bude stát dělostřelecká munice. Vláda Petra Fialy totiž celkovou částku nadále tají a chce ji veřejně sdělit až po jejím dodání na Ukrajinu. „O tom otevřeně mluvím s veřejností. Materiál o munici je ale v tajném režimu. Mohu říci, že se jedná o vyšší stovky milionů korun. Také řeknu, že máme přislíbeno 1,6 miliardy eur. To jsou skutečné peníze,“ řekl Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS