Události, komentáře: Podmínky nezlehčujeme, hájí zubařskou novelu Roman Kraus

3. června 2024
Události, komentáře: Podmínky nezlehčujeme, hájí zubařskou novelu Roman Kraus

(ČT 24) Senát souhlasil s novelou, která má usnadnit zapojení zubařů ze států mimo EU do péče v Česku. Jde o reakci na jejich dlouhodobý nedostatek. Podle předsedy senátního výboru pro zdravotnictví Romana Krause (ODS) se podmínky pro tyto lékaře v tuzemsku nezlehčují – musejí mít jak odpovídající vzdělání, tak i jazykové znalosti. Proti je však Česká stomatologická komora. Podle jejího prezidenta Romana Šmuclera může být taková péče nelegální. O problematice diskutovali v Událostech, komentářích.

Celou debatu s Romanem Krausem můžete zhlédnout na ČT24.

Roman Kraus odmítl, že by senátní novela zlehčovala podmínky pro lékaře ze třetích zemí. Jsou podle něj stejné. Jde především o uznání platnosti vysokoškolského diplomu získaného v zahraničí v oboru stomatologie a splnění aprobační zkoušky.

Práce načerno nepřichází v úvahu, říká Kraus

„Tímto zákonem jen umožňujeme, aby maximálně jeden rok pracovali pod dohledem a připravovali se na aprobační zkoušku pod dohledem,“ upřesnil Roman Kraus. I přítomnost českého stomatologa je z jeho pohledu přesně definovaná. „Rozhodně to, že by zde někdo pracoval díky tomuto zákonu načerno, nepřichází v úvahu,“ podotkl Kraus.

Roman Kraus odmítl to, že by v tuzemsku pracovali nekvalitní lékaři. U otázky nostrifikací podle něj univerzity přesně vědí o kvalitách jednotlivých lékařských fakult jak na Ukrajině, tak i v dalších zemích.

„My nezlehčujeme podmínky. Oni tu aprobační zkoušku, aby mohli pracovat samostatně, udělat musí,“ zdůraznil Kraus. Stejné nároky jsou podle něj i po jazykové stránce. „Tu se nejlépe naučí, když je jako stážista – ne student – stážista a lékař pod dohledem českého stomatologa,“ míní senátor Roman Kraus. Dovede si prý i představit, že by tento dohled vykonávali třeba lékaři v penzi, kteří už nechtějí pracovat, ale jsou ochotni školit.

Roman Kraus

senátor PČR