Plnění státního rozpočtu ČR za leden až květen 2024

3. června 2024
Plnění státního rozpočtu ČR za leden až květen 2024

(www.mfcr.cz) Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci května deficitem ve výši 210,4 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 198,7 mld. Kč.

Meziroční zlepšení salda o 61,0 mld. Kč bylo taženo více než 9% nárůstem příjmů, u kterých byly zaznamenány silné přírůstky jak u daňového inkasa (+11,3 %), tak u příjmů ze sociálního pojištění (+8,8 %). Pokles výdajů (-0,1 %) odráží doznívající pomoc státu v souvislosti s vysokými cenami energií.

„Díky silnějším daňovým příjmům a nižším výdajům v oblasti energetiky je letošní deficit rozpočtu ke konci května o 61 miliard korun nižší než loni ve stejném období. Červen a červenec bývají obvykle přebytkové vzhledem k inkasu čtvrtletních záloh DPH a daně z příjmů velkých firem po daňovém přiznání. Rozpočtové možnosti pro případné další letošní výdaje nad rámec schváleného rozpočtu budou známy až po výsledcích celého prvního pololetí,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura. Schválený schodek pro letošní rok je 252 mld. Kč.

Podrobná data naleznete na webu Ministerstva financí.

Zbyněk Stanjura

ministr financí