Senát hostil veřejnou debatu k 75. výročí vzniku NATO, s projevem vystoupili Miloš Vystrčil i Jens Stoltenberg

30. května 2024
Senát hostil veřejnou debatu k 75. výročí vzniku NATO, s projevem vystoupili Miloš Vystrčil i Jens Stoltenberg

(www.senat.cz) Pod záštitou předsedy Senátu Miloše Vystrčila se v Hlavním sále Valdštejnského paláce uskutečnila veřejná debata k 75. výročí vzniku NATO, kterou pořádala organizace Jagello 2000. Akce se konala na okraj neformálního setkání ministrů zahraničních věcí členských zemí NATO v Praze. Debaty se zúčastnili ministr zahraničí České republiky Jan Lipavský, ministryně zahraničí Finska Elina Valtonen a ministr zahraničí Polska Radosław Sikorski. Na úvod pronesl projev předseda horní komory Miloš Vystrčil, na závěr pak vystoupil generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

„Jsem velmi rád a hrdý na to, že Vás v okamžiku, kdy si připomínáme 75. výročí od vzniku Aliance, můžeme přivítat v českém Senátu. Velmi si toho vážím a jsem přesvědčen, že si to český Senát, který je v podpoře zahraničněpolitické orientace České republiky konzistentní a aktivní, za své dlouhodobé postoje zaslouží. Před 25 lety byla naše Česká republika v Alianci nováčkem. Dnes jsme spolehlivý člen, který má pevné postoje, jejichž součástí je i silná podpora Ukrajiny,“ uvedl v projevu předseda Senátu Miloš Vystrčil. Zároveň vyzval: „Přeji nám, abychom se nebáli činit odvážná rozhodnutí. NATO bude jen tak silné, jak silní budou jeho členové. Protože my jsme NATO, we are NATO“. Celý projev naleznete na webu Senátu.

„Česká republika si letos připomíná 25. výročí vstupu Česka do NATO. Byl to začátek důležité transformace Evropy, konec studené války a začátek nové éry, kdy se NATO a Evropská unie začaly rozšiřovat o postsovětské země. Řada zemí se přitom takového rozšíření bála. Ale já jsem rád, že to Severoatlantická aliance udělala a zavedla politiku otevřených dveří. Byl to jeden z velkých úspěchů NATO a Česká republika je ukázkou, že se to povedlo,“ ocenil v projevu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který na konferencích vystupuje zřídka.

Poprvé se podobná akce konala v Hlavním sále Valdštejnského paláce u příležitosti 10 let ČR v NATO, kdy vystoupil tehdejší generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer.

Veřejná debata „NATO 75 years: How to keep it on track“ se uskutečnila na okraj neformálního zasedání ministrů zahraničních věcí členských států NATO, které probíhá ve dnech 30. až 31. května. Ministeriáda je vedle každoročního summitu NATO druhé nejdůležitější bezpečnostně-politické zasedání Aliance mimo Brusel, kde Aliance sídlí.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR