Premiér Fiala: NATO je zárukou naší bezpečnosti, děláme konkrétní kroky k posílení role ČR v Alianci

30. května 2024
Premiér Fiala: NATO je zárukou naší bezpečnosti, děláme konkrétní kroky k posílení role ČR v Alianci

(www.vlada.cz) Ve čtvrtek 30. května 2024 přivítal na Úřadu vlády premiér ČR Petr Fiala generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. Hovořili spolu zejména o bezpečnosti, obranné spolupráci a další podpoře Ukrajiny, která se už přes dva roky brání ruské agresi.

Setkání se konalo během neformální ministeriády NATO v Praze. Jde o druhé nejdůležitější bezpečnostně – politické zasedání mimo Brusel. Česká republika je první členskou zemí bývalého východního bloku, která tuto ministeriádu NATO pořádá.

„Česká republika si je dobře vědoma svého závazku vůči Severoatlantické alianci a kolektivní obraně, jsme si dobře vědomi, že NATO je zárukou naší bezpečnosti a moje vláda se rozhodla, že to nebude jen deklarovat, ale že bude dělat konkrétní kroky. V letošním roce jsme splnili závazek výdajů 2 % HDP na obranu. Plníme tento závazek poprvé od roku 2005 a budeme ho plnit i v dalších letech,“ připomněl premiér Petr Fiala.

Dále uvedl, že Česko se podílí na řadě vojenských aktivit NATO. Na Slovensku ČR velí bojovému uskupení od dubna 2022. V Pobaltí má Česko 200 vojáků v rámci alianční předsunuté přítomnosti, v Polsku vrtulníkovou jednotku a čeští vojáci působí i na Sinaji v rámci jednotky leteckého kontingentu. Počet vojáků České republiky v zahraničních operacích Severoatlantické alianci se pohybuje až do tisíce.

Hovořilo se také o podpoře Ukrajiny. Premiér Fiala představil generálnímu tajemníkovi NATO výsledky pracovní večeře, kterou hostil tento týden v Kramářově vile a kde se sešli předsedové vlád Dánska, Nizozemska, Ukrajiny, Lotyšska a prezident Polska, aby řešili další budoucnost muniční iniciativy pro Ukrajinu.

„V tuto chvíli se do muniční iniciativy naplno zapojilo 15 zemí. Aktuální výše vybraných finančních prostředků je 1,6 miliard eur. První dodávky munice mohou Ukrajinci očekávat už v příštích dnech s tím, že statisíce nábojů dodáme ještě v letošním roce. Od června bude pravidelně každý měsíc na Ukrajinu v rámci této iniciativy proudit desetitisíce kusů dělostřelecké munice,“ vysvětlil Fiala.

Česká republika chce i nadále rozvíjet a inovovat svůj obranný průmysl. Podle premiéra Fialy je potřeba podporovat nové příležitosti, jelikož investice do obranného průmyslu posilují českou ekonomiku, konkurenceschopnost, soběstačnost i zaměstnanost, ale hlavně obranyschopnost Evropy a Severoatlantické aliance.

„Česká republika podporuje větší úlohu států EU v NATO. Evropa by měla převzít větší odpovědnost za svou obranu v rámci NATO. Česká republika podporuje jedině takové kroky, které jsou investicí do evropské obrany, posilují evropský pilíř Severoatlantické aliance a posilují euroatlantickou vazbu,“ uzavřel Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS