Uznání Palestiny? Zatím pro to nenastaly podmínky, řekl v debatě Deníku premiér Petr Fiala

30. května 2024
Uznání Palestiny? Zatím pro to nenastaly podmínky, řekl v debatě Deníku premiér Petr Fiala

(Deník) Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) zatím nenastaly podmínky pro uznání státu Palestina. Česká republika se tak nyní nepřipojí ke Španělsku, Norsku či Irsku, které se rozhodly existenci palestinského státu uznat.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Denik.cz.

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že není možné uznat stát, který nemá vládu ani hranice. „Většina reprezentantů států ve světě je přesvědčena, že podmínky pro vznik palestinského státu v tuto chvíli nejsou. Za sebe vidím jako nutnou podmínku, že část palestinského území nebude ovládat taková odporná a nebezpečná teroristická organizace jako je Hamás,“ upřesnil premiér Petr Fiala v dalším díle pravidelné debaty Deníku „Ví premiér, co vás trápí?“

V tomto postoji se shodl s většinou čtenářů, kteří hlasovali v anketě Deníku. Zatím se jich 66 procent vyslovilo proti uznání státu Palestina a 34 procent pro. Téma vzniku palestinského státu je podle Fialy na stole opakovaně. „V posledních desetiletích se vždycky znovu a znovu objeví, protože původní myšlenka z konce čtyřicátých let (minulého století - pozn. red.) byla, že vzniknou dva státy - Izrael a Palestina. Nikdy pro to ale nebyly naplněny podmínky,“ poznamenal Petr Fiala.

Důvodem ale podle něj nebylo, že by tomu bránil Izrael nebo západní státy. „Bylo tomu proto, že nebyly podmínky na palestinské straně nebo že to nechtěly ostatní arabské státy,“ podotkl Petr Fiala. Vztah ostatních arabských států k Palestině a palestinskému hnutí je podle něj historicky složitý a problém Blízkého východu mimořádně komplikovaný. Ať již historicky, nábožensky či politicky. Nepovažuje za dobré situaci zjednodušovat.

V roce 1988 vyhlášení státu Palestina uznalo tehdejší socialistické Československo. Podle ministerstva zahraničí nyní již toto uznání neplatí, právníci se ale v názorech na jeho výklad neshodují. Zatímco někteří s ním souhlasí, jiní jej naopak rozporují.

Přesun ambasády je třeba načasovat, řekl Fiala

Redaktorka Kateřina Perknerová se Fialy zeptala též na případný přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. V loňské prosincové debatě Deníku totiž premiér uvedl, že je otázka týdnů, maximálně měsíců, kdy se přesun uskuteční a že o tom začne jednat s koaličními partnery. „Nadále si myslím, že bychom ten krok udělat měli. Musí se dobře načasovat. Dobré načasování určitě není chvíle, kdy stát Izrael provádí obrannou operaci v pásmu Gazy a je vystaven různým typům útoků. Třeba nedávno ze strany Íránu,“ řekl Petr Fiala.

Dobré by podle něj bylo přistoupit k přesunu ambasády v koordinaci s některými jinými zeměmi, aby to byl symbolicky i prakticky účinný krok. „V úsilí pokračujeme, jako vláda České republiky tu myšlenku neopouštíme,“ řekl Petr Fiala. Česko, jak podotkl, určitě bude patřit mezi země, které svou ambasádu - až budou splněny potřebné podmínky - do Jeruzaléma přesunou mezí prvními.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS