Události, komentáře: Slovensko potřebuje po atentátu na premiéra Fica zklidnění situace a smířlivější tón, říká Martin Kupka

16. května 2024
Události, komentáře: Slovensko potřebuje po atentátu na premiéra Fica zklidnění situace a smířlivější tón, říká Martin Kupka

(ČT 24) Slovensko se do současné vypjaté situace nedostalo v minulých týdnech ani měsících, byl to dlouhodobý proces, uvedla ve čtvrtečních Událostech, komentářích bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. „Tato krize je velmi hluboká a odehrává se ve velmi znejistěné společnosti," dodal bývalý slovenský ministr zahraničí ve vládě Roberta Fica a diplomat Ján Kubiš. Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka pak soudí, že Slovensko potřebuje po atentátu na premiéra Fica zklidnění situace a smířlivější tón.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin Kupka v debatě varoval před přiléváním oleje do ohně ze strany některých politiků, Slovensko podle něj potřebuje zklidnění situace a smířlivější tón. Nikdo by neměl podle něho využívat současné situace ve prospěch své politické agendy.

Soudí také, že Slovensko bude muset hledat imunitu proti mnoha útokům na sociálních sítích. Prostředí některých médií a sociálních sítí podle něj vedou k osobním střetům, k větším emocím. „Ale bohužel to vzbuzuje i temné proudy ve společnosti,“ myslí si český ministr Martin Kupka. Řešení vidí ve větší slušnosti napříč všemi vrstvami společnosti.

Diskutující ocenili vstřícné gesto končící prezidentky Zuzany Čaputové a zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho, kteří společně odmítli násilí.

„Jsou tu signály, že se politická vůle přemění na skutky, jinak by to byly jen prázdné fráze," věří Martin Kupka. Politika se sice nemůže odehrávat bez věcných sporů, to by ztratila svůj smysl, ale nesmí to být osobní útoky, které ve výsledku vedou k nenávisti ve společnosti, dodal.

Martin Kupka

ministr dopravy