Premiér Petr Fiala ve speciálním vysílání Seznam Zpráv

16. května 2024
Premiér Petr Fiala ve speciálním vysílání Seznam Zpráv

(Seznam.cz) Slovenský premiér Robert Fico prodělal po středečním atentátu náročnou operaci břicha a je ve stabilizovaném stavu. Jeho český protějšek Petr Fiala komentoval na Seznam Zprávách, co podle něj tragická událost může způsobit.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na portálu Seznam Zprávy.

„První myšlenka byla, že to je fake, že to není pravda. Bylo to krátce po zasedání vlády, měl jsem v programu, že půjdu podpořit hokejisty, ale samozřejmě jsem to zrušil. S napětím jsem sledoval, o čem se mluví, jaké jsou zdravotní následky,“ řekl Petr Fiala v rozhovoru se šéfredaktorem Seznam Zpráv Jiřím Kubíkem.

Premiér komentoval také zjitřené diskuze v české politice a v celé společnosti. „Já to dělám, že mluvím s občany, jdu i k těm, kteří křičí a nesouhlasí s naší politikou. Myslím, že je to součást úkolu, povolání politika, že musí mluvit s lidmi a nemůže se toho bát. Kvůli tomu jsem nezapochyboval. Tuto pozici můžete dělat jen tehdy, pokud v tom vidíte smysl, máte společnosti co dát, chcete ten stát někam dovést. Ty další věci k tomu patří, ale určitě k tomu nepatří obavy nebo strach. Kdo chce mít příjemný život, nemůže být předseda vlády,“ dodal Petr Fiala.

„Varuji před používáním emocí v politice, snažím se je potlačovat. Emoce mám krotit rozumem, vyvolávají další emoce, jitří se atmosféra. Platí to jak v soukromí, tak ve veřejném životě,“ řekl český premiér Fiala.

Důležité je podle premiéra ve společnosti rozlišovat, kdo každý den šíří nenávist a kdo jednou začas poukáže na to, že jeho soupeř podporuje Rusko.

„Dívám se s velkými obavami, co se děje v naší zemi,“ uvedl Fiala. „Nejsou to demokratické politické strany, které šíří nenávist. Vedeme souboj o charakter státu, o to, jak bude vypadat naše demokracie.“

Ačkoliv přesný motiv útočníka není ještě oficiálně potvrzený, všeobecně se spekuluje o projevu nenávisti, která rozdělenou slovenskou veřejností už delší dobu cloumá. V této souvislosti včera z úst Ficových koaličních partnerů zazněla slova o občanské či politické válce. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i zástupci opozičních stran útok na Fica jednoznačně odsoudili, označili ho za útok na demokracii a vyzvali ke klidu.

Petr Fiala

předseda vlády ČR