ODS Radotín: Zeptáme se vás u eurovoleb

16. května 2024
ODS Radotín: Zeptáme se vás u eurovoleb

(Radotínské noviny) Reakce na téma: Jste pro zavedení modrých parkovacích zón v Radotíně?

S parkováním osobních aut bojují všechna města ekonomicky vyspělejších regionů. Rostoucí počty aut jsou daní za to, že se v některých částech světa prostě máme dobře. Ulice nejsou nafukovací, aut přibývá rychleji než parkovacích míst a není výjimkou, že některé rodiny mají k dispozici i tři automobily. Mnohdy ani nechceme autům ustupovat, zvláště když by to mělo být na úkor veřejné zeleně.

Všechny zaváděné nebo chystané úpravy musí zahrnovat vytvoření alternativ pro parkování, musí také motivovat lidi k využívání hromadné dopravy či jízdních kol. Na krátké vzdálenosti musí veřejný prostor poskytovat zázemí pro bezpečnou chůzi. A v neposlední řadě je nutné neukázněné řidiče postihovat – což je však bohužel řešení, které ne všichni přijímají pozitivně.

Částečným řešením parkovacích problémů jsou také stavby nadzemních nebo podzemních parkovacích domů či garáží. Jedná se však o nákladné projekty. My jsme připravení na stavbu parkovacího domu za nádražím, kde by půlka kapacity měla připadnout pro rezidenty. Máme vydané a pravomocně nabyté stavební povolení. Nepostavíme ho však bez financí od hlavního města nebo od státu. Zatím jsme je však bohužel nezískali.

Placené parkovací zóny jsou jediným řešením, které hlavní město svým městským částem povoluje. Spoustu jiných kroků už jsme udělali. Modernizace vlakového nádraží a s investorem sjednaný komfortní přístup přímo z náměstí Osvoboditelů má motivovat k cestování vlakem. Kde to šlo, vznikla nová parkovací místa. Jednáme s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o převodu pozemku naproti sportovní hale. Vytvořením jednosměrek a zavedením zóny 30 jsme legalizovali stání v jinak příliš úzkých ulicích. Žádný alternativní placený parkovací systém ale vytvořit nesmíme. Jsme totiž součástí Prahy. Modré zóny by alespoň vytlačily z Radotína celodenně zaparkovaná auta řidičů z okolních obcí.

Proto se vás chceme během voleb do Evropského parlamentu ještě jednou zeptat, zda se zavedením zón parkovacího stání souhlasíte. Před tím ale ještě na toto téma budeme iniciovat veřejnou debatu. Děkujeme předem za vaše názory!

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky:
komentář