Rozhovor s kandidátem č. 20

7. září 2012
Rozhovor s kandidátem č. 20

V politice, dá-li se to tak říct, jste pokračovatelem rodinné tradice – je to tak?

Ano moje rodina žije v Hradci Králové po celé generace. Jedna část rodiny provozovala v domě v Úzké ulici na Starém městě řeznictví a druhá část sedlačila a obchodovala v Kuklenách a Svobodných Dvorech. Vzpomínám si, že na hřbitově byla na nejstarších hrobkách naší rodiny uvedena úmrtí roku 1724. Ze vzpomínek mého dědy a babičky vím, že moji předkové působili jak v zastupitelstvu Hradec Králové, tak i Kuklen. Tuto tradici přerušila válka a komunistický režim, dokonce v 50. letech bylo rodině mého dědy zakázáno v Hradci Králové pobývat a musela žít v Beskydech.

 

Proč kandidujete do krajského zastupitelstva?

Dlouhá léta se zabývám profesionálně problematikou veřejné správy v oblastech ekonomika, organizace a informatika a rád bych přispěl k jejímu zlepšování v těchto oblastech z pozice rozhodovatele, ne pouze poskytovatele služeb. Disponuji rozsáhlými znalostmi v těchto oblastech, a to jak z legislativy, tak i z procesů. Řídil jsem projekty v celé řadě institucí veřejné správy, tedy i v krajských úřadech. Fungování úřadu Královéhradeckého kraje znám detailně v celé řadě oblastí. Rád bych své schopnosti uplatnil v krajském zastupitelstvu.

 

Co byste řekl o vašem současném zaměstnání?

Klastr funguje od roku 2008. Podařilo se nám přetvořit konkurenci mezi IT firmami v kraji ve spolupráci, což vidím jako hlavní úspěch naší organizace. Mnohé firmy spolupracují v rámci obchodních či výzkumných projektů.

 

Prozradíte, co kromě již uvedeného považujete za svůj pracovní úspěch?

Podařilo se mi napomoci dát dohromady nesourodý kolektiv firem a osobností a díky tomu byl založen klastr. Dlouhodobě jsem odborníkem v informačních technologiích. Podílel jsem se na mnoha zajímavých a úspěšných projektech pro firmy i centrální instituce. V současné době si považuji toho, že mě jmenovali do Vědecké rady Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové.

 

Jste jednou z významných tváří ODS v Hradci Králové. Co byste řekl o svém členství v ODS?

V roce 1988 jsem vstoupil do České strany socialistické, za kterou jsem i v prvních svobodných volbách kandidoval. Byl jsem tehdy čtyři roky členem Rady města a členem Zastupitelstva města Hradec Králové. Pak se ta strana často přejmenovávala a přesouvala se na levou část politického spektra, vystoupil jsem z ní tedy. Poměrně dlouho jsem pak nebyl v žádné politické straně. Až na začátku tohoto tisíciletí jsem vstoupil do ODS – bylo to v reakci na to, jak se v době své vlády tehdy chovala sociální demokracie.

 

Co teď v ODS máte na starost?

Jsem členem Oblastní rady ODS v Hradci Králové a mám na starost spolupráci s médii.

 

A co byste chtěl, aby se ve vašem městě zlepšilo?

Nelíbí se mi, jak dochází k chátrání městských nemovitostí. Domnívám se, že se město příliš investičně rozkročilo. Hodně peněz jde do nových investic a ne do údržby stávajícího majetku. Mnohé nemovitosti chátrají – město se musí chovat jako dobrý hospodář. Teď se daří získávat peníze z evropských fondů na investice, ale je nutné si uvědomit, že se pak vše postavené bude muset provozovat, což si vyžádá další finanční náklady.

 

Pokud budete zvolený, čemu byste se na kraji chtěl věnovat?

Chtěl bych se věnovat vlastní organizaci – fungování samosprávy. Protože jsem ekonom, tak bych se rád zaměřil i na finanční oblast. Samozřejmě bych se rád věnoval také novým technologiím a jejich použití pro zlepšení komunikace s veřejností.

 

Co vás v poslední době potěšilo a naopak nepotěšilo?

Vadí mi současná politická situace. Dále mi vadí nejednoznačný přístup evropských institucí k řešení hospodářské krize. Podle mě to jen oddalují a tím krizi protahují. A co mě těší? Moje rodina.


Můžete říct, co byste chtěl, aby se vám při vašem případném působení na kraji podařilo?

Pro kraje jsem v posledním období pracoval. Chtěl bych v rámci regionálního rozvoje zvýšit podporu inovací u firem v našem kraji. Podílet se na zvyšování kvality života v našem kraji, abychom si udrželi pověst jednoho z nejlepších míst pro život v ČR, a zároveň zvyšovat i jeho průmyslový potenciál. Myslím si, že se tyto dva cíle dají dosáhnout prostřednictvím podpory malého a středního podnikání, které se do našeho kraje hodí lépe než velké továrny nadnárodních korporací. Chci, aby se nejen vše plánovalo tak, jak se to plánovat má, ale hlavně aby se plány plnily a splnění se dalo veřejnosti jednoznačně prokázat. Musí být definovány měřitelné cíle s jednoznačnými indikátory, na základě kterých by se dalo poměřit, zda jsme nebo nejsme úspěšní. Vadí mi manipulace s fakty, jak se komu zrovna hodí. Rodiče mě vychovali k tomu, že se sliby musí plnit.

 

Máte nějaké vzory?

Mým největším vzorem je profesor z vysoké školy – profesor Adamec. Učil mě, jak informaticky a ekonomicky myslet. Hodně mě ovlivnil. Z historických vzorů bych jmenoval Jiřího z Poděbrad. Je to jediný král, který se dobrovolně vzdal vlády pro blaho státu.

 

Ing. Bořek Málek

místopředseda místního sdružení
člen oblastní rady