Premiéři zemí V4 se shodli na tom, že ruská agrese na Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva

27. února 2024
Premiéři zemí V4 se shodli na tom, že ruská agrese na Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva

(www.vlada.cz) Premiér Petr Fiala přivítal v rámci českého předsednictví v úterý 27. února 2024 v Lichtenštejnském paláci v Praze lídry zemí V4. Společně s Donaldem Tuskem, Viktorem Orbánem a Robertem Ficem řešili aktuální témata, zejména situaci na Ukrajině, ale i bezpečnost a nelegální migraci.

Jednání podle všech lídrů bylo dlouhé a náročné, nicméně velmi otevřené a upřímné. Premiéři ve svých vystoupeních uvedli, že jsou si vědomi současných rozdílů a názorové nejednoty v některých oblastech, nicméně existují témata, ve kterých je nutné dále na půdorysu zemí V4 pokračovat a fungovat.

„Shodneme se ve dvou věcech, ta první je, že ruská agrese je hrubým porušením mezinárodního práva a že tento postoj sdílejí všechny čtyři naše země. Druhá věc, ve které se shodujeme, je, že Ukrajina potřebuje pomoc, že se do této pomoci mají nadále zapojovat i naše čtyři země, ale lišíme se samozřejmě v tom, jakou formu pomoci jsou jednotlivé země ochotny poskytovat,“ řekl po jednání lídrů český premiér Fiala.

Česká republika a Polsko se podílejí i na vojenské pomoci, což Slovensko a Maďarsko nesdílejí. Ti dávají přednost jen humanitárním formám pomoci.

Klíčovým tématem jednání bylo i zemědělství. Podle lídrů je potřeba upravit společnou zemědělskou politiku, je potřeba přejít k menšímu množství regulací, byrokracie hlavně proto, aby zemědělci jednotlivých států dokázali být konkurenceschopní.

Předsedové vlád zemí V4 se zabývali také energetikou: „Všechny čtyři země sdílejí přesvědčení o nutnosti rozvoje nukleární, jaderné energie a je to něco, co nás spojuje. Stejně jako nás spojuje snaha o užší energetické propojení s dalšími zeměmi EU,“ dodal Fiala.

Na jednání rezonovalo i téma nelegální migrace. Zde se podle premiéra Fialy projevuje spolupráce všech čtyř zemí. Je potřeba upravit migrační politiku v celé Evropské unii, nikdo ze zemí V4 nevidí smysl v přerozdělování migrantů, nebo v jakýchkoli kvótách.

Všechny čtyři země se domnívají, že nyní není dobré jakýmkoli způsobem zasahovat do zakládajících smluv skupiny V4 a nějak je měnit, naopak je potřeba pracovat na stejném půdorysu, jaký teď V4 v evropské politice má.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS