Otázky Václava Moravce Speciál ze Zlínského kraje

18. září 2012
Otázky Václava Moravce Speciál ze Zlínského kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce ze Zlínského kraje byl lídr krajské kandidátky ODS Libor Lukáš.

Václav MORAVEC, moderátor:

Přichází chvíle zúčtování. Do krajských voleb zbývá 25 dní. Zastaví se do té doby vlna metanolových otrav, nebo budou dál umírat lidé? Musel si padělaný alkohol vybrat tak krutou daň? A co můžou v podobné mimořádné situaci udělat kraje? Hlavní slovo má volič. Jedině vy rozhodnete, kdo příště ovládne kraj. Hezký dobrý večer vám, divákům zpravodajské 24. Právě začíná sedmý díl z třináctidílné série diskusních pořadů ke krajským volbám, které se uskuteční 12. a 13. října. Hezký dobrý večer i vám, divákům, tady ve Zlíně. Vítejte, dobrý večer. Momentální nálady voličů tady ve Zlínském kraji naznačují, že by v porovnání s volbami v roce 2008, tedy posledními krajskými volbami, nejvíc ztratily dvě nejsilnější politické strany, tedy sociální a občanští demokraté. Podívejme se na nejnovější volební model, který má Česká televize k dispozici. Sociální demokraté si na základě volebního modelu dvou na sobě nezávislých agentur, tedy Česká televize není odkázána na jednu jedinou agenturu, ale na dvě agentury, každá z nich šestistovkový reprezentativní vzorek. Agentura SC&C a STEM/MARK, to jsou ty dvě agentury. A podle našeho volebního modelu si sociální demokraté připisují 23 % voličské přízně, druzí komunisté a třetí občanští demokraté se pohybují kolem 16% hranice zájmu rozhodnutých voličů. Čtvrtí v pořadí jsou lidovci, kteří mají bezmála 12 % voličů ve volebním modelu agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi. K 8 % se vyšplhali Starostové a TOP 09 pro Zlínský kraj. Šestou příčku obsadila Strana práv občanů Zemanovci se 6 % voličské přízně. Připomínám, že volební model je matematickým konstruktem, který by měl věrněji než samotné volební preference, odrážet aktuální rozložení sil jednotlivých politických uskupení v kraji. Do volebního modelu jsou totiž zahrnuti respondenti, kteří jsou připraveni jít k volbám. Připomínám, že volby se uskuteční 12. a 13. října. Sociologické šetření agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi se uskutečnilo na reprezentativním souboru víc než 1 100 respondentů. Tu závěrečnou sociologickou zprávu včetně definice volebního modelu najdete na už pro vás, předpokládám, dostatečně známých internetových stránkách www.ct24.cz/volby. To je internetová stránka a úplný nejpřehlednější servis ke krajským volbám. Viděli jste přehled stran, které mají podle volebního modelu České televize šanci dát Zlínskému krajihejtmana. Jestli je využijí, to bude jeden z hlavních úkolů pro lídry stran. Tady jsou v abecedním pořadí. Vizitku jim vystavují osoby, které si sami vybrali. Lidovce vede na kandidátce ve Zlínském kraji Jiří Čunek. Chce být hejtmanem a zároveň i letos chce obhájit senátorské křeslo. Bývalý vsetínský starosta, bývalý místopředseda vlády a bývalý ministr pro místní rozvoj se rozhodl požádat o doporučení Josefa Baláže, přítele a svého někdejšího poradce pro integraci Romů. 

Josef BALÁŽ, bývalý spolupracovník: 

Jiřího Čunka znám z dob, když jsem mu dělal poradce. On tehdy byl vicepremiérem České republiky a pracovali jsme spolu na koncepci pro integraci Romů. Jeho výhodou je to, že má silný vztah ke Zlínskému kraji a když řeší problém, tak v místě, kdy ostatní říkají, že už to dál nejde, tak tam on právě začíná, tam se cítí jako ryba ve vodě. Jsem přesvědčený o tom, že to bude dobrý hejtman. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Původně kantor matematiky a zeměpisu, dřív starosta, dnes místostarosta Suché Lozi Petr Gazdík, zasedá i v Poslanecké sněmovně. Je předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. Starostům a Nezávislým také předsedá na celorepublikové úrovni. Současný opoziční krajský zastupitel vede společnou kandidátku Starostové a TOP 09 pro Zlínský kraj. Petra Gazdíka představuje vojenský kaplan a přítel Josef Konečný. 

Josef KONEČNÝ, vojenský kaplan: 

Petra Gazdíka znám od jeho 18 let jako člověka přímého, čestného a spolehlivého přítele. Dlouhodobě sleduji i jeho působení v politice a líbí se mi jeho přímočarost a cit pro spravedlnost. Věřím, že by stejně poctivě a úspěšně spravoval i celý náš kraj. Proto bych si přál, aby se Petr Gazdík stal hejtmanem. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Občanské demokraty vede do voleb ve Zlínském kraji někdejší hejtman a současný statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš. Na starosti má oblast strategického rozvoje a investic. V tomto oboru ve vedení kraje figuruje už od jeho vzniku, tedy v roce 2000. Zabýval se zde také územním plánováním a financemi. Kariéru začínal jako stavební technik na Městském úřadu v Bojkovicích. O Liboru Lukášovi promluví ředitelka občanského sdružení Koruna z Luhačovic Veronika Záhorská. 

Veronika ZÁHORSKÁ, ředitelka o. s. Korunka Luhačovice: 


Známe se 10 let a kromě přátelství nás spojuje hlavně práce v občanském sdružení Korunka Luhačovice, kterého je patronem. Za tuto dobu jsem se přesvědčila, že se na něho můžu vždy spolehnout, ale hlavně že drží své slovo a co řekne, platí bez ohledu na to, v jaké funkci byl. Nikdy neváhal obětovat čas, úsilí, kontakty na shánění finančních prostředků pro ty, co to nejvíce potřebují. A proto věřím, že pokud by se Libor Lukáš stal hejtmanem, bude více řešit sociální problematiku, která mu není lhostejná. 

Václav MORAVEC, moderátor:

V opozičních zastupitelských lavicích zasedá i lídr kandidátky KSČM Ivan Mařák, vystudovaný lesní inženýr a poté výzkumný pracovník, pracuje posledních 18 let jako ekolog na Povodí Moravy v Uherském Hradišti. Ve stejném městě byl 4 roky i zastupitelem. Proč by měl být Ivan Mařák hejtmanem Zlínského kraje? Hovoří jeho přítel, nimrod a starosta obce Nedakonice Ivan Smělík. 

Jiří SMĚLÍK, starosta obce Nedakonice: 

Takže Ivana znám 30 let jako rodáka z obce Nedakonice. Jednak ho znám velmi dobře z toho, že spolupracuje v mysliveckém sdružení, kde on má rád velmi přírodu. Je velmi pracovitý člověk. Co se týká přírody, je neústupný. A věřím tomu, že je vhodným kandidátem, protože bude obrovsky dobře zastupovat obyčejný lid. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Současný hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák v barvách ČSSD letos kandiduje nejen v krajských, ale také v senátních volbách. Původní profesí veterinární lékař byl od 90. let po tři volební období starostou Otrokovic. V krajském zastupitelstvu je od jeho vzniku. V letech 2006 a 2008 byl náměstek pro strategický rozvoj a investice. Náměstkem tehdejšího hejtmana Libora Lukáše. O Stanislavu Mišákovi promluví Jiří Kubíček, přítel, trenér otrokovických veslařů a také tamní exstarosta. 

Jiří KUBÍČEK, bývalý starosta Otrokovic: 


Znám ho už dlouho a oceňuji jeho upřímnost, poctivost, pracovitost a lidskost. Poznal jsem ho jako zastupitele v době, kdy jsem působil jako starosta v Otrokovicích. Stejně tak v době, kdy pak starostoval on a kdy byl hejtmanem, kdy je hejtmanem Zlínského kraje. Předpokládám, že a věřím, že takovým zůstane i v době, pokud bude znovu zvolen hejtmanem Zlínského kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Šestku v pořadí mezi pozvanými lídry má podle abecedy a shodou okolností i podle volebního modelu Strana práv občanů Zemanovců. Ve Zlínském kraji vede kandidátku tělovýchovný lékař z Krajské nemocnice Tomáše Bati Lubomír Nečas. Zároveň ordinující ve Zlíně i jako praktický lékař pro dospělé a antidopingový komisař. Členem Strany práv občanů Zemanovců je od roku 2010. Doporučení chtěl od svého syna, studenta Univerzity Tomáše Bati Pavla Nečase. 

Pavel NEČAS, syn: 


Můj taťka se dlouhodobě snaží prosadit spravedlivé zdravotnictví ve Zlínském kraji, avšak jako bývalý úspěšný orientační běžec se dokáže orientovat nejen v medicíně, ale i v ostatních oborech. K pochopení problému ostatních lidí mu pomáhá jeho silné sociální cítění. Jeho pracovní nasazení mnohdy až hraničí s jeho workoholismem a dokáže být náročný nejen na sebe, ale i na svoje okolí, což můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Další pánská jízda tedy může začít. Ani ve Zlínském kraji se totiž do čela stranických kandidátek šestice nejsilnějších subjektů podle momentální nálady voličů nedostala žádná žena. Před vámi, diváky a voliči, sedí šestice lídrů, která bude odpovídat na vaše otázky. A Zlínským krajem, stejně jako celou Českou republikou, hýbe problematika takzvané metanolové aféry. Na ni jste se vy, diváci, prostřednictvím internetových stránek České televize 24 prostřednictvím sociálních sítích, stejně jako diváci tady v publiku ptali nejvíce. Začněme tedy první otázkou. Ptá se vizovický zastupitel a také projektový manažer v jedné likérce Jaroslav Burkart. Přeji vám hezký dobrý večer, vítejte. 

Jaroslav BURKART, vizovický zastupitel a projektový manažer v likérce: 


Dobrý večer. Já jsem, jak bylo řečeno, přijel k vám z Vizovic, hlavního města slivovice. A chtěl bych položit zde kandidátům na hejtmana jeden kratičký dotaz. Protože stát určitě dlouhodobě podcenil roli kontrolní při výrobě černého alkoholu. Na druhé straně máme spoustu mrtvých, což je určitě velmi tragické a je to velká škoda. Na druhé straně máme tady poctivé likérky, které zaměstnávají stovky zaměstnanců, odvádí daně a platí nemalé peníze do státního rozpočtu. Chtěl jsem se zeptat jenom krátce, jaký máte názor na současnou prohibici, zda to není škoda pro ty poctivé výrobce lihovin, jejichž pověst velmi utrpěla, a jaký máte názor na to, kdyby byla ta prohibice ukončená a mohla platit nadále, stále stejné podmínky. Děkuji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Začněme Lubomírem Nečasem, Strana práv občanů Zemanovci. 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

Tak metanolová aféra, to je samozřejmě tragédie, to je hrůza, kterou nevíme samozřejmě, jak dlouho bude trvat. Mně dneska třeba ráno pacient byl v ordinaci a říkal mi, dneska, teda tento týden žením syna a nemám alkohol. To je ta prohibice. A co mám dělat a co vy politici vlastně s tím děláte? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy sám jste lékař. Rušil byste teď v tento okamžik ten zákaz prodeje alkoholu v kamenných obchodech, na internetu? 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

Ta prohibice samozřejmě musela nějakým způsobem nastat. To víme, to zdraví je na prvním místě než ta ekonomika, než ty finance těch firem. Ovšem jestli je to správně udělané, to si, to si taky nemyslíme. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak byste to řešil vy, kdybyste byl ministrem zdravotnictví? 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

Tak jako ministr zdravotnictví bych měl samozřejmě k tomu větší podklady, to znamená, věděl bych, jaká je situace. Ale určitě to, co měl udělat i hejtman, bych svolal minimálně radu bezpečnosti státu, pokud bych byl ministr, a tam by se to musela samozřejmě organizačně skloubit. A to, co dělá ministr v současné době, se domnívám, že dělá dobře. To znamená, že ta prohibice jakási je. Je otázka, jak dlouho bude trvat, protože to nevíme. My třeba Zemanovci se na to díváme tak, že samozřejmě selhal stát rozhodně, protože když vy přijdete ke mně do ordinace, tak vy věříte tomu, že jsem lékař, protože stát garantuje nějakým podkladem a mou kontrolou, že skutečně jsem lékař. Čili je to postavené na důvěře. Stejně tak já jako spotřebitel, když si koupím tu flašu toho alkoholu, kde je nálepka, kterou ten stát tam dává, tak věřím tomu, když platím daně, že ten stát mi garantuje to, že tam je kvalitní alkohol. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A v tomto negarantuje, proto podle vás selhal. 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

V tomto to naprosto selhalo. Čili ta kontrola tam určitě selhala. Čili je to otázka na to, jestli ty nálepky, které tam jsou, které nejsou skutečně tak ceněny, tak jak je to třeba na cigaretách, tak tam je chyba někde asi na ministerstvu financí, a tam je potřeba se podívat. Já si myslím, že třeba tady pan Gazdík má svého ministra financí a měl by nám říct, jestli ten ministr financí nechce odstoupit nebo, protože tam je jedna z hlavních příčin. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Petr Gazdík byl téměř vyzván politickým konkurentem. Pane předsedo, odpověď na otázku Jaroslava Burkarta, našeho diváka. 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:


Já si nemyslím, že tady stát úplně selhal. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Částečně? 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Podle mých informací celní správa jenom v loňském roce udělala 10 tisíc namátkových kontrol. V tomto roce 8 tisíc kontrol. Za posledních 5 let odhalila 273 pachatelů pančování alkoholu. To, že samozřejmě se to zjistí tím, že začnou lidi umírat, paradoxně tento fakt umožňuje to, že se dá postupovat dál, že se dají chytnout ty velké ryby. Nedomnívám se, že stát úplně selhal. Hlavně v tom, jak reagoval v té prohibici. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nemyslíte ale, že i celní správa, ministerstvo financí jasně selhaly i kvůli tomu, v jaké míře se falšují kolky nekolky na alkoholu, což vlastně není kolek, protože to není cenina a je to jenom páska, na rozdíl, přesně jak říká lídr Strany práv občanů Zemanovců, na rozdíl od cigaretového kolku, který v sobě obsahuje spotřební daň?

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

To je určitě věc k diskusi. My už dnes jsme o tom v Poslanecké sněmovně diskutovali. A je to jedna z věcí, které se může změnit. Nicméně zcela... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Může nebo měla? 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Měla by se změnit. Nicméně zcela... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Musí. 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Měla by se změnit, ale je to nejprve o tom, aby se... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Proč nemusí? 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

...aby se zjistilo, jaké jsou příčiny, aby se první ta situace analyzovala, abychom došli k tomu, kdo za to odpovídá. Stát tu skutečně nemůže zabránit jakémukoliv trestnému činu. Stát může, může, jak tady pan doktor říkal, že by měl garantovat to, že když je tam kolek a když ta lahev má určité číslo, takže stát garantuje, že skutečně piji kvalitní alkohol. Víte, to tak úplně nemusí být. Jak zabráníte hospodskému, který do takovéto lahve naleje třeba pančovaný alkohol a vy si myslíte. Vždycky to bude o individuálním selhání také jedince. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vedení Zlínského kraje, pane hejtmane, čelilo kritice části veřejnosti, že mu chybí centra, cituji, pro bezplatné analýzy vzorků alkoholu. Třeba Jihomoravský kraj je podle Zlínského deníku na tom lépe, když, i když se potýká s menším výskytem pacientů při otrávených metanolem. Připouštíte s odstupem několika dní, že je chybou to, že tady není to bezplatné testování vzorků alkoholu? 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


V prvé řadě bych chtěl pozůstalým vyslovit upřímnou soustrast. A řeknu, že není to dobře, že mohli být takhle téměř anonymně dělány rozbory vzorků. Když vám totiž někdo donese 60 mililitrů, to jsou tři štamprdle, bez toho aniž by bylo zřejmé, z čeho to sebral, tak v podstatě pak může tvrdit, že to bylo kdekoliv. Pokud se ten vzorek... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak, promiňte, jinak tedy když Jihomoravský kraj vyčlenil na bezplatné vzorky alkoholu pro obyvatele svého regionu tedy peníze z krizového fondu, tak tím zbytečně vyhazuje peníze? 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Podívejte. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, odpovězte mi jasně. Vyhazuje Jihomoravský kraj peníze? 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já jsem veterinář, já vím, že je potřeba odebrat vzorek lege artis. A já jsem řekl hygieně, když jim budou chybět peníze, jsme ochotni ty peníze dát. Ale nebudeme prostě podporovat takové zpětně těžce ověřitelné zdroje, prostě vzorek musí být odebraný tak, aby bylo jasné, z téhle láhve beru, tuhle láhev zapečetím, beru z toho současně kontrolní vzorek. Rozumíte. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak řečeno. Jihomoravský kraj opravdu zbytečně vydává peníze. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Záleží na tom, jestli teda opravdu si zabezpečili přes Českou potravinářskou a zemědělskou potravinářskou inspekci odebírání vzorků. A jestli já jsem to dobře pochopil, tak to je, že na ta místa mohli lidé donést vzorky k bezplatnému vyšetření. A ze 60 mililitrů můžete akorát tak na chromatogramu zjistit, že tam ten metylalkohol je, ale nikdy nevíte kolik. Takže na to další vyšetření, kolik ho tam je, potřebujete mít víc a hlavně kontroly... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy politiku kraje nebudete měnit. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ne, my jsme hygieně řekli, berte ty vzorky, když se na vás lidé obrátí, pokud je to z podezřelého vzoru, zdroje, tak to v podstatě musíte řešit podle zákona 258. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Zatím si vám hygiena neřekla o další peníze. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Zatím ne. Podle zákona 258 z roku 2000 sbírky o nebezpečí nebo z nebezpečí podezřelých produktů. No, a pokud by těch vzorků negativních bylo hodně a vám to někdo odmítl proplatit, tak se budeme o tom bavit. My jsme malý kraj, my máme čtyři okresy, takže ten odběr mohl být prostě tímto způsobem. A nebyla by se ztratila tím pádem žádná stopa, jak ty věci se prostě měly. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak řečeno. Trváte si na tom, že by to byly zbytečně vyhozené peníze, pokud byste šli cestou Jihomoravského kraje. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já neříkám, že když někdo zaplatí za vzorek, který je nakonec negativní, a bude odmítnut ze státního jaksi zdroje být uhrazen. Ale my jsme volili cestu přes krajskou hygienu, protože to je, ta je svým způsobem v tomto případě garantem. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane náměstku, vy souhlasíte s touto argumentací svého nadřízeného hejtmana, byť je vaším politickým konkurentem? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Tak pan hejtman není nadřízený, je to kolega politický, tak bych opravil z druhé strany. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, ale když jste jeho statutárním náměstkem, tak předpokládám, že přeci jen vám šéfuje. 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Podívejte se, my jsme seděli na bezpečnostní radě kraje a samozřejmě tam jsme nebyli jenom my dva, ale tam bylo dalších asi 20 lidí včetně šéfky hygienické stanice. A dohodli jsme se na tom postupu, že mít anonymní vzorek od anonymního nějakého distributora je sice hezké, ale je to pouze indikativní záležitost, takže jsme tomu nepřikládali žádný velký význam. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A není to ale také služba veřejnosti, protože ti lidé by měli jistotu, že v případě, že budou pít pak ten alkohol, tak se nepřiotráví? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Pane doktore, na bezpečnostní radě tato otázka padla a my jsme se dohodli, že v tuto chvíli budeme volit cestu hygienické stanice, která je přímo odpovědná v České republice za svoji službu, kterou má vykonávat. Takže pokud má někdo podezření, že má určitý zdroj, který by nemohl být v pořádku, tak nic nebrání tomu, aby tento vzorek odnesl na hygienickou stanici. Určil, kdo je distributorem nebo kde ten vzorek koupil, protože to je taky důležité v celém tom řetězci, abychom znali původ toho vzorku, a měli kontrolní vzorek, který se prostě někde uloží v sejfu, který se potom nebude hledat, jestli to byl z likérky jedné nebo druhé. Ale ještě můžu, já bych k tomu dodal další verzi. Ten dotaz tady byl, zdali je potřebné, nebo nepotřebné tu prohibici tady udržovat nějakou dlouhou dobu. Já si myslím, že určitě je potřebné s ní skončit co nejdříve. Myslím si, že máme celou řadu výrobců, kteří zaměstnávají spoustu lidí, a mají kontrolní mechanismy od všech institucí v České republice, které kontrolují a nemají problémy celá léta s výrobou těch destilátů, které jsou prostě žádané. 

Václav MORAVEC, moderátor:

S vědomím těch informací, které dnes máte, že dál umírají lidé, že i během víkendu byli do nemocnic dopraveni další, kteří se přiotrávili metylalkoholem, tak nejdřív ukončit prohibici je pro vás jaký termín? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Řádově ve dnech. Pan doktor Nečas to tady řekl správně. V zásadě si myslím, že se velmi budeme shodovat. A on řekl to, že stát musí garantovat, že nějaký certifikát, nějaká autorizace má nějakou sílu. My nemůžeme zpochybnit všechny výrobce v České republice a zakázat alkohol prodávat měsíce a léta. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Neukazuje, promiňte, ale neukazuje i ta současná aféra, metylalkoholová aféra... 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Ve Spojených státech amerických, pane doktore... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, neukazuje ta současná metylalkoholová aféra, že stát nemá pod kontrolou to základní, o čem pan doktor mluvil, tedy zajištění kvality a bezpečnosti toho vzorku, protože sice na všem jsou téměř legální kolky, ale nevíme, co ty láhve obsahují? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Určitě ano, a myslím si, že toto je velmi tragická zkušenost a stát prostřednictvím poslanců, politických klubů by měl reagovat na tuto situaci. A myslím si, že reagovat bude. Nicméně není tady důvodu, aby likérky, které mají světovou značku, jsou uznávané, zaměstnávají stovky lidí, odvádějí do státního rozpočtu stamiliony a miliardy, tak aby zastavily výrobu, propustily lidi a rozprodaly sklady. To prostě si myslím, že není možné. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jiří Čunek. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Tak zcela jistě je naprosto jasné, že tu politickou odpovědnost má Miroslav Kalousek, protože řídí ministerstvo financí, které toto musí garantovat. Tady máme dneska 22 mrtvých na jedné straně, na druhé straně nevíme ani, kolik miliard nám utíká a už léta ze státního rozpočtu a jako by to nikomu nevadilo. Jenom nám chybí peníze. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy, když jste byl předsedou lidovců, tak předpokládám, že jste slyšel něco o nelegálním trhu s alkoholem, který může poškozovat legální výrobce. Kdy jste slyšel vy poprvé o nelegálním trhu s alkoholem možná i tady ve Zlínském kraji? 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Tak přiznám, že my zrovna žijeme v kraji, kde si většina obyvatel pálí naprosto kvalitní slivovici doma sami. A... 

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, vy jste vůbec neslyšel nic... 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

A navíc tady máme a navíc, takže my tyto problémy nemáme, věřte mi to. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, to znamená, vy jste nic neslyšel před několika lety o nelegálním trhu, vy si žijete ve svých pálenicích tady a nic jste neslyšel o nelegálním trhu. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

My si už dlouho, my si už desetiletí, staletí žijeme ve svých legálních, nebo nelegálních pálenicích, ale důležité je, že tam je kvalitní alkohol. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže teď připouštíte, takže připouštíte, že jste o nelegálním trhu s alkoholem... 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Ale jenom tom kvalitním. To je skutečně tak, že z těch domácích produkcí tady určitě nikdo žádný problém nemá. Většinou tedy je to tak, že se pálí v těch legálních pálenicích. Ale hlavní problém je v tom, že nikoho z tohoto státu neděsí, že ta hlavní osoba, a to nejsou policisté, to je ministr financí a ministerstvo financí, jsou teď skryti, v zásadě nikde nevystupují, protože ví, že oni mají tu odpovědnost, to je první věc. Druhá věc je jako odpověď na tázajícího... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Škoda ale, že když my novináři jsme o tom referovali už před 6 - 7 lety a Miroslav Kalousek byl vaším stranickým kolegou, že jste také mlčel. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Možná proto jsme ho se snažili dostat z té strany, vždyť víte, že já jsem ho navrhl, aby už nebyl ministrem, ale pak to bylo naopak. Nicméně co se týká té, pak jsem ministrem nebyl já, ano. Ale protože tam jde o... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpověď na tu otázku, tam jde o Kalouska. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Ale víte, o co jde teď v tom dotazu taky? Já jsem přesvědčen, že našim výrobcům, protože o ně skutečně od začátku se ví, že naši výrobci ten problém nemají, ti legální výrobci, tak těm se samozřejmě ten prodej v jejich prodejnách měl povolit. Tam žádná prohibice být neměla. 

Václav MORAVEC, moderátor:

I když v těch prodejnách mohou být vražedné lahve. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Ne, nemohou. Protože oni za to, oni by za to ručili, že tam dodávají jenom ty svoje láhve. Ty vražedné lahve, ty nejsou z těch našich likérek, ty jsou z těch pančovaných. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To se právě ještě neví, z kterých všech likérek jsou. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Ne, to se, to se ví jistě, protože nakonec ministerstvo financí... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Neví. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

...povolilo a může se pálit vlastní ovoce. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ještě neví, ještě neví. Možná víte víc než Miroslav Kalousek a měl byste mu dělat poradce. Ivan, Ivan Mařák, vaše odpověď na tu otázku, kterou jsme... 

Ivan MAŘÁK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tak pokud bych měl být konkrétní tady k této otázce, tak já si nevzpomínám, že za poslední dva roky bych souhlasil s nějakým rozhodnutím vlády. Ale v případě prohibice naprosto souhlasím. Souhlasím s tím, že prohibice byla vyhlášena, a souhlasím taky s tím, jakým způsobem ministr zdravotnictví postupuje. To znamená, dokud budou přibývat nemocní a mrtví, tak prohibice bude trvat. S tím naprosto souhlasím. Je pravda, je pravda, že vzhledem k tomu, že tady ve Zlínském kraji je několik likérek a je to skutečně několik významných zaměstnavatelů, kteří přichází o velké finance, stejně jako prodejci, kteří vlastně tady za toto nemůžou, takže ti tím budou trpět. Potažmo i stát, protože spotřební daň na alkohol nebo na ten líh je velmi vysoká, takže může to mět dost neblahé důsledky i třeba na zaměstnanost tady ve Zlínském kraji. Ale dokud budou přibývat mrtví a nemocní, tak souhlasím s tím, aby prohibice trvala. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Na tu odpověď Ivana Mařáka, lídra KSČM tady ve Zlínském kraji, za pár okamžiků navážeme, protože jak jsem se díval na sociální sítě i na internetové stránky České televize, tak tímto tématem žijí i tyto stránky. Míříme za Pavlínou Kvapilovou. Vaše volba, anebo náměty na témata diskuse shromažďujeme na webových stránkách zpravodajské čtyřiadvacítky na adrese www.ct24.cz/volby. V rubrice vaše volba, ale také i na sociálních sítích. V posledních dnech jim vévodí slovo prohibice. To je také téma, které se podle očekávání objevovalo ve vašich námětech k dnešnímu dílu. S Pavlínou Kvapilovou z divize Nová média České televize se tentokrát podíváme, jak tuto nepamatovatelnou událost lidé komentují. 

Pavlína KVAPILOVÁ, divize Nová média ČT:

Václave, dobrý večer. Jedním slovem se dá říct, že je to smršť na českých stránkách na sociálních sítích, ať už jde o Facebook nebo Twitter. Mnozí jsou na základě toho až, dalo by se skoro říct, šokovaní, nakolik to vypadá, že se život této země točí kolem alkoholu. Podíváme-li se tedy na celkový obrázek posledních dnů, vidíme záplavy komentářů či fotek například toho, jak si lidé pochvalují svoje vlastní domácí zásoby v této situaci. A jak už to v Česku bývá, nechybí při celé věci, která je nečekanou novinkou, hromadná síťová kreativita a tragikomické či humorné roviny. Namátkou se podívejme, co se schází za tweety pod hashtagem prohibice na Twitteru. Třeba Mrzo šíří do světa tenhle vtip. "Sedím takhle po hokeji v hospodě a najednou někdo povídá, jdu domů, na panáka." Matěj Pilát, ten naráží na další nápad, který se dost rychle rozšířil po sítích, novinky z ulice ohledně prohibice jsou, že máme očekávat novou kořalku Hegermeister. Maty Matějů Hájek: "Prohibice mi nepřijde jako dobrý nápad, půlka národa vystřízliví a nebude moc šťastná, co tady uvidí." Jaroslav Kupčík: "Kdyby prohibice trvala aspoň pár měsíců, možná bychom se divili, co všechno ve státní sféře by začalo fungovat." Tímto směrem ale na vážnější notu pokračuje Michael Polák. Problém podle něj není prohibice, ale to, že v téhle zemi všichni tiše tolerujeme mafie všeho druhu, na všech levlech. No, a Artur Dent, ten zase pokračuje a naráží zřejmě na českou improvizaci a ptá se, kdo jako první nabídne něco jako prohibičák, tedy lihovinu s 19,5 % alkoholu. S touhle otázkou už by se dalo říct, souvisí podnikání. A tak se na základě toho všeho možná zeptejme tvých hostů, jak postihne podle nich prohibice místní podnikatele ve Zlínském kraji? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, děkuji Pavlíně Kvapilové. Ještě odpověď právě například Petra Gazdíka. A propos, vy všichni, jak byste si poradili i s tou otázkou, zda by stát měl nějakým způsobem případně odškodnit ty podnikatele a co bude s těmi 20 miliony lahví, které jsou zatím mimo regály, a nemusíme vědět a do těchto chvílích nevíme, jestli v nich právě není metylalkohol, pane předsedo Gazdíku? 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Předně si myslím, že by se mělo zjistit, kdo za celou tu aféru může, kdo ji rozpoutal, kdo ten metylalkohol, kdo je příčinou toho, že ten metylalkohol se v těch lahvích objevil, ten je původce té škody a ten by měl hradit celou tu škodu, nikoliv daňoví, daňový poplatníci. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Dejme ale tomu, že to bude málo pravděpodobné, že by měl tak velkou částku, protože ty škody jdou, podíváme-li se na státní rozpočet, do stamilionů korun. Jakou politiku by měl zaujmout stát podle vás v souvislosti s tím možná odškodněním? Máte tady pro dnešní Otázky prohlášení i jednatele likérky Drak, který nabídl milion korun, a ten říká, cituji doslova, že likérka Drak byla celou kauzou značně poškozena, její ztráty jsou v řádu milionů korun. Celá tato situace se ještě výrazně zhoršila, když slovenská lobby likérek prosadila zákaz dovozu lihovin z České republiky. 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:
 

Rozhodně si nemyslím, že by ten problém měl jít z peněz daňových poplatníků. Ten problém skutečně někdo způsobil. To, co je teď základní, je, aby ta prohibice rychle skončila. Podle mých informací od ministra zdravotnictví i od protikrizového štábu ta prohibice má trvat už jenom řád dnů. V nejbližších dnech by se... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte, že do konce týdne si koupíte v prodejně nějakou lihovinu nad 20 % alkoholu? 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Velmi rád. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A myslíte si, že to je reálné? 

Petr GAZDÍK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Myslím, že je to reálné. Zítra má zasedat vláda a stanovit opatření. To zásadní, co u těch opatření musí být, aby jaksi každá láhev, která se dostane teď na pulty obchodů či, či restaurací, aby měla jasný původ, aby tady byl jasný garant, že ten alkohol není pančovaný, že neobsahuje metylalkohol, aby dál neumírali lidé. V tomto směru je to mnohem důležitější, aby dál neumírali lidé než to, jaká vzniká škoda. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tady nesouhlasně přikyvoval lídr Strany práv občanů Zemanovců Lubomír Nečas. 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

No, ono tady toto, co říká pan Gazdík, je samozřejmě podle mě velmi naivní, protože dneska nemůžeme říct, která ta láhev skutečně je originální, která přišla z originálu a která když ty staré láhve zlikvidujeme, tak které jsou ty staré a které nové? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak byste to řešili? Vy bystě nějak odškodňoval likérky, protože to může mít tady na zaměstnanost ve Zlínském kraji... 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

Samozřejmě, tyhle likérky budou postižené, budou distributoři postižení a řešit by se to mělo způsobem podobným, jako byly povodně. Vemte si, že to je v podstatě ohrožení státu. Byly povodně, povodňové odškodnění taky nějakým způsobem bylo. Čili podle toho je možné, že ta situace bude trvat ještě měsíc. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A námitka, že státní rozpočet na to nemá peníze, to znamená, vy byste odškodňoval likérky třeba na úkor sociálních dávek nebo... 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

Já si myslím, že pan Kalousek by na to velmi rychle přišel, prostě udělá metylalkoholovou daň a tím pádem bude mět další finance. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Stanislav Mišák. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

No, podívejte. Já si myslím, že řešení by bylo, kdyby teď se vydaly kolky jako cenina, likérky si je odkoupily a začaly vyrábět nové prostě šarže. A ty staré, dokud se neprošetří, že nejsou nezávadné, držet ve skladech. Prostě v této situaci jinak než zakázat ten prodej na 20 % jiná cesta nebyla. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To je ale krizový management. Dovedete si představit, že by tady byl zákon, to by snad muselo být i v rámci legislativní nouze, sám kandidujete do Senátu, změnit způsob kolkování lihovin a vyrábět nové šarže s jiným... 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Dobře, tak můžeme udělat třeba jenom jiné kolky, které budou prostě nějakým. Tady totiž jde o to, že dokud nebude jistota, že ten alkohol, který je teď ve skladech těch obchodních firem, obchodníků, že není nezávadný, tak prostě je to vždycky velké riziko. Tudíž jestli ztrácí likérky, tak je třeba prostě najít řešení, aby vyráběly označené jinak věrohodně nové výrobky a tyto prostě došetřovat. To by se snížilo. Ale přirovnávat tuto situaci k povodním. Prosím vás, to je vis maior, větrná smršť, povodeň, ale tady selhal stát. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, počkejte, ale, ale na to selhání státu doplatili také lidé. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tam to selhání je v rámci povodní je namístě, protože zemřelo dokonce při této metylalkoholové aféře víc lidí než při povodních v roce 2002. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

A tady jsme u toho. My se bavíme pořád, my se bavíme pořád o tom, kdo odškodní ty, co měli akorát odškodnit ty pozůstalé za ty zemřelé. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Chystáte se k tomu třeba vy jako Zlínský kraj v rámci obětí, které zemřely tady na tu metanolovou aféru ve Zlínském kraji? 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Tak já si osobně myslím, že to je záležitost prostě těch pozůstalých, aby se na ten stát obrátili, protože tady selhal stát. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdyby se obrátili, kdyby se obrátili na kraj, vy byste je odškodnil? 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Kraj není, kraj není ten, kdo věci zavinil, kraj to nemá v gesci, tady to měli celníci, ministerstvo financí, protože ty jsou hlavní to, že to dneska řeší hygiena, to je zase z titulu toho, že už je ta situace krizová. Prostě tady máme orgány státu, které to měly řešit, a na ty je třeba se potom obracet, co se týká úhrady škod. Ale souhlasím s tím, že momentálně jiná situace než zakázat prodej toho alkoholu, dokud se nedošetří, že to všecko v pořádku nebylo. Ale vidím cestu, jak zahájit výrobu jiných, a rozlišit to tak, aby nemohlo dojít k záměně. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lídr KSČM Ivan Mařák. "Když jsem se díval do zákona číslo," a to jsou kompetence krajů, "do zákona číslo 379/2005 sbírky o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, tak kraje mají v pravomoci vyhodnocování údajů o situaci týkající se alkoholismu a jiných návykových látek." Pokud by dostala opozice, jejíž je KSČM teď tady ve Zlínském kraji součástí, pravomoci vládnout tomuto kraji, myslíte si, že kraj dostatečně využíval a plnil tu funkci, která je mu dána tím zákonem s předlouhým názvem, který jsem citoval? 

Ivan MAŘÁK, lídr krajské kandidátky KSČM:

V žádném případě si to nemyslím, to rozhodně ne. A myslím si, že ten problém je tady stejný, tak jako doteď se bavilo o selhání státu. To selhání státu skutečně k němu došlo, i když nedá se všechno svádět na ten stát. Tady měly být nastavené úplně jiné parametry. Kontrolní orgány státu, které mají pravomoce kontrolovat výrobu, distribuci alkoholu, tak je jich vícero, které každé má své kompetence, ty kompetence nejsou sjednocené. To je první věc, která by se měla udělat. To znamená sjednotit kompetence všech kontrolních orgánů. Další věc. Už jsem vzpomínal spotřební daň na líh. Ta je dostatečně vysoká. Po přepočtu na alkohol, který se běžně prodává na ten 40%, to vyjde asi nějakých 114 - 115 korun na jeden litr. Stát by měl stanovit minimální cenu alkoholu, pod kterou se nedá jít, pak by se nemusela zavádět daň na metylalkohol. 

Václav MORAVEC, moderátor:
 

Ale tím vám pravděpodobně se rozroste znovu černý trh, protože stále se na tom černém trhu bude obchodovat s levným alkoholem. To, že přijmete taková restriktivní opatření, tak přece můžete zvýšit i prostor pro černý trh. 

Ivan MAŘÁK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tak černý trh s alkoholem ten fungoval vždycky, historicky fungoval vždycky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže vy jste o něm slyšel na rozdíl od Jiřího Čunka. 

Ivan MAŘÁK, lídr krajské kandidátky KSČM:

No, samozřejmě. Kdo o něm, kdo řekne, že o něm neslyšel, tak ten nemluví pravdu. To je naprosto jednoznačné. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A teď mi ale řekněte, když se podíváte na to, jak Zlínský kraj bojuje proti alkoholismu a jiným návykovým látkám, což patří do kompetence kraje, tak jak by zněla vaše odpověď na tu otázku? 

Ivan MAŘÁK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Nedostatečně. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nedostatečně. Co je toho důkazem? 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

A v čem? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Stanislave Mišáku, zatím jste hejtmanem, zatím nejste moderátorem. V případě, že vám voliči tedy nedají hlas, tak si to můžete zkusit tady. 

Ivan MAŘÁK, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já teda za ty čtyři roky, co jsem v krajském zastupitelstvu, tak jsem nezaznamenal výsledky nějaké kontroly na distribuci, výrobu, případně prodej, přímo prodej toho alkoholu ze strany Zlínského kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jiří Čunek tady mluvil o pálenicích, že to patří ke Zlínskému kraji. Zlínský kraj podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví patří dál mezi kraje, ve kterých na počet obyvatel dochází k největšímu počtu otrav alkoholem. Tušíte, kolik v roce 2011 se tady ve Zlínském kraji otrávilo lidí alkoholem nebo bylo léčeno z otravy alkoholem, ať jsem přesnější. Tipněte si číslo. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Nedokážu to říct. 

Václav MORAVEC, moderátor:

53 na počet obyvatel je Zlínský kraj v tom čele žebříčku, celorepublikového žebříčku. Pokud byste byl hejtmanem, jak byste lépe naplňoval usnesení toho paragrafu 22 zákona číslo 379/2005 sbírky. Do toho spadají protialkoholní léčebny a podobně. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Tak především v této situaci jsem přesvědčen, že je potřeba zřídit pro občany tu službu, aby mohli si dát zkontrolovat svůj alkohol, samozřejmě ne anonymně, který mají doma, protože ta vlna přeci ještě přijde. Vždyť každý z nás doma má nějaký alkohol a jenomže neví, pokud to je láhev, kterou někde koupil a nevypálil tu vlastní slivovici, tak... 

Václav MORAVEC, moderátor:

A co když by všichni z těch svých pálenic šli za peníze kraje si udělat tu analýzu vzorku. To by se kraj prohnul. 

Jiří ČUNEK, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL:

Ale ten problém přeci, a to víme všichni, nevznikl v nějaké domácí pálenici nebo v pálenici někoho. To vzniklo v nějaké stáčírně, palírně, která to dělá ve velkém. A tento únik, tedy nejenom daňový, ale únik taky jedu, tak ten je zkrátka, ten se musí zachytit. Jenomže ti lidé si nakoupili ty láhve a někteří je ještě neotevřeli. Mají je někde doma. To znamená, že já jsem přesvědčen, že všichni tito lidé, kteří buď rozbijí všechny tyto láhve, anebo i kvůli tomu zjištění budou mít možnost přijít na jedno místo v kraji a řeknou, nebo na čtyři, a donesou tu láhev a řeknou: "Toto je moje láhev, otestujte mi to, koupil jsem ji tam a tam." A myslím, že to i tomu pátrání může pomoci. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nechte teď stranou všichni metanolovou aféru, ale bavme se o tom budoucnu a o tom, jak vlastně kraj v těch uplynulých čtyřech letech se potýkal s bojem proti alkoholismu a podobně na základě toho zákona, který jsem četl. V koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010 až 2014 jsem se na straně 58 dočetl, že jednou ze slabých stránek Zlínského kraje je to, že ve Zlíně není záchytka, stejně jako absence doléčovacího zařízení pro alkoholové i nealkoholové závislé osoby. Pane náměstku, proč se vedení, když tady má tuto analýzu z roku 2010, máte protidrogovou politiku Zlínského kraje, proč se vám ty slabé stránky nedaří stále napravovat? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Tak my samozřejmě protialkoholní stanici máme, ta stanice funguje v kroměřížské nemocnici. Historicky... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale v té koncepci je, promiňte, v té koncepci je braná jako nedostatečná. Je tady jasně na straně 58 napsáno: absence protialkoholní záchytné stanice ve Zlíně, kompetence Zlínského kraje, absence doléčovacího zařízení pro alkoholově i nealkoholově závislé osoby. 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Tato služba je pokryta v tuto chvíli. Další investiční náklady vynakládat pro opilce, které policie doveze v noci v neutěšeném stavu, se nám zdálo, že v tuto chvíli, nebo v té době, kdy jsme o tom rozhodovali, není účelné v Baťově nemocnici něco takového zřizovat a v tuto chvíli je to ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená ta koncepce je špatně napsaná? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

... v tuto chvíli si myslíme, že je dostatečně zajištěna tato služba. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže ta koncepce je špatně napsaná? Takže to, co jste přijali, kde jsou popsána ta slabá ... 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Není, pane doktore, ta koncepce je správně napsaná, nicméně tato situace teprve může nastat v budoucnosti. To znamená, že všichni ti, kteří se o této věci vybavovali především s policií, která nechce, nebo nemá zájem jezdit s pacienty z Valašska až do Kroměříže, tak si prostě myslí, že zřízení této služby ve Zlíně bude nejlepší. Samozřejmě, pokud na to budeme mít prostředky, tak to určitě bude lepší, to já jaksi nezazlívám těmto lidem, ale z druhé strany ta služba pokrytá je a nemyslím si, že bychom měli ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Je to reálné, že by kraj ... 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

... v tuto chvíli to měnit. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A je reálné, že by kraj v příštím volebním období ty peníze našel, nebo vy byste do toho neinvestoval? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

V tuto chvíli si myslím, že ty peníze na ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne v tuto chvíli, v příštích 4 letech. 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

... v příštích 4 letech se nová záchytná stanice zřejmě budovat nebude. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpověď pana hejtmana? 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já jsem chtěl, prosím vás, mně přijde paradoxní, že takový průšvih státu se tady snažíte prostě házet na kraj, aby to řešil. My tu totiž tu protialkoholickou léčebnu platíme, to je jediné, co my máme v té kompetenci a v gesci... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, já tady neházím, promiňte, pane hejtmane, já se tady bavím o ... 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:
 

... a jestli někdo nechce vozit ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

... o pravomocech krajů a mezi těmi pravocemi krajů ... 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

... opilé do Kroměříže, tak říkáme, postavíme ve Zlíně. 

Václav MORAVEC, moderátor:

... je také to, aby se potíral alkoholismus, a já jsem vám s prominutím citoval čísla 53 otrav alkoholem ve Zlínském kraji v loňském roce. Takže bavme se o koncepci na další 4 roky. Nebo vy to nepovažujete za problém? Jestliže tady máte dáno zákonem číslo 379/2005 nějakou kompetenci a celorepublikové srovnání ukazuje... 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

A jaké k tomu máme nástroje, než teda zaplatit tu záchytku a nebo dělat tu protidrogovou prevenci v rámci mládeže a tady těchle těch věcí? Prosím vás, totiž ty zákony ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, to jsou tak dostatečné kompetence ... 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

... ty zákony jsou tak postavené, že někde je něco nařízeno a není k tomu žádná další pravomoc, ani výkonný orgán, který my máme. Prosím vás... 

Václav MORAVEC, moderátor:

A není to tak, že každý politik právě toto říká a pak to hází na to centrum, centrum to zase hází na kraje, obce to hází... 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ale není to, není to tak, prosím vás... 

Václav MORAVEC, moderátor:

... na centrum ... 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

... rozdělte, kam co komu patří. My jsme tady... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, tady to v tom zákoně je jasně napsané. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

... řešili problém, který je problém tohoto státu, který selhal, protože tady toleroval černý trh s alkoholem, bohužel museli zemřít lidé, než se to rozhýbalo a vy se tady bavíte o tom, jestli je problém, že je záchytka v Kroměříži nebo ve Zlíně. Nezlobte se na mě, ale myslím jsme trošku ujeli tady z toho. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Já se, promiňte, já se tady, to je zajímavé, že vy hodnotíte, víte, kdo zaváděl jako ministr financí ty nedostatečné ceniny jako kolek? Když se tedy chcete bavit o selhání státu. Který ministr financí to zaváděl? 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Nevím. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nevíte. Je to váš předseda, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jako ministr financí. 

Stanislav MIŠÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Tak já za něho nenesu zodpovědnost. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy nenesete odpovědnost za vašeho předsedu? Považuje ještě někdo to téma obecně boje proti alkoholismu, které říkám, patří i do krajských kompetencí, za zásadní? Prosím, pane doktore. 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:
 

Tak samozřejmě ten náš kraj je tímto typický to, co říká tady Jiří Čunek, tak to je skutečně pravda. Na tom Valašsku v každé třetí chalupě v podstatě tu slivovici si pálí a já jako lékař můžu říct, že za 30 let, co mám praxi, tak jsme neměli problém s metylalkoholem, neléčili jsme metylalkohol, protože ten problém nebyl, oni to skutečně umí. Zemanovci k této situaci se staví tak, že v podstatě stát to, že si to doma takhle pálí, to jaksi... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Já se vás ptám také na tu koncepci... 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

Já vím, já k tomu přijdu, já k tomu přijdu. A stát to toleruje, my si myslíme, on Miloš Zeman to už v některých médiích prozradil, že Zemanovci si myslí, že tito lidé na tom Valašsku by měli mít zákon, že do 50 litrů si tu slivovici můžou pálit a nemusí platit daň. Čili to my navrhujeme. Ale co se týká té koncepce. Zase bych trošičku... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nemyslíte ale, že i těch 50 litrů může při různých hrátkách nahrávat tomu nelegálnímu trhu? Vy si to nemyslíte, že i ten koncept je ... 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

... ne, my si právě myslíme, že ten černý trh, který narostl v poslední době, narostl taky tím, že ta daň na ten alkohol je zbytečně vysoká, tím pádem samozřejmě ti lidé nemají tolik peněz a hledají zdroje. Oni, ten alkohol jim nemůžete zakázat, ono je to jednoduché, to je jedna věc ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale zároveň jako lékař, je hezké, že tady chválíte svého čestného předsedu, který tady ukazuje, jak bychom všichni měl pít v této zemi a zvyšuje nám spotřebu alkoholu na jednoho obyvatele v této republice, ale ptám se na ty kompetence krajů, které se týkají boje proti alkoholismu a ta čísla i v rámci... 

Lubomír NEČAS, lídr krajské kandidátky SPOZ:

Ta čísla jsou samozřejmě varující, to máte plně pravdu, ale musím hájit kraj v tom smyslu, že ten kraj s tím bojuje. To, že ta záchytka tady v kraji je, je pravdě, že v koncepci bylo, aby byla uprostřed toho kraje, v centru v Baťově nemocnici. To není možné z několika důvodů. Samozřejmě nejsou to jenom ekonomické důvody, ale jsou to personální prostorové a další a vemte si, že s tou záchytkou souvisí léčebna, psychiatrická a v té Kroměříži to je ideální, protože tam to je vedle sebe. Čili ten kraj samozřejmě dělá v tom něco, ale je potřeba vzít, že jsme jiný kraj než Středočeši nebo Jihočeši, kde ta slivovice skutečně není. 

Václav MORAVEC, moderátor:

V současných volbách v kraji Zlínském kandiduje rekordních 22 politických stran a hnutí. Před 4 lety jich bylo jen 13. Tady se jasně ukazuje, jak vypadalo složení zastupitelstva Zlínského kraje. Volby před 4 lety vyhráli sociální demokraté, získali víc než 35 % hlasů, a to znamenalo současných 18 křesel v 45členném zastupitelstvu. ČSSD se ve Zlínském kraji dohodla na koalici rovnou se dvěma dalšími stranami v pořadí ODS má 11 zastupitelů, z toho 2 radní a lidovci 6 a 1 člena rady kraje. V zastupitelstvu jsou v opozici komunisté s 5 mandáty a stejný počet křesel mají i Starostové a Nezávislí pro Zlínský kraj. Další otázka z publika. Tentokrát se ptá podnikatel Jan Vavřiník. Hezký dobrý večer, ptejte se. 

Jan VAVŘINÍK, podnikatel: 

Dobrý večer. Děkuji za slovo, jmenuji se Vavřiník Jan s tím, že jsem mladým aktivním spoluobčanem a nyní vyslovím velmi zásadní otázku pro mne a týká se budoucího povolebního uspořádání. Jedná se mi o to, zdali vznikne opětovně staronová koalice? A proto... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Teď velká koalice občanských a... 

Jan VAVŘINÍK, podnikatel: 

... velká koalice, přesně tak. Pokud bych mohl tuhle otázku, bych věnoval lídrovi Občanské demokratické strany panu Liboru Lukášovi a nynějšímu hejtmanovi České strany sociálně demokratické panu Mišákovi. Děkuji. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak odpověď  Libora Lukáše z ODS. 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Výborná otázka. Určitě jsme ji očekávali všichni. Já jsem... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se člověk podívá právě na předvolební kampaň ve Zlínském kraji, tak ano, od opozice... 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Ano. Já jsem myslivec. Rád s oblibou říkám, že zajíci se počítají až po honu. Takže před volbami jsem sdělil pouze jednu informaci, budeme jednat se všemi demokratickými stranami, nepředpokládáme a nechceme uzavřít koalici s Komunistickou stranou Československa. Myslím si... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ivan Mařák ... 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

... ta už není, tak já myslím, že pan Mařák pochopil, že se to týká jeho ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

I když jste mu přejmenoval partaj, víte. 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

... tak my jsme tady na pomezí mezi Moravou a Slovenskem, takže rádi své bratry na Slovensku tady vítáme i tímto mechanismem. Takže v příštím volebním období zcela určitě budeme spolupracovat s demokratickými stranami. Je jich 22, které se přihlásily do voleb a uvidíme, jak jednotlivé strany uspějí. Takže nebudu předjímat do budoucna. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Můžete mi tedy ale říci, jakou nevýhodu měla v uplynulých 4 letech ta velká koalice se sociálními demokraty? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

To se musíte zeptat těch, co byli v opozici. My jsme... 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, prosím vás, teď mi řeknou, že to je opravdu politický kartel a podobně. Ale mě by zajímalo od vás, vy jste tam seděl, vy jste si dokonce vyměnili, byť to nemáte oba rádi, se Stanislavem Mišákem od novinářů tu otázku, že si měníte kanceláře nebo cedulky. Nechme cedulky, kanceláře kancelářemi, ale jakou nevýhodu měla v uplynulých 4 letech velká koalice s ČSSD ve Zlínském kraji z pohledu ODS? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

Z hlediska nevýhody já nevidím žádné velké problémy, které bychom v oblasti řízení projektu spolu měli v průběhu těch 4 let. Samozřejmě sociální demokracie je náš ideový protivník. To znamená, že míra přerozdělování, míra dotací, vztah ke zdravotnickým zařízením, zdali mají nebo mají být obchodními společnostmi... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Přesto tedy, převažovala, když to tady tak dlouze vyjmenováte, přesto převažovala pozitiva a jistoty, řečeno slovy básníka? 

Libor LUKÁŠ, lídr krajské kandidátky ODS:

My jsme neměli problém zásadní za 4 roky a pokud jsme nešli do ideových východisek občanských demokratů a sociálních demokratů, tak řízení projektů ve Zlínském kraji docela probíhalo harmonicky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Libor Lukáš

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel
zástupce hejtmana