Umíme si představit snížení výdajů na společnou zemědělskou politiku

14. listopadu 2011
Umíme si představit snížení výdajů na společnou zemědělskou politiku

Podle předsedy vlády by bylo špatné oslabení evropských výdajů na podporu konkurenceschopnosti a zaměstnanosti. Spořit se dá například na společné zemědělské politice.

„Jsem toho názoru, že bychom měli usilovat o lepší zacílení evropských prostředků. Otázkou tedy není primárně to, zda utrácet více, či méně, ale daleko spíše jak utrácet lépe. Jedině pokud evropská integrace bude i prostřednictvím rozpočtu EU přinášet našim občanům konkrétní a viditelné výsledky, smysluplné a životaschopné projekty, bude i do budoucna obhajitelná,“ řekl premiér v pondělí na konferenci Výzvy a perspektivy víceletého finančního rámce EU po roce 2013 v Lichtenštejnském paláci.

„Smysl mají jen ty výdaje, které mají charakter investic na podporu konkurenceschopnosti a zaměstnanosti. Hlavním prostředkem k naplnění tohoto cíle jsou nástroje kohezní politiky. Bylo by velmi špatným signálem, pokud by v příštím rozpočtu měla oslabit právě ta oblast, která má největší potenciál podpory růstu. Zejména pak ve srovnání s tak zbytnými výdaji, jako jsou prostředky na společnou zemědělskou politiku, kde si umím představit daleko razantnější škrty než ty, jež v současnosti navrhuje Evropská komise,“ dodal předseda vlády.

Právě na příkladu našeho regionu lze podle Petra Nečase velmi přesvědčivě doložit, jak se Evropa posilováním své vnitřní soudržnosti stává konkurenceschopným hráčem. Výdaje na dopravní infrastrukturu, ale i na vědu a výzkum a mnoho dalších sfér jsou jasným a prokazatelným příspěvkem pro růst například i české ekonomiky.

Stejně jako v současném období je proto i pro příští finanční rámec hlavní prioritou ČR silná a efektivní kohezní politika zaměřená na posílení konkurenceschopnosti méně vyspělých států a regionů. „Mezi konkurenceschopností a kohezní politikou nevidíme žádný protiklad, na rozdíl od některých jiných států. Konkurenceschopnost je podle nás cestou ke konvergenci,“ řekl premiér Petr Nečas.

Zdroj: www.vlada.cz

dokument: pdf

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády