PRVNÍ PŮLROK PETRA PAVLA VE FUNKCI PREZIDENTA REPUBLIKY - USPĚL ČI NEUSPĚL???

11. září 2023
PRVNÍ PŮLROK PETRA PAVLA VE FUNKCI PREZIDENTA REPUBLIKY - USPĚL ČI NEUSPĚL???

MŮJ OSOBNÍ CELKOVÝ POHLED NA PRVNÍ PŮLROK PETRA PAVLA VE FUNKCI PREZIDENTA REPUBLIKY

? Zejména v kontextu naprosto šílených (obsahově, lidsky, formou apod.) vystoupení Andreje Babiše na půdě Poslanecké sněmovny v posledních dnech se ukazuje, jaké štěstí Česká republika má, že v prezidentských volbách zvítězil Petr Pavel a že premiérem naší země je Petr Fiala.

? V celkovém pohledu na první půlrok Petra Pavla ve funkci prezidenta republiky vidím rozhodně mnohem více pozitiv než několik dílčích pochybení.

JAKÉ PLUSY NA PRVNÍM PŮLROCE PETRA PAVLA VE FUNKCI VNÍMÁM

?? Celkový "umělecký dojem" výkonu funkce prezidenta (vnější podoba výkonu funkce) je o několik "světelných let" lepší oproti minulým deseti letům působení Miloše Zemana na Pražském hradě.

?? Ohromně silnou stránkou nového pana prezidenta je autenticita v jeho vystupování a jednání s lidmi (snaží se otevřeně říkat, co si myslí, a v zásadě mu věřím to, co říká), ovšem pouze tehdy, pokud pan prezident mluví sám za sebe (pokud za sebe nenechá mluvit jiné).

?? Zahraniční a obranné věci - v těchto agendách si Petr Pavel na 100 % zaslouží jedničku s hvězdičkou podtrženou.

?? Výjezdy do krajů a komunikace s běžnými lidmi "v terénu", další bod ve výčtu "plusů" nového prezidenta republiky.

?? Vážím si snahy Petra Pavla o civilní a "nepapalášské" pojetí výkonu funkce prezidenta republiky.

Snad není neuctivé, pokud si dovolím poukázat i na NĚKTERÉ "MÍNUSY", KTERÉ V DOSAVADNÍM PŮLROČNÍM FUNGOVÁNÍ NOVÉHO PANA PREZIDENTA VIDÍM

?? Vnitrostátní, domácí politika - po půl roce vlastně nevím a netuším, jaké priority v domácí politice Petr Pavel vlastně má a jak je chce prosazovat. V tom je pan prezident zcela "nečitelný" a myslím si, že to není dobře.

?? Komunikace - mám pocit, že komunikace prezidentské kanceláře a práce komunikačního týmu pana prezidenta není úplně dobrá (jak z pohledu načasování, tak z pohledu obsahu a srozumitelnosti pro běžného člověka - ad např. situace kolem novely zákona o důchodovém pojištění, ale zdaleka nejen ta). Komunikační tým pana prezidenta nepochybně skvěle fungoval v předvolební kampani, na plných náměstích apod., ale reálný výkon ústavní funkce prezidenta republiky přeci vyžaduje kvalitativně zcela jiný způsob komunikace.

?? A konečně se pan prezident dopustil několika naprosto zjevných konkrétních chyb, např.

  • neprověřené nominace doktora Roberta Fremra na soudce Ústavního soudu nebo
  • "podpisu nepodpisu" novely zákona o důchodovém pojištění, kdy pan prezident "nepotěšil" pravděpodobně vůbec nikoho (ani občany, ani opozici, ani koalici) a pravděpodobně nikdo soudný jeho postupu neporozuměl.
  •  

JAK DO BUDOUCNA - mohl-li bych dát panu prezidentovi dát dvě osobní rady do dalších čtyř a půl let jeho mandátu, tak tady jsou:

? V politické funkci není možné zalíbit se všem, o což se Petr Pavel podle mého názoru chybně snaží - mnohem správnější cestou v politice je mít jasné a jednoznačné názory, byť se s nimi třeba zavděčíte jen menšině voličů.

? S euforií z parlamentních voleb 2021 a prezidentských voleb 2023 (oboje volby, ať se nám to líbí nebo ne, byly, zjednodušeně řečeno referendem o tom, zda se Andrej Babiš vrátí či nevrátí do vrcholné politické funkce) nemůže pan prezident do budoucna vystačit - každodenní reálná politika ho chtě nechtě "dožene" a zejména v domácí politice by měl on a jeho tým velmi výrazně "zabrat".

A JAK HODNOTÍTE PRVNÍ PŮLROK PETRA PAVLA VE FUNKCI PREZIDENTA REPUBLIKY VY???

Pokud si najdete cca 2 minutky Vašeho času na dobrovolné vyplnění malého dotazníku, budu moc rád a předem mnohokrát děkuji!!! Do dotazníku se dostanete buď přes odkaz: https://www.survio.com/survey/d/W6C8W5R9L1L4N4F2B nebo přes QR kód v připojených obrázcích.

Karel Haas

poslanec PČR
člen Zastupitelstva města Pardubic