ČSSD v Bruselu prohrála, český protokol k Listině základních práv EU má zelenou

18. září 2012
ČSSD v Bruselu prohrála, český protokol k Listině základních práv EU má zelenou

Výbor pro ústavní záležitosti dnes poslal do dalšího kola vyjednávání o přistoupení České republiky k Protokolu Polska a Velké Británie o uplatňování Listiny základních práv EU (nepřesně "výjimka z platnosti"). Jak zdůrazňuje členka výboru Andrea Češková (ODS), byl to právě pozměňovací návrh její frakce Evropských konzervativců a reformistů, který porazil snahu ČSSD a britského liberála Duffa o smetení českého protokolu se stolu.

"Přistoupení k protokolu bylo České republice přislíbeno na summitu hlav států v roce 2009 a není sebemenší důvod o tom v Evropském parlamentu dále diskutovat nebo něco měnit," řekla po hlasování Andrea Češková. Evropská listina základních práv je podle ní navíc plná vágních formulací, které budou teprve v budoucnu zpřesňovány a interpretovány Evropským soudním dvorem. "Nikdo nedokáže odhadnout, jak bude ESD rozhodovat, ale z jeho precedenční praxe jasně vyplývá spíše extenzivní přístup. Součástí našeho ústavního pořádku je naproti tomu mnohem precizněji a jasněji formulovaná Listina základních práv a svobod, která zajišťuje českým občanům dostatečnou ochranu," vysvětluje europoslankyně.
 
Občanští demokraté již dříve odsoudili snahu senátorů a europoslanců ČSSD sabotovat rozhodnutí Evropské rady a snižovat tak věrohodnost České republiky v Evropě, a jako lživý odmítli argument, že by „výjimka“ oslabila ochranu práv občanů České republiky. Kvůli zamítavému usnesení Senátu, ovládaného socialistickou většinou, svolal Evropský parlament v dubnu 2012 mimořádné setkání se zástupci obou komor Parlamentu ČR, aby se vysvětlilo, proč je mezinárodní závazek najednou částí domácí politické scény zpochybňován. Jak připomněla Andrea Češková, i odkaz na usnesení českého Senátu byl dnes na návrh EKR vypuštěn.
 
Rozhodnutí výboru pro ústavní záležitosti přivítal i šéf europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil. "V Evropském parlamentu dnes zvítězil především zdravý rozum. Nevyšel naopak komplot socialistů, kteří se jen snažili vyvolat chaos a zpochybnit dobré jméno České republiky na mezinárodní scéně."
Rozhodnutí Výboru pro ústavní záležitosti musí ještě posvětit plenární zasedání. To ale většinou přesně odráží rozhodnutí příslušného výboru.
 
 
Fakta o Protokolu

  • Sjednáním Protokolu dojde k naplnění příslibu, který ČR obdržela na Evropské radě konané v říjnu 2009, a Protokol se stane právně závaznou součástí tzv. primárního práva EU.
     
  • Cílem sjednání Protokolu je upřesnit výklad těch ustanovení Listiny, jejichž význam nemusí být jednoznačný a mohl by být předmětem rozšiřujícího výkladu Soudního dvora EU. Dosavadní precedenty Soudního dvora EU totiž snahu o extenzivní výklad působnosti soudu prokazují.
     
  • Přínosem Protokolu bude především potvrzení skutečnosti, že na základě Listiny nemohou být přezkoumávány vnitrostátní právní předpisy či situace mimo působnost unijního práva.
     
  • Dále bude Protokol zárukou, že ustanovení Listiny obsahující práva nebo zásady a zároveň odkazující na vnitrostátní právní předpisy a zvyklosti, budou vůči ČR uplatňována pouze v té míře, v jaké jsou uvedená práva a zásady v jejím právním řádu skutečně zakotveny či uznávány.
     
  • Cílem Protokolu je také potvrdit, že v ČR mohou být soudně vymáhána pouze ta sociální a hospodářská práva, která jsou jako subjektivní vymahatelná práva upravena v jejím právním řádu, a že Soudní dvůr EU nemůže prohlásit za vymahatelná přímo ta ustanovení Listiny, které tuto povahu nemají.  
JUDr. Andrea Češková

poslankyně EP
místopředsedkyně místního sdružení