Online debata Deníku

31. srpna 2023
Online debata Deníku

(Deník) Vysvětlení ministra spravedlnosti je složitě uvěřitelné, ale pravdivé. Tak v 35. premiérské debatě Deníku reagoval předseda vlády Petr Fiala na to, jak ministr spravedlnosti Pavel Blažek odůvodnil nedávnou schůzku v pražské restauraci s lobbistou a exporadcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Denik.cz.

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že kdyby ministr spravedlnosti Blažek neříkal pravdu a šel do restaurace na narozeniny Martina Nejedlého plánovaně, z vlády by odešel. „Nic z toho se ale nestalo. Vysvětlení, které podal Pavel Blažek, je možná složitě uvěřitelné, tak to někdy bývá. Přesto je pravdivé,“ řekl premiér Petr Fiala.

Po důkladném zvažování, které pro něj nebylo jednoduché, proto premiér přijal Blažkovu omluvu a dal mu něco jako žlutou kartu. „Jeho setkání s panem Nejedlým nepovažuji za vhodné. Ale i s přihlédnutím k tomu, jakou práci pan ministr odvádí na ministerstvu spravedlnosti a jak je pozitivně hodnocen odbornou veřejností – a právnická veřejnost je velmi kritická – jsem se rozhodl dát mu nadále šanci,“ odůvodnil Petr Fiala.

Moderátorka Kateřina Perknerová reagovala, že Blažek sice předkládá kvalitní zákony a posouvá justici dál, zároveň ale zmínila anketu Deníku. V ní 98 procent z bezmála dvou tisíc účastníků vyslovilo přesvědčení, že když je ministr nebo jakýkoli jiný veřejný činitel přistižen při zjevné lži, má odstoupit.

Měl pozdravit a odejít

Nejde podle ní o to, že se Blažek setkal s Nejedlým, ale o to, jak to nevěrohodně odůvodňoval a že tam zůstal pět hodin. Přitom – pokud šlo opravdu o neplánovanou schůzku – mohl Nejedlého pozdravit a od stolu odejít.

Podle Fialy je třeba rozlišit dvě věci. „To, co říkáte, je jednoznačně pravda. Byla chyba, že tam s ním byl tři nebo pět hodin. Tak vystupuji od první chvíle veřejně. Měl pozdravit a odejít, přestože ho zná od mládí,“ podotkl Fiala.

Blažek měl podle něj vyhodnotit politickou škodu, která nastane. „Jiná věc je otázka, kterou jste položili vašim čtenářům, zda má politik odstoupit, když je přistižen při zjevné lži. Souhlasím s 98 procenty čtenářů. Ministr musí odstoupit při zjevné lži. Padni komu padni. Nedebatoval bych o tom ani minutu. Ale nic takového se nestalo,“ řekl Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS