Ministryně obrany se zúčastnila klíčového summitu NATO ve Vilniusu

12. července 2023
Ministryně obrany se zúčastnila klíčového summitu NATO ve Vilniusu

(www.army.cz) Lídři států Severoatlantické aliance se shodli na další podpoře Ukrajiny, jejíž prezident Volodymyr Zelenskyj také poprvé zasedl k jednacímu stolu v pozici rovného s rovnými. Co se týče samotného členství Ukrajiny v NATO, tak státy se shodly na odstranění Akčního plánu členství (MAP) z procesu připojení Ukrajiny, což zkrátí přístupový proces. Na jednání Českou republiku zastupoval prezident Petr Pavel, ministryně obrany Jana Černochová a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Důležitým výstupem jednání je, že podpora Ukrajině nebude nijak časově omezená. Materiální i finanční podpora této zemi se plánuje na pět až deset let. „Považuji to za naprosto zásadní. Putin od začátku počítal s tím, že podpora Západu rychle ochladne a on pak Ukrajinu snadno přemůže. Dnes jsme ale dali další důkaz toho, že víme, že Ukrajinci bojují i za nás a že je naší povinností je podporovat tak dlouho, jak jen bude třeba,“ uvedla Jana Černochová.

Z pohledu členství v NATO došlo k velkému posunu, neboť se lídři shodli, že dojde k odstranění Akčního plánu členství (MAP) z procesu vstupu Ukrajiny, což zkrátí přístupový proces. Velkou změnou oproti minulým jednáním také bylo, že poprvé zasedala Rada NATO-Ukrajina, což prakticky znamená, že ukrajinský prezident jednal poprvé s ostatními představiteli NATO jako rovný s rovnými. „Od začátku jsem členství Ukrajiny v NATO podporovala a nadále jej podporuji. Ukrajina bude po válce mít nejzkušenější armádu na světě a bylo by obrovskou chybou a také nespravedlností vůči Ukrajincům, kdybychom je v NATO neměli,“ uvedla ministryně Černochová.

Důležitým tématem jednání byly také výdaje jednotlivých států na obranu. Ministryně obrany i prezident republiky v této oblasti informovali spojence, že v ČR byl schválen zákon zakotvující výdaje na obranu v minimální výši dvou procent HDP, což bylo velmi kladně, neboť spojenci se mimo jiné shodli na novém závazku k investicím do obrany, který nahradí ten stávající z roku 2014. Spojenecké země se nově zavázaly vynakládat na obranu minimálně dvě procenta HDP, a to trvale.