Slovo starosty duben 2023

5. dubna 2023
Slovo starosty duben 2023

(www.mcpraha16.cz)

Vážení spoluobčané,

po více než dvouleté pauze se 20. března opět konal Sněm pražských starostů. Městské části trápí podobné problémy, a proto je vhodný společný postup. 

S ostatními starosty požádáme stát o zajištění financování na výstavbu nových budov základních a mateřských škol. Ceny stavebních prací i materiálů rostou, což vidíme při právě probíhajícím rozšiřování radotínské mateřské školy o jednu třídu. Rozšíření a modernizaci základní školy máme naštěstí za sebou. Starostové se dále dohodli, že budeme od hlavního města vyžadovat zvýšené příspěvky na jednoho žáka. Vedou nás k tomu mimo jiné rostoucí ceny energií. 

Dalším společným požadavkem pražských starostů je zahájení jednání s vedením hlavního města a s Ministerstvem vnitra ČR o navýšení financování přenesené působnosti. Jedná se o výkon státní správy, kterou poskytují obce s rozšířenou působností, mezi něž Praha 16 patří. Zákon pravidelně zvyšuje mzdové tarify úředníků, ale stát je úřadům nenahrazuje! 

Rozpočty samospráv se tak ocitají v nepříjemné situaci. Radotín zatím těží z toho, že jsme před více než deseti lety přistoupili k rozsáhlým optimalizačním krokům, které náklady na úředníky minimalizovaly. Zvýšení mzdových tarifů však znamená, že přijdeme o peníze, které bychom mohli využít na obnovu zeleně, opravu místních komunikací, pečovatelskou službu nebo kulturu.

Věřím, že naše jednání s hlavním městem i ministerstvy budou úspěšná.

Váš Karel Hanzlík

starosta Městské části Praha 16 (Radotín)

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář