Naše společenství musí dělat vše pro to, abychom pomohli konflikt na Ukrajině ukončit

3. dubna 2023
Naše společenství musí dělat vše pro to, abychom pomohli konflikt na Ukrajině ukončit

(MF DNES) Válka na Ukrajině je už opotřebovávací. Cítím nejen v Česku menší podporu od části veřejnosti a ono opotřebení, přiznává v rozhovoru pro MF DNES ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Naše společenství musí dělat vše pro to, abychom jim pomohli konflikt ukončit,“ říká Černochová a nevadilo by jí, kdyby to zařídila Čína. Ale dokud se tak nestane, je podle ministryně třeba Ukrajině pomáhat. „Zatím je to i o tom, kolik těžkých zbraní tam můžeme poslat. Česká republika ještě má co poslat. Ale nemůžeme si dovolit posílat něco, co naši vojáci potřebují,“ zdůrazňuje politička. Pomoc podle ní není jen o dodávkách zbraní, ale i o společných projektech českých firem s obranným průmyslem Ukrajiny. Česko loni poslalo Ukrajině věci za 10 miliard korun, kolik jí ještě pošle? „Nechci vystřelit číslo, ale myslím si, že se pořád můžeme bavit o miliardách,“ odhaduje ministryně.

Na únorovém velitelském shromáždění armády náčelník generálního štábu Karel Řehka prohlásil: „Válka v Evropě není nemyslitelná (…). Stát by musel přistoupit k nějaké formě mobilizování materiálu i lidí.“ Z jeho slov plyne, že se válka může rozšířit i za hranice Ukrajiny. Pokládáte to za reálné a může opravdu dojít k mobilizaci?

Rétorika Ruska je v tomto ohledu jasná. Oni hovoří o tom, že Ukrajinou to nekončí. Výroky diplomatů – jako je třeba Lavrov – se posunuly. Hovoří o zabrání Polska, vyhrožují Pobaltí. Takže reakce pana generála Řehky byla i na tyto výroky. To, že armáda počítá s nějakými plány včetně těch mobilizačních? Ano, vždyť to jsou strategické dokumenty, které musí mít každá země. Pokud byste vedl rozhovory s ministry obrany Polska, Slovenska, Německa, řeknou vám to samé. Přece nemůžeme spoléhat na to, že budeme něco řešit, až když to přijde. I proto teď ve Sněmovně novelizujeme legislativu, o které víme, že se na ni v minulosti nesáhlo, protože se do toho mým předchůdcům nechtělo. Ale s mobilizací to nemá nic společného, to zdůrazňuji.

Celý rozhovor čtěte v pondělní MF Dnes nebo na iDNES.cz.