Ozvěny dne

5. září 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl poslanec Marek Šnajdr.

Jan BUMBA, moderátor:

Situace premiéra Petra Nečase je zřejmě ještě složitější než třeba včera touto dobou. Proti vládnímu návrhu daňových úprav, který zahrnuje i zvýšení obou sazeb DPH o procento, se postavilo podle posledních zpráv už 7 poslanců ODS. Vláda zřejmě předloží návrh znovu a spojí s ním hlasování o důvěře. Sněmovna také odložila schvalování církevních restitucí. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura to vysvětlil tím, že, cituji, v koalici platí, že všechno nebo nic. V našem sněmovním studiu je jeden z rebelujících poslanců ODS Marek Šnajdr. Dobrý den. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:

Hezké poledne přeji. 

Jan BUMBA, moderátor:
 

Vy jste původně nevystupoval veřejně proti těm daňovým změnám, co vás během včerejška přesvědčilo. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:

Já jsem nevystupoval veřejně, ale všichni kolegové jak z klubu, tak z výkonné rady vědí, že již rok vystupuju s tím, že jsem přesvědčen, že cíl našeho vládního snažení má být především na výdajové straně státního rozpočtu, protože jestliže chceme snižovat zadlužování České republiky, což je nutnost, tak každý, kdo o státním rozpočtu něco ví, tak musí souhlasit s tím, že hlavní problém je na výdajové straně. A já jsem přesvědčen a upozorňoval jsem na to například, když jsme schvalovali tento koncept takzvané důchodové reformy, že až tyto změny nebo takto připravené změny začnou fungovat, až začnou platit, tak že se nestane to, že dojde k razantnímu snížení výdajů našeho státního rozpočtu, tedy snížení deficitu, ale naopak. A my jsme dneska v situaci. 

Jan BUMBA, moderátor:

Já se, nezlobte se, já vám do toho nechci skákat, ale ptal jsem se na to, co vás přesvědčilo k tomu, že jste takto veřejně deklaroval, že nepodpoříte ten vládní návrh, proč jste se včera rozhodl? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:

Ano, já to jenom dokončím. A my jsme dnes v situaci, že abychom alespoň symbolicky, alespoň kosmeticky byli schopni snižovat deficit, tak nám nezbývá nic jiného než zvyšovat daně. Já jsem přesvědčen o tom, že to je koncept špatný, já jsem přesvědčen o tom, že to české ekonomice nepomůže, že jí dusí, že to směřuje proti hospodářskému růstu, jsem přesvědčen o tom, že dokonce nedojde ani k těm příjmovým efektům tak, jak jsou projektovány a proto jsem se rozhodl takovýto zákon nepodpořit, protože jsem vnitřně přesvědčen, že je zjevně špatný. 

Jan BUMBA, moderátor:


Proč zrovna teď, věděl, věděl, věděl předseda vaší strany o tomto vašem postoji už dřív, říkal jste mu to? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:

Tyto argumenty, které zde říkám, se snažím vysvětlovat jak na jednání poslaneckého klubu, ale tak například na jednání výkonné rady již zhruba rok. 

Jan BUMBA, moderátor:

Jaká je teď atmosféra v poslaneckém klubu ODS. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:

Je evidentní, že ta atmosféra je zjitřená, to je, bylo by nedůstojné to zakrývat. Na druhou stranu já jsem rád, že po, řekněme, prvních emocích jsme se vrátili do pragmatické podoby a že skutečně signály o tom, že jsme připraveni hledat kompromisy, že jsme připraveni počítat a analyzovat problémy, tak mi dávají určitý optimismus. 

Jan BUMBA, moderátor:

Jak si takový kompromis představujete, představujete si to tak, že vláda předloží nějak zásadně upravený návrh daňových změn, že tam nebude zvýšení DPH? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:

Já v této chvíli nechci do éteru vzkazovat komukoliv a dávat jakákoliv ultimáta. Já jsem uvítal to, protože ještě včerejší terminologie byla taková ultimativní, dneska zaznamenávám z úst pana premiéra, že je připraven o tom jednat a to je pro mě dostatečný signál k tomu, že ta vůle zde existuje, je podle mého názoru neprofesionální přes éter si vzkazovat ultimáta. Já nic takového nechci, já jenom jsem přesvědčen o tom, že tento zákon české ekonomice, českým občanům nepomůže, a to je zásadní. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pokud by v tom znovu předloženém návrhu bylo opět zvýšení DPH, byl byste vy osobně ochoten kvůli tomu položit vládu? 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:

Pane redaktore, v této situaci nejsme. Ptejte se mě na to, až taková situace nastane, já jsem zaznamenal vůli ke kompromisům, to znamená, v této situaci nejsme, až v ní budeme, tak já se samozřejmě k tomu budu schopen vyjádřit, ale tato situace nenastala a já pevně věřím, že nenastane. 

Jan BUMBA, moderátor:

Poslanec ODS Marek Šnajdr, děkujeme, na shledanou. 

Marek ŠNAJDR, poslanec /ODS/:

Děkuji, hezký den. 

Bc. Marek Šnajdr

poslanec PČR
člen výkonné rady
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady