Ozvěny dne

12. září 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Evropská unie by se měla proměnit ve federaci jednotlivých národních států. V Evropském parlamentu to dnes prohlásil šéf Evropské komise, José Maneul Barroso. Pro některé představitele členských států unie je to teze nepříjemná, ne-li nepřijatelná. Podle Barrosa je to ovšem jediná cesta, jak vybřednout z evropské hospodářské krize. Do rozhlasového studia ve Štrasburku zdravím europoslance Libora Roučka z ČSSD, dobrý den. 

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:

Hezký večer. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A jeho kolegu z ODS Jana Zahradila, dobrý den. 

Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu ODS:

Dobrý podvečer. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Zahradile, co si myslíte o těch plánech předsedy Evropské komise, José Barrossa přistoupit postupně k federalizaci unie. Já předpokládám, že z toho nejste úplně nadšení? 

Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu ODS:

To předpokládáte velmi správně. Myslím, že se nikdo nebude divit, když tady řeknu, že se podle mého názoru pan Barroso hluboce mýlí. Myslím, že udělal velikou chybu tím, že dnes tento záměr zveřejnil a myslím, že to vzbudí velkou odezvu a tedy nikoli jednoznačně pozitivní odezvu i v mnohých členských státech EU. Tohle už prostě jde příliš daleko, my můžeme hovořit o některých sdílených pravomocích Evropské unie, můžeme hovořit o tom, že některé politiky by měly být společné, ale snažit se prosadit jednotný federální evropský stát, něco tedy jako Spojené státy Evropské, po vzoru Spojených států amerických. To si myslím, že je jak sociálně, tak ekonomicky naprosto neprůchodné. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Součku, myslíte si, pane Roučku, pardon, pardon, pane Roučku, myslíte si taky, že by to bylo neprůchodné i pro Českou republiku? 

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Já myslím, že to je průchodné a je to správný návrh, protože my si musíme uvědomit, že dnes je na světě 7 miliard lidí, Evropská unie má 500 milionů, Česká republika má 10 000 milionů a já nevím, jak všem těm výzvám prostě desetimilionová země sama nebo koneckonců těch 27 států samo může čelit. Čili já tento návrh vítám, vítá ho spousta kolegů, nejenom tady v Evropském parlamentu, ale myslím, že napříč, Evropou. Samozřejmě je jasné, že část toho spektra, malá část spektra, vidíme to zde v parlamentu, je to nějakých 5, 6, 7 %, prostě euroskeptiků, ti jsou proti tomuhle, většina tento návrh podpoří. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A vy si myslíte, pane Roučku, že by to bylo i v České republice přijatelné? 

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Já myslím, že to je v zájmu České republiky, protože jak jsem již řekl, my v tom velkém světě nemůžeme existovat sami, 83 % našeho vývozu jde do Evropské unie. My jsme jak průmysl, tak vlastně všechny instituce s Evropou propojeny, čili my musíme hledat systém, my musíme hledat model, jak fungování Evropské unie, výkonnost ekonomiky, jak udělat prostě efektivnější a tady není cesta, když se budeme vracet k nějakému řešení na úrovni národní států. Koneckonců česká vláda, ta současná vláda, jasně ukazuje, že prostě není schopna řešit problémy své země na tož pak celé Evropy. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane Zahradile, nedává smysl, že bez společné fiskální hospodářské politiky nemůže evropské společenství čelit ekonomickým výzvám země, tření z venku unie, že taky my jako menší stát, jak tady zdůraznil pan Rouček, se nemůžeme sami postavit globalizovanému světu? 

Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu ODS:


Myslím, že to je míchání hrušek s jablky. Fiskální zodpovědnost může být stejně… 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Já jsem citovala předsedu Evropské komise, takže jestli je míchá on, to nevím, ptát se z toho důvodu. 

Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu ODS:


To, co míchá pan Barroso, to bych občas také sám rád věděl, protože z některých jeho projevů já opravdu moudrý nejsem, ale on prostě se snaží logicky zastupovat zájmy té instituce, jejímž je předsedou, tedy Evropské komise. Ta vždycky chtěla více pravomocí a federalizace by jí přinesla více pravomocí, v podstatě by jí proměnila v nějakou opravdovou evropskou vládu. To samé Evropský parlament, ten je v tomto institucionálním boji také vždycky na straně integrace, takže já bych tenhle ten názor nebral jako relevantní. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ale v čem by to uškodilo nám, mě pořád není jasné, v čem by nám to mělo tak uškodit? Jestli byste mi to mohl vysvětlit. 

Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu ODS:


To, že je nějaká většina v Evropském parlamentu. Já jsem přesvědčen, že na to prostě Evropa v tuto chvíli není sociálně mentálně ani ekonomicky připravena. Národní vlády, národní státy a obyvatelé nebo občané těchto národních států prostě nejsou připraveni na to, aby odevzdali téměř veškeré pravomoci nějakým nadnárodním institucím, na které ve skutečnosti, na jejichž chod a jejich agendu mají jenom velmi omezený nebo téměř žádný vliv. Tady přeci nejde o to, aby každý bojoval sám za sebe, jak říká pan Rouček a nejde také o to, abychom se vraceli k nějakému izolovanému modelu národních států někdy z minulosti. Evropská unie tady existuje jako určitý rámec kooperace, já jsem přesvědčen, že řešení ekonomické krize a těch fiskálních problémů lze docela dobře najít i na národní úrovni nebo na bilaterální spolupráci. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Tedy bez centrálního dohledu Bruselu? 

Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu ODS:


To jsem přesvědčen, že zcela jistě, protože ta fiskální disciplína, ta přece koneckonců musí být vynucována na úrovni národní, jestliže budeme mít v Evropské unii vlády, které se budou chovat nezodpovědně, které budou plýtvat prostředky, které nebudou schopny provádět fiskální reformy a dodržovat fiskální disciplínu, tak žádný centrální dohled odněkud z Bruselu jim prostě nepomůže. Tady jde o to, aby se ty vlády samy chovaly zodpovědně a aby se chovaly zodpovědně i národní parlamenty, aby se tady neplýtvalo prostředky. Čili já jsem přesvědčen, že ty návrhy, které tady představil pan Barroso, nejdou k jádru věci, jsou to zase takové institucionální hrátky, je to snaha prostě utíkat někam dopředu, neřešit ty skutečné problémy a bohužel mám pocit, že do těch problémů budeme v důsledku těchto návrhů zabředávat ještě více než předtím. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane Roučku, je tady jedna věc a to, také zmínil předseda Evropské komise, že by se dospělo k určité federaci nebo k něčemu podobnému, tak by bylo nutné změnit ten úhelný kámen, základní smlouvu Evropské unie po dost problematické diskuzi se k té poslední podobě dospělo před třemi lety. Myslíte sil, že by bylo možné něčeho takového dosáhnout v dohledné době? 

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Vše je proces. To, co bylo neuskutečnitelné včera, před měsícem, před půl rokem, se dnes uskutečňuje, vidíme to koneckonců, vytváří se nebo se bude vytvářet bankovní dohled, celoevropský bankovní dohled v eurozoně. Jdou zde další a další věci. Dnes Ústavní soud v Německu rozhodl, že evropský stabilizační mechanismus, že není v rozporu s německou ústavou, čili pokročí se znovu dál. Je to vše proces, je jasné, že nějaký konvent, nová smlouva, že to je nereálné v průběhu příštích dvou, tří, čtyř, pěti let, ale prostě já jsem přesvědčen, že Evropa i pod vlivem událostí, vlivem tlaku, krok za krokem, k tomu dospěje. Koneckonců, celá integrace, tak jak to probíhalo již uplynulých 60 let. Je to prostě proces, kdy máme dva kroky dopředu, jeden krok dozadu nebo do strany, ale ve směru federace a já jsem tomu rád. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ještě jednu věc, pane poslanče Roučku, co tady zmínil váš kolega Zahradil, tedy že je to spíš ale skutečně na zodpovědnosti národních států, jestli bude možné nahradit nějaký centrální dohled, který předpokládá bankovní unie, která by mohla vzniknout, jestli je něco takového vůbec představitelné? 

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Já myslím, že to představitelné je, samozřejmě, že je dobře, když národní státy hospodaří zodpovědně. Podíváme-li se ke svým sousedům, dnes Německo má hospodářský růst, má přebytek státního rozpočtu, má přebytek důchodového systému. Ale co dělat se státy, kde tato disciplína není, viz třeba Řecko? Tak potom máme dvě možnosti, buď Řecko vyloučit, nebo ať odejde, nebo pokud chce zůstat, no tak musí respektovat prostě společná pravidla i se společným dohledem. A koneckonců ten dohled to zase probíhá v demokratickém procesu, protože rozhodují o tom demokraticky volené instituce, ať je to zde demokraticky volený parlament, který zastupuje občany všech států Evropské unie, ať je to evropská komise, nebo koneckonců Evropská rada, kde jsou ministři financí nebo ministerští předsedové. Koneckonců, který se účastní i český ministerský předseda. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Je to proces, který budeme sledovat i tady v Českém rozhlase, já děkuji europoslancům Jana Zahradilovi za ODS a Liboru Roučkovi za ČSSD, pánové Na shledanou. 

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Děkujeme na shledanou. 

Jan ZAHRADIL, předseda europoslaneckého klubu ODS:


Na shledanou. 

Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP