Televizní noviny

12. září 2012
Televizní noviny

Hostem v živém vstupu hlavní zpravodajské relace TV Nova byl premiér a předseda ODS Petr Nečas.


Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:

Česká republika má dnes za sebou další den, kdy se potýká se smrtící sérií otrav metylalkoholem. Oproti včerejšku je situace ještě kritičtější. Počet mrtvých se téměř zdvojnásobil. 

Reynolds KORANTENG, moderátor:

V tuto chvíli, v půl osmé večer je potvrzeno 16 mrtvých a 2 desítky otrávených lidí, kteří leží v nemocnicích. Mnozí z nich přišli o zrak. 

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:

Vláda už zakázala prodej více než třicetiprocentního alkoholu mimo kamenné obchody. V pohotovosti je policie i potravinářská inspekce. 

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Už tak děsivé zprávy dnes zdramatizovala nová zásadní informace. Jeden z otrávených tvrdí, že si koupil okolkovanou lahev v kamenném obchodě. Pokud se tato informace potvrdí, znamená to, že jedovatý alkohol může být prakticky kdekoliv. Není pochyb o tom, že Česká republika čelí nejrozsáhlejší sérii otrav jedovatým alkoholem od doby 2. světové války. Situace je kritická, a proto je teď mimořádně hostem Televizních novin premiér země Petr Nečas. Dobrý večer. 

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS:

Dobrý večer. 

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Pane premiére, za 6 dnů přišlo o život 16 lidí, další otrávení leží v nemocnicích. Jaká mimořádná opatření přijala vláda? 

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS:

V prvé řadě bych chtěl vyjádřit soustrast všem postiženým touto otravou a jejich rodinám. Je to skutečně tragédie. Vláda se začala okamžitě tímto problémem zabývat, vytvořila mimořádný krizový štáb. Ten doporučil ministru zdravotnictví vyhlásit mimořádné opatření, které zakazuje prodej lihovin ve stáncích. Současně je v tuto chvíli na nohou tisíce policistů, celníků, pracovníků České obchodní inspekce Potravinářské a zemědělské inspekce, hledají zdroj této otravy na krajské úrovni, koordinují práce krajští hygienici, kteří mají k ruce hasičský záchranný sbor, policii, Českou obchodní inspekci i potravinářskou inspekci. Je skutečně maximální nasazení státu, jejich kontrolních i represivních složek. Státní zemědělská inspekce provedla již 410 kontrol v 9 regionech České republiky. A je tady skutečně maximální nasazení všech sil státu. 

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Pane premiére, dnes jeden z otrávených uvedl, že si koupil okolkovanou lahev v kamenném obchodě. To je zásadní informace. Neuvažujete o tom, že byste ta opatření v kontextu této informace ještě zpřísnili? 

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS:

Pravidelně zasedá krizový štáb, který bude dávat doporučení vládě, která je připravena zasedat v případě potřeby i mimořádně. Pokud by se samozřejmě prokázaly informace o tom, že je tady riziko, že se ten otrávený alkohol vyskytuje i jinde než při tom stánkovém prodeji v lihovinách, tak samozřejmě nemohu vyloučit i další kroky. Ale teď je celá situace analyzována a je maximální snahou policie i celníků naleznout zdroj této otravy. 

Reynolds KORANTENG, moderátor:


Pane premiére, co teď doporučíte této občanům této země, na co si mají dávat pozor? 

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS:

Samozřejmě že je tady možné pomoci v této věci i vlastní zodpovědnosti. To znamená, například rozhodně nepít alkohol, lihovinu neznámého nebo pochybného původu, u kterého si nejsme jisti. Možná úplně vynechat v těchto dnech konzumaci jakýchkoliv lihovin, při sebemenších problémech, které by mohly nasvědčovat otravě z alkoholu, tak neváhat a navštívit lékaře. To je určitě ten krok, který každý z nás svou zodpovědností může přispět k vyřešení této situace. 

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Pane premiére, děkuji za informace a přeji pokud možno klidný večer. 

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS:

Děkuji. 

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády