Vítám iniciativu za „přímou volbu poslanců“

12. září 2012
Vítám iniciativu za „přímou volbu poslanců“

Občanská demokratická strana se dlouhodobě hlásí k diskusi nad změnou volebního systému do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR od poměrného směrem k většinovému. Je to téma, které Občanská demokratická strana otvírala i v předcházejících letech a naposledy se k němu vrátil ve svých prioritách i náš kandidát na funkci prezidenta České republiky Přemysl Sobotka.

Jako předseda Občanské demokratické strany proto vítám iniciativu osobností „za přímou volbu poslanců“, která dnes byla představena, a jsme současně rádi, že nevnucuje nějakou konkrétní představu. Považujeme za užitečné, aby se nad tímto návrhem vedla seriózní diskuse mezi zástupci politických stran, odborníků i veřejnosti. Tuto diskusi o změně volebního systému považujeme za prospěšnou, budeme ji podporovat a účastnit se jí. Proto mám v úmyslu se s představiteli iniciativy sejít a vyslechnout si jejich názory a návrhy. 

Změna volebního systému by nepochybně mohla pomoci zlepšit politické poměry v České republice. Podmínkou úspěchu je však shoda většiny politických stran, a to nejen na samotné myšlence, ale i na praktickém řešení změny Ústavy a volebních zákonů. 

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády