Reakce ministra průmyslu a obchodu na projev premiéra Petra Nečase předneseného na BVV

11. září 2012
Reakce ministra průmyslu a obchodu na projev premiéra Petra Nečase předneseného na BVV

Na této debatě se ukazuje, že ČR potřebuje jednotnou zahraniční politiku, která by v sobě obsahovala i jasné známky podpory hospodářských zájmů ČR ve světě. Mediální přestřelky mezi jednotlivými členy vlády českému průmyslu a exportu určitě nepomohou.

Nemá smysl, abychom se mezi sebou chytali za slovo, nešťastných výroků ze strany politiků TOP 09, které ČR neprospěly, jsme již za krátkou dobu působní této strany na české politické scéně slyšeli víc než dost.
 
Jako ministr průmyslu mohu říci, že bychom o vztahu ČR k některým zemím měli ve vládě začít rychle a seriózně diskutovat. Přímo tady na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně již druhý den při osobních rozhovorech s exportéry cítím, že některé zahraničně-politické postoje  našim exportérům skutečně vadí a komplikují jim přístup na zahraniční trhy. Ostatně, včera na sněmu Svazu průmyslu a dopravy za účasti premiéra a členů vlády tyto názory ze strany exportérů jasně a veřejně zazněly.
 
Musíme společně najít variantu, která zohlední postoj ČR v otázce ochrany lidských práv, ale zároveň nebude překážkou pro české firmy.
MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města