Premiér Petr Fiala se zúčastnil oslav Dne vzniku samostatného československého státu

28. října 2022
Premiér Petr Fiala se zúčastnil oslav Dne vzniku samostatného československého státu

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se v pátek 28. října zúčastnil v Národním památníku na Vítkově oslav 104. výročí vzniku samostatného československého státu. Setkal se také se synem sira Nicholase Wintona a státní svátek zakončí účastí na předávání nejvyšších státních vyznamenání během slavnostního večera na Pražském hradě.

Premiér Petr Fiala se nejprve ráno u památníku sira Nicholase Wintona na pražském Hlavním nádraží setkal se synem sira Wintona, Nicholasem Wintonem mladším. Společně vystoupili na tiskové konferenci k výsadbě aleje sira Nicholase Wintona. Nová alej 91 listnáčů na počest zachránce 669 dětí, které se mu podařilo v roce 1939 uchránit před transportem do koncentračních táborů, vyrostla u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu v Račiněvsi na Roudnicku.

„Jsem velice rád, že si tento neobyčejný čin připomínáme právě vysazením aleje, která je tradičním prvkem české krajiny a která mnoha způsoby přispívá ke kvalitě našeho životního prostředí. Je to skvělý nápad, děkuji za něj organizátorům a měli bychom sázet aleje a stromy co nejvíce,“ prohlásil předseda vlády Petr Fiala.

Premiér Fiala v krátké zdravici organizátorům akce připomněl osobnost i činy sira Nicholase Wintona. Upozornil také na smutný fakt, že i v současné době umírají děti a jejich rodiče v Ruskem vedené nesmyslné válce na Ukrajině.

Já bych si moc přál, abychom byli v situaci, kdy svět po tolika tragických zkušenostech konečně najde poučení a tyto věci se nebudou dít. Ale bohužel, situace v těchto dnech je právě opačná. A právě proto vždycky proto budeme potřebovat nové Nicholase Wintony. Budeme potřebovat lidi, kteří ve správný čas udělají, co je potřeba. Protože právě oni drží na svých ramenou civilizaci a brání ji před krutostí a barbarstvím. A právě proto je třeba odkaz sira Nicholase Wintona uchovávat a já děkuji vám všem, kteří k tomu přispíváte,“ řekl premiér Fiala.

Předseda vlády se poté společně s ministryní obrany Janou Černochovou a dalšími čestnými hosty zúčastnil pietního aktu pořádaného u příležitosti 104. výročí vzniku samostatného Československého státu v Národním památníku na Vítkově. Památku hrdinů, kteří přispěli ke vzniku samostatného Československa, uctili položením věnců a poté se premiér Fiala přesunul do kolumbária, kde se poklonil hrobu neznámého vojína a hrobu předsedy protektorátní vlády generála Aloise Eliáše, popraveného nacisty.

„Je to významný den, je to okamžik, kdy se naplnily sny mnoha generací českých lidí a ambice české společnosti. Získali jsme samostatný stát, stát, který na svou dobu byl neobvyklý i v tom, že byl demokratický, že se v něm lidé těšili svobodě, a to je něco, co si určitě musíme připomínat. Současně nám osud Československé republiky, tak jak existovala v meziválečném období, připomíná, že svoboda, demokracie, nezávislost jsou hodnoty křehké, o které se musíme starat, o které musíme pečovat. Myslím, že i události těchto dnů, tohoto roku, válka nedaleko od nás, to všechno nám ukazuje, že naše svoboda a demokracie nejsou samozřejmé,“ podotkl předseda vlády.

V rámci programu slavnostního dne se premiér Fiala zúčastnil také ceremoniálu jmenování generálů prezidentem republiky na Pražském hradě. Oslavy Dne vzniku samostatného československého státu zakončí premiér spolu s dalšími členy vlády účastí na slavnostním večeru na Pražském hradě, kde prezident republiky u příležitosti státního svátku předá navrženým laureátům nejvyšší státní vyznamenání.

Český premiér Petr Fiala také u příležitosti výročí vzniku Československa natočil společnou zdravici se slovenským premiérem Eduardem Hegerem. Připomněli v ní mimo jiné společnou historii i společné tradice obou nástupnických zemí, které spolu nadále velmi úzce spolupracují. Podívat se na ni můžete na https://www.youtube.com/watch?v=wMgxNKXalBI.