Nový občanský zákoník lépe ochrání před klamavou reklamou

10. listopadu 2011
Nový občanský zákoník lépe ochrání před klamavou reklamou

Mezi více než třemi tisíci paragrafy v občanském zákoníku figurují i ustanovení upravující oblast cestovního ruchu a práva klientů cestovních kanceláří. Jejich finální znění, s nímž včera Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas, představují rozumný kompromis, který zajistí výrazně vyšší práva klientů, zároveň ale nezahltí soudy žalobami třeba jen proto, že na dovolené pršelo.

Již v průběhu přípravy a projednávání nového znění občanského zákoníku se na mě obrátily obě tuzemské asociace cestovních kanceláří ACK a AČCKA, jejichž zástupci upozorňovali na poměrně problematickou formulaci „Náhrada za ztrátu radosti z dovolené“, o níž by se mohli opřít klienti při stížnostech na cestovní kanceláře. Jsem ráda, že po vzájemné diskuzi se podařilo prosadit podle mého názoru rozumný kompromis. Původní formulace byla nahrazena zpřesňujícím, výstižnějším a méně zavádějícím termínem „Náhrada újmy za narušení dovolené“. Oproti současnému stavu se tak výrazně zvyšují možnosti klientů domoci se svých práv po cestovních kancelářích, které poruší smluvní podmínky, zároveň by ale nemělo docházet k absurdním stížnostem například v případě, že během zájezdu po celou dobu pršelo.

Nový občanský zákoník klienty ochrání také v případě tzv. klamavé reklamy. Považuji za nesmírně důležité, že klienti cestovních kanceláří budou mít větší šanci získat kompenzace za nemajetkové újmy na zájezdech, ať už v případě horšího ubytování, nižší kvality jídla nebo špatných služeb delegáta.

Výše zmíněná úprava v občanském zákoníku pochopitelně představuje jen střípek z celé mozaiky ustanovení, která na desítky let dopředu změní koncepci civilního práva u nás. Jako člověk, který se mnoho let pohyboval v cestovním ruchu, ale považuji tyto změny za velmi důležité. Jsem přesvědčena, že přispějí k vyšší kvalitě poskytovaných služeb ze strany cestovních kanceláří a k celkové kultivaci prostředí, v němž jsou tyto služby nabízeny.

Ing. Jana Fischerová, CSc.

zastupitelka
krajská zastupitelka