Chceme klást důraz například na regionální rozvoj, školství, zaměstnanost a zachování podnikatelského potenciálu

9. září 2012
Chceme klást důraz například na regionální rozvoj, školství, zaměstnanost a zachování podnikatelského potenciálu

Čtvrtý speciál z předvolební série Radiožurnálu, který mapuje situaci v jednotlivých krajích České republiky byl vysílán ve čtvrtek 6. 9. z gymnázia v Náchodě.

Moderátor Martin Veselovský se ptal lídrů volebních stran, jak chtějí místní politici tento kraj spravovat v příštích čtyřech letech. Tito politici jsou do speciálu Radiožurnálu zváni podle klíče, který skrze svůj volební model poskytla společnost PPM Factum. Do Předvolebního speciálu jsou zváni zástupci těch stran, které by se nyní s devadesátiprocentní pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva. V Královéhradeckém kraji to je Občanská demokratická strana, ta by nyní získala 23 % hlasů.
Z hlediska regionálního rozvoje je nutné se věnovat nejen rozvoji hlavního města kraje, ale také rozvoji dalších měst a obcí v rámci celého kraje, včetně okrajových horských částí. V oblasti školství je potřeba zachovat vzdělanost ve všech regionech, síť škol musí být rovnoměrně rozložena. Chceme také zachovat zaměstnanost a podnikatelský potenciál v celém kraji. Budou-li vznikat nové firmy nebo se rozšiřovat stávající, bude více pracovních míst.
Další funkcí regionální politiky je péče o životní prostředí. V tomto směru je nutné podporovat i zemědělství, na tuto sféru hospodářské činnosti se musí pamatovat. Jedná se o jednu z oblastí, která byla v minulosti podceňována. Na kandidátce máme i osoby, které k této oblasti mají velmi blízko, kteří se zemědělstvím zabývají.
Důležitý je rozvoj podnikání ve všech částech kraje. V tomto směru je potřeba spolupracovat jak se zaměstnavateli, tak i se školami. Je totiž důležité vědět, o jaké profese je a bude v podnikatelském sektoru zájem. Cílem je, aby naše školy nevzdělávaly budoucí nezaměstnané, ale aby reagovaly na skutečnou potřebu pracovního trhu.
V minulosti jsme již řadu projektů realizovali. Snažili jsme se v rámci různých diskuzních fór a akčních skupin vytvářet podmínky a prostor pro komunikaci mezi vzdělávacími institucemi a zaměstnavateli, ale nemyslím si, že by se to všude podařilo podle našich představ. Je však řada dobrých příkladů, kde tato spolupráce funguje, kdy jsou studenti či učni připravováni s perspektivou budoucího zaměstnání.
Kraj má hned několik nástrojů k tomu, jak může podporovat podnikání. Jedním z nich je územní plánování – příprava území a prostorů pro rozvoj malých a středních firem. To je opravdu jeden z možných nástrojů regionální politiky. To, co při realizaci rozvojových plánů takového charakteru musíme ctít, je již zmíněná ochrana životního prostředí. Je potřeba dbát na to, aby jakýkoliv rozvoj byl udržitelný, to znamená, že nemůžeme spotřebovat zdroje na úkor příštích generací. Toto je ve vztahu územního plánování k rozvoji podnikání skutečně velmi důležité.
Dalším nástrojem k podpoře podnikání v kraji je školství, dále daňová politika, z hlediska jednotlivých regionů zejména daň z nemovitosti, kterou mají v rukou jednotlivá města a jednotlivé obce. Daňová politika by měla být nastavena takovým způsobem, aby rozvoj podnikání neomezovala.
V regionální politice je rovněž důležitá komunikace se všemi zúčastněnými, kterých se jednotlivá rozhodnutí dotknou. V sociální oblasti to již realizujeme formu komunitního plánování, kdy dochází k prodiskutování a přípravě jednotlivých kroků. Je potřeba však diskutovat nejen sociální politiku, ale i ostatní kroky, které ovlivňují životy lidí. Nastavení komunikačních mostů je velmi důležitou součástí regionální politiky.

Bc. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel