Na Pětce vznikají další parkovací místa

1. srpna 2022
Na Pětce vznikají další parkovací místa

(Pětka) Pátá městská část zadala vznik nové studie, která do budoucna ukáže, kde je na Barrandově možné vybudovat a rozšířit parkovací místa.

„Celá Praha je pro parkování aut a dopravu nevhodně řešená a Praha 5 není výjimkou. Nedostatek míst pro parkování aut je dlouhodobý problém,“ říká Jan Panenka (ODS), předseda Výboru dopravního ZMČ Praha 5.

V současné době radnice pracuje na plánovaných rekonstrukcích chodníků a zřizuje nová parkovací místa. Například v ulici Na Skalce byl nyní opraven celý chodník díky vybraným poplatkům ze zón placeného parkování. Na Barrandově v Lohniského ulici vzniklo 14 nových parkovacích míst, které v současnosti procházejí kolaudací. Podle Jana Panenky plánuje radnice vybudovat dalších cca 100 míst, a to pouze úpravou silničního profilu.

„Nyní jednám se společností Billa na Barrandově ohledně směny pozemků s magistrátem tak, aby zde zaparkovali rezidenti i návštěvníci supermarketu. Velké parkoviště u barrandovské Billy totiž není zařazeno do parkovacích zón, a my bychom rádi do nich některá místa zařadili,“ vysvětluje Panenka. Zóny parkovacích stání podle něj situaci na Barrandově pomáhají a radnice díky nim získá i peníze na opravy a budování dalších parkovacích míst. Právě tyto finanční prostředky se shromažďují ve Fondu rozvoje dopravy, jehož rozpočet ročně čítá až 11 milionů korun, z něhož byla část použita na vybudování zmíněných 14 parkovacích míst v Lohniského ulici. Investice vyšla na 900 tisíc korun.

Fond dále podpořil výstavbu osmi míst lehkou úpravou profilu komunikace v Lamačově ulici. Ve Wasermannově a Lamačově ulici vznikne dalších zhruba 35 parkovacích míst. Do konce září chce městská část vybudovat i zbylých 22 parkovacích míst, včetně těch v ulici Lohniského. V blízké budoucnosti se chystá i oprava chodníku v Píseckého ulici, a výstavba nového chodníku podél Zahradníčkovy ulice.

„V příštím volebním období projednáme a vybudujeme další parkovací místa, a samozřejmě myslíme i na opravy chodníků.” dodává Panenka.

Jan Panenka

předseda dopravního výboru MČ Praha 5
předseda MS ODS Klamovka