Premiér Petr Fiala přijal ministerského předsedu Svobodného státu Bavorsko Markuse Södera

14. července 2022
Premiér Petr Fiala přijal ministerského předsedu Svobodného státu Bavorsko Markuse Södera

(www.vlada.cz) Premiér Petra Fiala přijal ve čtvrtek 14. července 2022 v Kramářově vile ministerského předsedu Svobodného státu Bavorsko Markuse Södera. Během pracovního oběda hovořili především posilování česko-bavorské spolupráce, modernizaci přeshraniční infrastruktury i o aktuální situaci v energetice.

Oba premiéři ocenili vynikající vzájemné vztahy, které mezi Českou republikou a Svobodným státem Bavorsko panují. Oba státníci spolu hovořili především o možnostech spolupráce v energetice.

„Pan ministerský předseda mi sdělil, že bavorské úřady povolí navýšení denní kapacity ropovodu TAL na bavorském území, což je mimořádně důležité v této složité situaci pro Česko, energetickou politiku, českou energetickou bezpečnost. Díky tomuto rozhodnutí Bavorska bude možné navýšit kapacity ropovodu, kterým je do České republiky přiváděna ropa z italského Terstu, což nám pomáhá zbavovat se závislosti na ruské ropě,“ uvedl předseda vlády.

„Je to důležitý krok v derusifikaci naší ekonomiky a je to také příklad té spolupráce, o které v Evropě mluvíme a která je tak důležitá ve chvíli, kdy čelíme tak velkým problémům v důsledku ruské agrese na Ukrajině. My jsme se bavili o širších souvislostech energetické politiky, energetické bezpečnosti. Mluvili jsme o tom, že bude potřeba spolupráce evropských zemí, evropská solidarita, v případě, že úplně vypadnou dodávky ruského plynu do Evropy,“ konstatoval premiér Fiala.

Dalším tématem jednání byla přeshraniční infrastruktura, a to jak silniční, tak železniční i datová a její potřebná modernizace.

„Modernizace železničního spojení mezi Prahou a Mnichovem je pro nás prioritou. Na české straně jsme už značnou část tratě mezi Prahou a Plzní modernizovali. Na bavorské straně se elektrifikace a modernizace podaří a já doufám, že brzy. Pro obě naše země je toto prioritou, stejně jako vybudování 5G koridoru a dalších propojení, která považujeme za důležitá,“ dodal český premiér.

Premiéři se zároveň shodli na tom, že je potřeba nadále posilovat hospodářskou spolupráci a také spolupráci ve vědě, výzkumu a inovacích, která je klíčová pro konkurenceschopnost celého regionu. Zároveň se domluvili, že udělí záštitu výstavě o baroku v českých zemích a Bavorsku, která vzniká ve spolupráci Národního muzea v Praze a Domu bavorských dějin v Řezně a bude otevřena na jaře příštího roku.