Premiéra Petra Fialu přijal ve Vatikánu papež František, shodli se na velké podpoře bojující Ukrajině

9. června 2022
Premiéra Petra Fialu přijal ve Vatikánu papež František, shodli se na velké podpoře bojující Ukrajině

(www.vlada.cz) Českého premiéra Petra Fialu přijal ve čtvrtek 9. června 2022 v Apoštolském paláci ve Vatikánu papež František. S hlavou katolické církve předseda vlády hovořil mimo jiné o situaci v České republice či o probíhající válce na Ukrajině. Přijetí u papeže se zúčastnil rovněž místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Premiér Fiala poté jednal i se státním tajemníkem Vatikánu kardinálem Pietrem Parolinem.

Předsedu vlády Petra Fialu s manželkou Janou přijal papež František ve své soukromé knihovně v Apoštolském paláci. Český premiér ocenil papežův morální postoj a podporu lidských práv, svobody vyznání a podporu utlačovaných lidí a předal papeži jako dar šál, který společně ušily české a ukrajinské ženy a jenž má symbolizovat mír a přátelské vztahy mezi národy. Během audience probírali například situaci v České republice, tématem byl stav náboženství v ČR či soukromé otázky víry.

„Hlavní část rozhovoru ale byla o situaci v Evropě, o válce na Ukrajině, o tom, jak Česká republika zvládá příliv uprchlíků a jaké jsou možnosti řešení tohoto konfliktu. Jak je známo, papeži Františkovi velmi leží na srdci mírové řešení situace na Ukrajině. Vyjádřil velkou podporu ukrajinskému lidu a já jsem rád, že jsme se i o těchto věcech mohli bavit,“ prohlásil po ukončení audience u hlavy katolické církve premiér Petr Fiala.

„Papeži Františkovi jsem také zdůrazňoval podporu, kterou Česká republika poskytuje, ať už v oblasti humanitární, tak i ve vojenské, a to je prostě skutečnost, která je obecně známá. Papež František vyjádřil opravdu velkou podporu spravedlivému zápasu ukrajinského lidu. Myslím si, že teď je pro nás všechny důležité, abychom mysleli na utrpení Ukrajinců a pomáhali jim všemi prostředky, které máme,“ doplnil předseda vlády, který svatému otci předal i pozvání k návštěvě České republiky.

Premiér Petr Fiala se poté setkal i se státním tajemníkem Vatikánu kardinálem Pietrem Parolinem. „Bavili jsme se také velmi intenzivně o situaci na Ukrajině a o konsekvencích, které to má pro Evropu. Ale probírali jsme také téma vztahů mezi Vatikánem a Českou republikou, protože pořád leží před námi neuzavřená vzájemná smlouva, která se připravuje už řadu let. Naše vláda má za cíl dovést tuto věc do konce, proto jsme hovořili o tom, jak to udělat, abychom konečně tu smlouvu uzavřeli,“ konstatoval předseda vlády.

Premiér Fiala v Římě navštívil také Papežskou kolej sv. Jana Nepomuckého, kde se setkal s jejím vedením a debatoval i s představiteli krajanské komunity v Itálii. Papežská kolej Nepomucenum slouží jako seminář pro české bohoslovce v Římě a sídlo tu má i Český historický ústav v Římě.