Volební speciál Martina Veselovského z Jihočeského kraje

4. září 2012
Volební speciál Martina Veselovského z Jihočeského kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu z Českých Budějovic byl lídr jihočeské krajské kandidátky ODS Tomáš Jirsa.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Dobré odpoledne ze studia Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. Už podle toho, odkud dnes vysíláme je jasné, že budu chtít vědět, jak by měl vypadat Jihočeský kraj v příštích čtyřech letech, tedy po volbách do krajských zastupitelstev, které proběhnou 12. a 13. října. A v následující hodině speciálu Radiožurnálu se pokusím spolu s pány posluchači a voliči zjistit proč a jak chtějí lídři kandidátek spravovat právě tento kraj. Radiožurnál používá ve svých předvolebních debatách jednoduchý klíč, který nastavil volební model exkluzivně pro Radiožurnál vypracovaný společností PPM Factum. Do volebních speciálů zveme zástupce těch politických stran, které by se v současné době alespoň z 90 % pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva. A v Jihočeském kraji to jsou Česká strana sociálně demokratická, ta by dnes získala 19,4 % hlasů, v Jihočeském kraji vede současný hejtman Jiří Zimola. Dobré odpoledne.

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Občanská demokratická strana, ta by získala jen o malý kousek méně 19,3 % hlasů. Jejím místním lídrem je senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Dobré odpoledne.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Potom v o něco větším závěsu, s 18,6 % tak tuto sumu by získala Komunistická strana Čech a Moravy, její kandidátku tady vede poslanec Petr Braný. Dobré odpoledne pane poslanče.

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj by dostali 12,2 % hlasů. Jejich místním lídrem je poslanec Zdeněk Bezecný, pane poslanče, vás zdravím do Poslanecké sněmovny, kde probíhá zásadní hlasování pro vládní koalici a u kterého nemůžete chybět. Dobré odpoledne.

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Dobré odpoledne a děkuji Českému rozhlasu, že mi umožnil se zapojit do debaty na dálku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane poslanče, není vůbec zač. Sem mezi jednotlivé kandidáty na hejtmany stavím cedulku s nápisem Zdeněk Bezecný TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj. A nakonec za Sdružení Jihočeši 2012 jejímž volebním lídrem tady v jižních Čechách je Luboš Průša, ředitel Krajského úřadu. Dobré odpoledne i vám, pane Průšo.

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Na úvod dnešního předvolebního speciálu Radiožurnálu samozřejmě nezbytná informace o samotném Jihočeském kraji.

redaktorka:

Jihočeský kraj se nachází převážně na jihu Čech, ale v okolí Dačic zasahuje i na Moravu. Rozlehlý kraj má nejmenší hustotu zalidnění v rámci České republiky. Pouhých 63 obyvatel na kilometr čtvereční. Před čtyřmi lety zde v krajských volbách zvítězila sociální demokracie, o 4 % před ODS. Obě velké strany vytvořily koalici. V jejím čele stanul sociální demokrat Jiří Zimola. Ten bude letos svůj post obhajovat jako lídr kandidátky za ČSSD.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Já připomínám, že sledovat tento předvolební speciál kromě toho, že ho můžete samozřejmě poslouchat, můžete i na webové adrese zpravy.rozhlas.cz. U mikrofonu je Martin Veselovský.
Jiří Zimola a Tomáš Jirsa tady zastupují ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice dvě politické strany, které poslední čtyři roky tvoří, řekl bych, vládní koalici v Jihočeském kraji. To znamená ČSSD a ODS. Když se podívám na ten průzkum PPM Factum a na ten volební model, tak sociální demokracii spadly voličské preference o 15 %. ODS o 11 %. Čemu to přičítáte, co se stalo, pane hejtmane Zimolo?

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Myslím si, samozřejmě, že část úbytku našich voličských hlasů může být způsobená i tím, že ČSSD právě před čtyřmi roky vytvořila velkou koalici s ODS, jak jste sám řekl. Z druhé strany, uvědomíme-li si výsledky právě po krajských volbách v roce 2008, jaké politické strany se dostaly do krajského zastupitelstva, kolik získaly mandátu, pak si myslím, že to naše spojenectví s ODS nebylo žádným sňatkem z lásky, ale sňatkem z rozumu. Pracovali jsme společně čtyři roky, myslím, že se spousta věcí podařila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pardon, pane hejtmane, není vůbec vyloučeno, že ten sňatek z rozumu možná neponese úplně dobré ovoce, pokud se ukážou průzkumy jako správné.

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já si myslím, že dobré ovoce ten sňatek z rozumu nesl čtyři roky. Podařilo se v Jihočeském kraji spousta dobrých věcí. Investovali jsme do rozvoje Jihočeského kraje. A především jsem rád, že čtyři roky zde fungovala stabilní politická situace, stabilní politické klima s vedoucí stranou ČSSD a s ODS, která v podstatě plnila sociálně demokratický program. Já říkám, že ODS je jako oheň - je dobrý sluha, ale zlý pán.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

To byl Jiří Zimola za ČSSD. Tomáš Jirsa tady vede Občanskou demokratickou stranu v Jihočeském kraji. To znamená, vy jste minulé čtyři roky, pane senátore, sloužili sociálním demokratům na krajském úřadu.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Když si do mě pan hejtman šťouchnul. Tak já bych řekl, že jsme v té koalici zaprvé jsme teda zabránili tomu, aby vládla v jižních Čechách KSČM, protože jiný volební model nebyl možný prostě. Ty strany, které se tam dostaly před čtyřmi lety, umožňovali pouze dvě koalice. Buď ČSSD s KSČM, nebo ta koalice která je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

A protože vy jste kývli na tu koalici, tak jste zabránili, aby to bylo s komunisty?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Je to přece jedna z věcí. A druhá věc, když pan hejtman řekl, že jsme plnili program ČSSD, tak já bych řekl, že jsme přece zabránili všem excesům, s kterými šla ČSSD do voleb. Myslím, Jiří, že jste slibovali, že zrušíte třicetikorunové poplatky, transformujete nemocnice na neziskové společnosti a ani jedno z toho jste nesplnili, mimo jiný ty nemocnice ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Mimochodem, pane senátore, když jsem četl vaší koaliční smlouvu, podepsanou právě před čtyřmi lety, tak tam to bylo napsáno o tom třicetikorunovém poplatku. To znamená, že vaši lidé, jako například Martin Kuba, nynější ministr průmyslu a obchodu, podepisoval zrušení třicetikorunového poplatku.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Pane redaktore, co je pro jižní Čechy lepší? Ta krátkodobá hra s těma třiceti korunami, nebo celé jihočeské zdravotnictví, které se nám ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane senátore, to byste měl vědět vy.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

No, já říkám, že ta koalice byl sňatek z rozumu a že se třeba v otázce zdravotnictví se nám vyplatil. Jižním Čechám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Dobře, řekněte mi ale jednu věc. 11 % jaksi oproti roku 2008 pro ODS. Čím jste si to vykoledovali?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Samozřejmě nám vyrostla nová konkurence. TOP 09 je konkurence, která nám odebírá část pravicových hlasů a samozřejmě taky na to má vliv to, že jsme ve vládě a když jsme slyšeli před pěti minutami zprávy, prostě jsou to kontroverzní témata. Ať už zvyšování daní, nebo snižování schodku státního rozpočtu. Čili není to jenom jihočeská ODS, ale je to samozřejmě celostátní problematika.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

To říká Tomáš Jirsa za ODS. Petr Braný je tady jako lídr KSČM. Čemu vy přičítáte ten propad obou vládních stran v Jihočeském kraji?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Děkuji za slovo. Víte, já když to poslouchám, ten sňatek z rozumu a hlavně to velké vítězství, že nám zabránily mít větší odpovědnost za správu kraje, tak je to zpráva pro voliče, že nectili rozhodnutí voličů. 31 mandátů dostala levice. Udělali sňatek z rozumu. Teď dokonce říká zástupce ODS, vždyť to je taková hra voliči. My trošku začneme, ale pak cukneme. Jenom, abychom se dostali tam, kde je třeba. Já jsem toho názoru, že krajské zastupitelstvo musí být zrcadlem většiny potřeb obyvatel kraje. A jestli my dostaneme sílu mandátu, tak budeme dbát na to, aby zastupitelstvo kraje bylo tvořeno poměrně včetně rady, ať se velmi složitě dohadujeme, ale o co složitěji se budeme dohadovat, o to více ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Já se omlouvám, pane poslanče Braný, jak to uděláte, když volební zisk bude takový, že se prostě například Tomáš Jirsa s Jiřím Zimolou dohodnou a nebo že se dohodnou se Zdeňkem Bezecným, či Lubošem Průšou?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já nedávám takovou váhu preferencím, ale něco ukazují a oni dva, když se dají zase sňatek z rozumu, tak nemají 28 mandátů. Tak budou potřebovat třetího nebo čtvrtého do hry.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Já jenom podotýkám, že jsme před volbami, pane poslanče, ne po volbách.

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já hovořím po volbách. No, vy říkáte, v čem je to. Tak ty preference dnes ukazují, že jim nevyjde sňatek z rozumu a budou potřebovat ještě jednoho sluhu a když budou stát na jednom mandátu, tak to bude jako v té sněmovně, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

A KSČM bude tím sluhou?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ne. KSČM chce, aby všichni se zúčastnili. A například, tady si někteří pamětníci pamatují, trvali jsme na tom do poslední chvíle v městě České Budějovice, kde potom vznikl advent a drželi jsme místa nevzali jsme si žádné navíc při dělení moci v Budějovicích. Takže my už máme další příklady, já nevím, jestli je to Horní Stropnice, absolutní máme vítězství ve volbách, ale jsou tam zúčastněny všechny politické strany.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

To říká Petr Braný, který tady v Jihočeském kraji vede kandidátku KSČM. Zdeněk Bezecný, do Poslanecké sněmovny za TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj. Co vy, pane poslanče Bezecný, byli byste těmi, řekněme, sluhy, kteří by doplnili případnou koalici ODS a ČSSD?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

V žádném případě nechceme být sluhy. Samozřejmě pro nás je důležité, aby tato velká koalice skončila. Ono takovéto vládnutí prakticky bez opozice je nezdravé a vzbuzuje potom takové ty otázky, jestli nedošlo k nějaké sféře, k rozdělení sfér vlivu a tak podobně. Takže my naopak chceme vytvořit alternativu, která znemožní, nebo neumožní uzavření té velké koalice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tolik Zdeněk Bezecný. Luboš Průša za Jihočechy 2012, když jsem četl váš, řekl bych volební web, tak tam máte téměř největším písmem napsáno "Naším úkolem je demontáž této krajské koalice ODS a ČSSD". Proč je to tak důležité aby spolu na příště Jiří Zimola a Tomáš Jirsa nevládli kraji?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

My to nebereme až tak vyhroceně z politického hlediska jako tady zaznívaly stanoviska předřečníků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

No, to je sice možné, ale na tom vašem webu to stojí.

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

My si myslíme, že tahle ta věc je nutná z toho důvodu, že se rozvoj kraje zastavil a samozřejmě politická odpovědnost za to je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane Průšo, buďte konkrétní. Co to znamená, že se zastavil rozvoj?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Nestavějí se žádné obchvaty měst ani obcí. Nepokračuje stavba D3 ani R4. To jsou nejdůležitější spojnice k nám. Nebuduje se technologické centrum. Letiště uvízlo...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Možná vás, pane Průšo, minulo, ale nebylo teď v srpnu vydáno na více než kilometr dálnice D3 stavební povolení?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

To je zatím jenom stavební povolení, ale fakt je takový, že v posledních čtyřech letech nezačala, nebyla zahájena stavba ani jednoho metru jediného obchvatu a ani jediného metru ani R4, ani D3.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

To byl Luboš Průša za Jihočechy 2012. Pro naše posluchače, kteří nevidí, co se tady děje, tak Tomáš Jirsa a Jiří Zimola se hlásí. Pane senátore, vy jste se hlásil déle, tak aby se vám něco nepřihodilo s rukou.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Ne, ne. Dvě krátké poznámky. Vy se, pane redaktore, bavíte o situaci před čtyřmi lety, kdy prostě ta pravicová koalice, kterou já bych si přál, nešla udělat a samozřejmě, já si přeju udělat pravicovou koalici a proto kandiduji a to není o tom, že bychom chtěli s panem Zimolou dále dělat koalice. A pak musím říct k Lubošovi, když se tak do té koalice navážíš, Luboši, ty jsi ale čtyři roky sloužil jako ředitel úřadu té koalici, tak jsi měl odejít přece, když jsi nechtěl těm zločincům sloužit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tomáš Jirsa, teď mluví na Luboše Průšu, který pracuje jako šéf Krajského úřadu Jihočeského kraje. Jiří Zimola za ČSSD se taky hlásil.

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já se chci ohradit právě proti slovům současného ředitele Krajského úřadu. On přece nejlépe ví, že se žádný život v kraji nezastavil. Mohl bych tadyhle jmenovat miliardy investic do jihočeských nemocnic. Miliardy investic, pane řediteli, do oprav silnic druhé, třetí třídy. Do rozvoje sociálních služeb. Vy to všechno víte, ale já rozumím předvolební době a téhle poměrně vzrušené době a té potřebě ventilovat jak údajně jižní Čechy stagnují. Není to tak. Ale k panu poslanci Branému ještě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Ne, počkejte, pane hejtmane, vydržte ... dostaneme se k tomu. Luboš Průša za Jihočechy 2012. Ta otázka, která padla od pana senátora Jirsy. Vy jste po čtyři roky byl šéfem Krajského úřadu Jihočeského kraje. Pan senátor použil opět to slovo sloužil, tak já ho nepoužiju. Na druhou stranu vy jste s tím mohl seknout a jít dělat něco jiného. Nebo to tak není?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Určitě. Ale v tom jednom domě, v tom Krajském úřadě jsou dvě různé činnosti. Jedna z nich je státní správa, za tu zodpovídá ředitel a druhá z nich je samospráva a tam ten ředitel nemůže rozhodovat. Samozřejmě, jsem mohl odejít, pokoušel jsem se některé věci vylepšit, změnit, měl jsem vlastní návrhy, jsou politické orgány, které rozhodují a tam moje pravomoc nesahala. Ta situace je taková, že dneska vím, jak ta řešení udělat a myslím si, že ta situace je tak špatná, že jsem se rozhodl opustit to místo ředitele a jít do té politické soutěže a ty svoje nápady zrealizovat, když to nešlo ty čtyři roky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

A ještě pořád pracujete na Krajském úřadu?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Ještě pořád pracuji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

A kdy skončíte?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Při volbách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Při volbách. A skončíte podle toho, jestli se to podaří Jihočechům, ne?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Ne, určitě ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Skončíte tak, jako tak.

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Skončím tak, jako tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Říká Luboš Průša za Jihočechy 2012. Je tu také z Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky Zdeněk Bezecný za TOP 09 a Starostové. Petr Braný za KSČM, Tomáš Jirsa za ODS, Jiří Zimola za ČSSD a podotýkám, že posloucháte předvolební speciál Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Vy jste, pane hejtmane Zimolo, chtěl ještě reagovat na Petra Braného za KSČM.

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ano. Ta má poznámka se týká toho zastoupení všech politických stran v orgánech zastupitelstva. Pan poslanec Braný moc dobře ví, že ačkoliv působili jakoby v opozici, tak měli podíl na rozhodování jak Krajského zastupitelstva z pozice členství ve výborech, což jsou poradní a důležité poradní orgány zastupitelstva, tak prosím, pane poslanče, i v komisích rady. A to musíte uznat, že za dob mého předchůdce Jana Zahradníka, komunisté nikdy takovéhle pozice neměli. Čili i komunisté, stejně jako čtvrtá strana Lidovci měli výrazné zastoupení při rozhodování o dalším rozvoji kraje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tak. Tolik Jiří Zimola za ČSSD. Pánové, pojďme se posunout teď k tomu, jestli kraj něco dělá, abych tak řekl. Ministr dopravy Pavel Dobeš tvrdí, že dálnice D3, pro ty, kteří se úplně neorientují na mapě České republiky, je to ta řekněme severojižní dálnice, která by měla spojovat Prahu zejména s Českými Budějovicemi a potom hranicemi, tak tvrdí, že dálnice D3 od hranic Středočeského kraje do Českých Budějovic bude dostavena do konce roku 2016. Ptám se Zdeňka Bezecného za TOP 09 a Starosty, jestli tomu věří?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Já doufám, že to není pouze datum, které zaznělo teď v předvolební době. Vždycky se D3 rychleji staví v době předvolební. Doufám, že ano, ten rok 2016 je po České Budějovice samozřejmě zůstane tady problematický úsek vlastně obchvatu Českých Budějovic.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

To rozhodně, pane poslanče, víte o co mi jde? Vy jste lídr kandidátky. To znamená, že kdybyste měli opravdu velký volební zisk, tak byste byl hejtmanem Jihočeského kraje. Řekněte mi, jestli byste dokázal udělat něco reálného pro to, aby D3 minimálně tedy od hranic Středočeského kraje do Budějovic, byla opravdu celá sjízdná.

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Co se dá dělat z pozice kraje reálného? Já chci prostě kooperovat s tou celostátní úrovní, protože D3 je záležitostí celostátní politiky samozřejmě, takže je možné vyvíjet určitý tlak na tedy Ministerstvo dopravy, na orgány, které jsou zodpovědné za budování dálniční sítě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Ne. Pane poslanče, víte co mě zajímá? Vy říkáte, že je potřeba vyvíjet určitý tlak na Ministerstvo dopravy, jak to budete dělat? Budete jako hejtman chodit za ministrem dopravy a říkat mu, poslouchejte, už by to chtělo ještě přistavět další kilometr, protože takhle to je prostě k nesnesení?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Ne, tak tady prostě výsledek nějaký už je samozřejmě, že tady je ten reálný příslib a ty stavby doufám, že se jak v tom úseku, v úseku vlastně do Bošilce a potom tedy Borek, stavět budou. Je příslib tedy toho projektu PPP pro ten úsek zbývající. Takže tam prostě nějaké reálné výsledky toho soustředěného tlaku, tlaku na tu centrální úroveň už vidět jsou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Dobře. Poslanec Zdeněk Bezecný doufá. Dokáže třeba Petr Braný za Komunistickou stranu Čech a Moravy říct něco s jistotou, jako třeba, že to nepůjde?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Skoro s jistotou, že to nebude. A teď povím, proč. My jsme Jihočeský kraj poslední investiční v pobídkách centra. Jsme na třináctém, s Prahou na čtrnáctém místě. Na nás centrum spoléhá, že jsme takové ty tvrdé palice, poradíme si sami, nepláčeme. Což je nám ke cti, ale není to ke cti ústřední vlády. Takže odložila svý usnesení jak koridor, tak dálnici, udělala opatření, které to zbrzdila. Teď nejsou prostředky a to, co říká kolega Bezecný, já se vší úctou k němu, to je ten problém. My totiž neumíme si vyhrnout rukávy a v Praze to odpracovat. My tady slíbíme všechno a já mám obavu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Co to znamená? Já vůbec nevím, co to znamená, když jihočeský poslanec řekne, že si jde do Prahy něco odpracovat.

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Co to znamená? Podívejte se, když jsme třeba dělali letiště, převody letiště Ostravy, tak to trvalo asi 35 minut, možná 40 minut v jednom čtení, první až třetí čtení a letiště bylo kraje. Naše letiště jsme tady převáděli deset let, lítáme tu jako vlašťovky, až se to rozkradlo. To jsme my Jihočeši. A navíc náš problém je, že máme přece jenom hodně recyklovaných politiků. To je pan kolega Bezecný...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Já tomu, pane poslanče, ne vždy se dozvím ...

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ve smyslu koryta to je problém, proč se nám nedaří to prosadit. To je můj názor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Mluvíte tady o těch dvou pánech, kteří sedí vedle vás?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ne, mluvím o těch, tady jsem nevěděl pan ředitel, že bude v jiné politické straně. Já ho pořád řadil do ODS jako ideově, ale jako je to pátá kolona ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Počkejte, pane poslanče, abychom neutekli od jádra věci. Abychom neutekli od jádra věci. Pane poslanče, řekněte mi, co tedy navrhujete, protože ...

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já vám řeknu. Legislativní iniciativa na změnu, aby spotřební daň z PHM, která dělá zhruba 120 - 170 miliard, podle toho, jak se urodí, aby byla větším podílem zúčastněna tato spotřební daň na rekonstrukce a výstavby komunikací. Když to neuděláme, tak se spoléháme jenom...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane poslanče, kam teď spotřební daň z pohonných hmot jde?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Teď tam jde, ale jde tam malé procento. My jsme to dokonce snížili do fondu dopravní infrastruktury. Určitě je to tam v řádu miliard, jenom my potřebujeme aby se tam dostalo zhruba tak 150 miliard ročně, aby to mělo nějaký vývoj pozitivní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tolik Petr Braný za KSČM. Dokáže mi někdo z vás, jak tady sedíte, no co mně, voličům, nabídnout nějakou alternativu, jak se minimálně od hranic Středočeského kraje dostat do Budějovic rychleji, než jak já dneska, že to bylo komplikované tak, jak všichni znáte? Tomáš Jirsa ODS.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já si myslím, že Jihočeský kraj, já jsem mnohem větší optimista než kolegové. Myslím si, že Jihočeský kraj má dvě docela dobré karty. Zaprvé máme po dlouhé době silového ministra a jeho úkolem je ohlídat, aby tam ty peníze byly a zadruhé.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Jižní Čechy ho mají, nebo ODS?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Jižní Čechy ho mají. A zadruhé máme v ruce, kraj má v ruce územní rozhodnutí pro stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína, a to je poměrně významná karta pro vyjednávání s vládou. Takže já jsem optimista.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Jak jí budete používat, pane senátore?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já myslím, že už se používá. Stát prostě slíbil dobrou vůli, že tu dálnici a ty silnice dostaví, nebo abych je úplně nebral za slovo, že významné části dostaví a stát přece dobře ví, že  ten Temelín je zátěž a že prostě bude zatěžovat jižní Čechy, že my se k němu chováme vstřícně, ale musí dodržet to, co slíbil. Takže já jsem v tomhle optimista.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Já nevím, jestli si na to vzpomínáte, ale tuším v roce 2002 Vladimír Špidla sliboval, že do roku 2010 bude D3 dostavěná. Evidentně není.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já jsem pana Špidlu před dvěma lety porazil ve volbách, tak si myslím, že to, co říkám, má prostě váhu. Já si myslím, že to dobře dopadne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

O slovo se hlásí Luboš Průša za Jihočechy 2012.

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Já jsem chtěl říct to samé, co vy pane redaktore, protože to pamatuji, to jednání s panem Špidlou, když jsme seděli jako starostové svoláni také narychlo před volbami a tam bylo představeno, že dálnice bude hotová v roce 2012. S tou druhou věcí, co říkal pan senátor Jirsa, souhlasím. Určitě...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Že jste pátá kolona?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Ne, určitě, to říkal někdo jiný. Ale s tou druhou věcí, kterou říkal on, to znamená, že dobrá karta celkem je dostavba těch dvou jaderných bloků. Ale tam by to chtělo nějakou závaznější formu, než jsou ty dosavadní přísliby a rozestavěné kilometrové úseky. To znamená nějaké právní zajištění, vysoutěžená smlouva, smlouva s dodavatelem. To už záruka je. Ještě lepší záruka je, nějaké systémové řešení, to znamená nějaký závazný příslib vlády, nebo třeba dokonce zákon. Možná zákon o dokončení alespoň těch dvou hlavních komunikací, které dneska všechny trápí, to znamená nějaké komunikace do jižních Čech a nějaké komunikace do Karlových Varů. Protože to opravdu zaručené není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

No dobře, o dostavbě těch dalších dvou bloků v Temelíně se bude rozhodovat s největší pravděpodobností příští rok. V tuto chvíli, alespoň z toho, co Radiožurnál mluvil s těmi danými členy vlády, není vůbec jasné, jestli se vůbec ty dva bloky budou dostavovat. Tak vy stavíte budoucnost D3 na něčem, o čem není jisté, že vůbec bude? Jiří Zimola, ČSSD.

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ano. My stavíme na tom, co možná v tenhle moment není jisté. Nicméně my už tu, pane redaktore a vážení posluchači, máme dva bloky Temelína. Ten už tady prostě funguje. S jižními Čechami Temelín je spojený a je s ním spojená i jistá zátěž. Já jí neříkám ekologická zátěž, ale je to zátěž v podobě například bezpečnostního plánování, bezpečnostních rad a dalších věcí. My prostě musíme být připraveni na jakoukoliv alternativu. Vláda nám nabídla, že když jaksi budeme i podporovat případnou dostavbu Temelína, že se zaváže právě k rychlejšímu budování právě dálnice D3. Tady byl zmiňován Vladimír Špidla, ale on už to přece řekl Václav Klaus v devadesátých letech. Ta myšlenka už je mnohem starší. Před dvaceti lety nám byla slibována dálnice. Dnes tu máme pětadvacetikilometrový obchvat Tábora, nic jiného. Ale já věřím, že i kvůli tomu ... samozřejmě, ale podívejte se, jak byla zastabilizována ve Středočeském kraji. Určitě zmiňujeme oba dva tu samou rovinu. Já jsem rád, že už dnes jsou možná i některými poslanci ODS vykoupeny některé pozemky, čili ta stavba se může už teď i hnout výrazně rychleji. A především, pane redaktore, já čtyři roky nedělám nic jiného, než lítám za ministry dopravy, kteří se tam střídají, promiňte mi to, jak apoštolové na orloji. Každý nám slibuje, jak nám hne s tou dálnicí D3 na jih Čech, nebo i s R4 a já je podezírám z toho, že si chtějí jižní Čechy užít pěkně v kolonách, zácpách a prohlédnout si je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Ale to při vší úctě, pane hejtmane, to přece není úplně dobrá zpráva pro vaše voliče. Vy říkáte, že tady máte dva bloky. Ale přece, pokud jsem dobře četl, vaše vyjádření, které se týkají D3 a Temelína, jakožto nějakým způsobem souvisejících témat, tak vy říkáte, podobně jako senátor Jirsa, my tu kartu budeme používat, my budeme používat to, že se tady chce dostavovat nebo ČEZ tady chce dostavovat další dva bloky a my se nebudeme chovat přívětivě, pokud nám stát neslíbí, že pořádně pohne s D3.

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Je to přece logický argument Jihočechů. Já myslím, že Jihočechům už v době Štrougalovy vlády byla slibována levnější elektrická energie za právě dostavbu Temelína. Dnes Jihočeši nemají nic. Nemají vůbec žádný vliv na regulaci cen elektřiny a je přece logickým požadavkem, že Jihočeši za to něco požadují. Proto my požadujeme spojení s evropskou a českou dálniční sítí, ale tady si musí sáhnout do svědomí i všichni přítomní zákonodárci. Ať už je to pan Bezecný v Praze, nebo oba dva zde přítomní, protože já mám pocit, že na rozdíl od jiných krajů, naši poslanci naši senátoři se napříč politickými stranami, a teď se obouvám i do sociálnědemokratických poslanců, nedokážou tady v tom spojit a na rozdíl třeba od moravskoslezských kolegů, nedokážou prosadit takovou s prominutím banalitu, jako je dálnice D3.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Poslední reakce. Tomáš Jirsa ODS, potom Petr Braný, prosím krátce.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Za prvé to není banalita a za druhé znova, neměli jsme žádného silového ministra. Všichni vždycky premiéři byli z Moravy a tam se stavěly dálnice do nikam. Vždyť to všichni víme, tak snad teď to půjde.

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

No, ano, musíme více se sjednotit na úrovních kraje, zákonodárci a to se tu neděje. O tom jsem hovořil v tom předchozím vstupu. Ale jinak, my si musíme sami ujasnit jednou, lobujeme za rychlostní, proti dálniční, pak některé obchvaty a ta naše takzvaná tvrdost vůči Temelínu, já tomu říkám servilnost, když pan Topolánek dával to jako experimentální hračku zeleným, tak jsme zablokovali územní plán, byl zablokován a nepustili jsme ho. To samé i se Šumavou, takže jako my taky mnohdy jsme moc vstřícní k té Praze a méně děláme ten tlak. Takže já vím, že tady jsou hnutí, která podporují, aby se to rychle udělalo, já bych byl poslední, který by tomu nepřál, rok 16 na to bych si nevsadil, tam bude strašně vysoký kurz.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Stále posloucháte už třetí v řadě předvolební speciál Radiožurnálu, tentokrát vysíláme z Českých Budějovic, tedy z Jihočeského kraje. Je tady pět lídrů politických stran, které by se v tuto chvíli z 90 % pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva. ČSSD zastupuje hejtman Jiří Zimola, ODS senátor Tomáš Jirsa, Petr Braný je lídrem kandidátky KSČM, Zdeněk Bezecký v Poslanecké sněmovně, pane poslanče, jste tam ještě? Výborně, ještě nehlasujete?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Ještě ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Jak to máte zařízeno, mimochodem, to tam někdo stojí a říká vám, pojďte už, pane poslanče?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Ano. Mám na telefon zprávu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Dobře. Zdeněk Bezecný za TOP 09 a Starostové a konečně Luboš Průša za Jihočechy 2012.
Pojďme k dotazům posluchačů a voličů, kteří přišli sem do budovy Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. První napsaný dotaz. Který je směřován na vás, pane senátore Jirso. Prosím o váš názor na situaci vašich kolegů v ODS ohledně skupování pozemků na trase dálnice D3. Napsáno je tady také aféra Baštýř. Pane senátore?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

On už se toho dotknul pan hejtman Zimola. Já jsem přesvědčen a mluvil jsem s panem Baštýřem a mluvil jsem i s lidmi v Ševětíně, že pan Baštýř nikdy nikoho neošidil. Pan Baštýř je velký soukromý zemědělec, skupuje zcela regulérně pozemky a protože kupoval pole, tak kupoval i pole, kudy vede dálnice. Ta dálnice je plánovaná patnáct let, takže všichni, kdo mu prodávali ty pozemky, věděli, že tam povede dálnice a pan Baštýř jim vyplatil tu částku, za kterou to prodával státu. Tak to je, a pan Baštýř nikdy nikoho neošidil. To byla pouze mediální aféra.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tolik Tomáš Jirsa za ODS. Petr Braný za KSČM chce něco dodat?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ano, já jenom chci dodat, že to je problém. Já jsem byl v prezidiu pozemkového fondu, když se tam zhaslo, a rozkradlo se tam něco, tak jsem byl potom členem pozemkového fondu, kde se řešily právě otázky půdy. A já jsem navrhoval několikrát v tom prezidiu, aby si vláda zablokovala pozemky, které potom může použít pro takovéto účely, popřípadě pro směnu i tak jak je tady uvedený jeden ze zemědělců, který to myslí poctivě. Ale to se nestalo a resort odpověděl a jediný, kdo odpověděl tehdy, pan ministr financí Kalousek a řekl, že tak by mu stačilo osm aru na zahrádku. To bylo to, co jsme si zablokovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Já vím, pánové, ale nezlobte se na mě. Vy tady, pane Průšo, nezlobte se na mě, slovo vám teď nedám. Vy jste tady proto, abyste svým voličům říkali, jak v příštích čtyřech letech zejména bude vypadat Jihočeský kraj. Dobře Luboš Průša za Jihočechy 2012 kýve.

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

My právě v tuhle tu chvíli navrhujeme, aby byla vytvořena zvláštní pracovní skupina, která by třeba i za pomoci krajských peněz urychlovala ty výkupy. Jestliže to nedokáže ŘSD včas udělat, tak potom se stávají takovéhle případy. To znamená, abychom celou trasu té D3, R3 nějakým způsobem majetkově pomohli ošetřit hlavně...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Máte představu, jako šéf krajského úřadu měl mít, máte představu, kolik by do toho kraj mohl investovat na výkup těch pozemků?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Já si myslím, že ten řád na projektové dokumentace a urychlení těch výkupů, který ještě Kraj může unést, je okolo těch sto milionů ročně. Samozřejmě potom by to ŘSD, když mu to jde tak pomalu, nějakým způsobem zase refundovalo kraji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Prosím, pokud se chce někdo zeptat přímo tady z publika, tak ta dáma, která dostala mikrofon, ten pán tady bude druhý v řadě. Prosím, máte slovo.

osoba:

Dobrý večer, Tomášková. Pane Jirso, já jsem ráda, že jste mi napsal hezký dopis, dětičky jsou šikovný, ale to je tak asi všechno. Vy jste zapomněl, že ODS ztrácí hlasy, protože ti vaši lidé jsou, jak to nazvat, abyste mě zítra neudal, prostě mají rádi majetek. Váš místostarosta Dlouhý, kvůli kterému bylo vyhozeno pět lidí a půjdou před soud, oni už tam u toho soudu byli, oni půjdou dokonce s trestním rejstříkem do konce života. Váš Dlouhý, který se chová tak nestoudně a vy jste jeho starosta, takže pane starosto, je vidět, že nejste fajnšmekr na společnost a nejsou ani ostatní odeesáci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Můžete, moc se omlouvám, směřujete k dotazu?

osoba:

Směřuju k dotazu. Domníváte se, že mi pomůže, když se budu denně modlit, aby vás na rozdíl jako v Rusku vzal, ne bohorodička, ale čert?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane senátore, pane starosto, poněkud emotivní, ale přesto výzva směřovaná přímo na vás.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Jaký byl ten dotaz, jestli mě vezme čert? Já nevím. Já víte co, ještě nevím, kde bydlíte, ale já dělám 18 let starostu v Hluboké nad Vltavou, tam jsem kandidoval pětkrát, lidé mě zvolili. Kandidoval jsem dvakrát do Senátu, lidé mě tam zvolili. Co opravdu nevím, proč by mě měl vzít čert. A já si svoje občany města nevybírám. Pan Dlouhý kandiduje u nás na Hluboké, je prostě regulerně zvoleným místostarostou a musím říct, že nevím přesně, o které kauze mluvíte, protože jsem přesvědčený, že kvůli němu žádných pět lidí nejde do vazby, nebo co jste říkala.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane starosto, ohledně toho, koho bude brát čert, tak to asi necháme na těch volbách. Nemáte, moc se omlouvám, nemáte mikrofon, není slyšet do vysílání. Další dotaz. Děkuju.

osoba:

Petr Maroš, dobrý den. Velkým tématem jižních Čech je také Šumava. Chci se zeptat, znám většinu nebo názory většiny všech, kteří tu sedí, mám pocit, že hájí spíše kácení, ale i tak bych se chtěl zeptat, jaký je váš aktuální názor na Šumavu a druhá otázka je, přispěli jste někdy k obnově lesa na Šumavě osobně?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pokud se úplně nepletu, tak na Šumavě se aktuálně kácet nebude. Tak jinak, Luboš Průša, přispěl jste nějak k obnově lesa?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

K obnově lesa jsem nepřispěl. Přispěl jsem k vyjednávání o novém zákonu. Myslím si, že Šumava ten nový zákon potřebuje. Je třeba nějaký kompromis a ten nový zákon navržený nějaký kompromis vytváří. To znamená, že do...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Teď úplně si nejsem jistý, jestli...

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:
 
Nepřispěl jsem k sázení lesa, sázím les sám svůj, ale ne na Šumavě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Zdeněk Bezecný, TOP 09 a Starostové. Co vy, přispěl jste?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Přispěl jsem k tématu Šumavy tím, že jsem spolupředkladatelem zákona o Národním parku Šumava. Myslím, že je to nutný kompromis.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Dobře, tolik Zdeněk Bezecný. Petr Braný za KSČM?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já jenom já jsem zastáncem toho, aby se to tam řešilo tím způsobem, který teď je v podstatě medializován. S tím, že trochu se zapomíná, že Jihočeský kraj byl vytvořen zejména rukama lidí. Kdyby byla natura 2000 tak Krčím neudělal ani jeden rybník. A teď se jako předpokládá, že ta nástupnická generace je tak zoufalá, že to tam chce zplundrovat. To přeci takto nestojí. Mě spíš zajímá, nastoupí nový ředitel a v Nové Peci zruší manipulační sklad s dřevem, propustí tam 12 lidí, dalších 6 je na propuštění a oni si budou pro štípané dříví jezdit asi do Německa, nebo kam. Tam přeci musíme dbát o ty lidi, kteří tam žijí a potom bude to, takže já jsem pro.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Já mám pocit, že uhýbáte od dotazu. Dobře.

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Stromky jsem nevysazoval, u stromu jsem přivázán nebyl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Petr Braný, to je kompletní odpověď, děkuju. Tomáš Jirsa za ODS, prosím krátce.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já považuji to, co se děje na Šumavě za národní tragédii. Tam ta filosofie divočiny, to je prostě náboženství. Šumava nám umírá před očima. Ano, zákon je nějaký kompromis, ale zelení aktivisté už se od něj odpoutali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane senátore, přispěl jste?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já si myslím, že osm let přispívám, tak jako všichni, ale musím říct, kolegové tady v sále, nebo za pultíkem, na to máme poměrně jednotný názor. A ano, i jsem sázel stromy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Jiř Zimola za ČSSD přikyvuje, to znamená, také stejný jednotný názor.

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ne, já jsem jenom chtěl říct, abychom si tady říkali, kdo se ptá, pan tazatel Maroš, který je člen ODS a kandidát do krajského zastupitelstva, já jsem to viděl, ten váš obrázek, jak jste s panem senátorem sázeli sazeničky na Šumavě. Myslím si ale, pane kolego, že tím úplně té Šumavě nepřispějeme. Přispějeme jí právě jednáním o budoucí podobě, o tom, jaký by měl být Národní park Šumava, zda by měl být zmenšen po vzoru Bavorského parku, nebo zda by ty ekosystémy, které tam jsou, se měly nějakým způsobem vyvíjet. Myslím, že moje názory jsou dostatečně známé v téhle záležitosti, nemá cenu je dále komentovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Hejtman Jiří Zimola. Další dotaz publika, prosím.

osoba:

Dobrý den, Vlček. Já bych se chtěl zeptat pana Jirsy, máte na bilboardech "chceme to změnit", nebo "chceme změnu".

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Počkejte, jak to tam stojí?

osoba:

"Chceme to změnit", myslím, že je to takhle ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane senátore, co stojí na tom vašem bilboardu?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Chce to změnit, a že skutečná práce přináší výsledky.

osoba:

A já bych se chtěl zeptat. Dvanáct let jste byli ve vedení kraje jako strana. Za těch dvanáct let sám osobně jako občan jsem si ničeho podstatného nevšiml. Podstatných změn jsem si začal všímat až teď za doby, kdy hejtmanem je pan Zimola a koalici dělá ČSSD s vámi. Takže bych se chtěl zeptat, co chcete změnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pro pořádek, člen ČSSD?

osoba:

Ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Ne? Dobře, to jenom abych si to ujasnil.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Ta změna je samozřejmě v tom, že chci vystřídat pana hejtmana Zimolu, že to jsem já, který kandiduju. A když to řeknu v jedné větě, já mám pocit, že se možná i díky té koalici, která je, vytratil z toho krajského úřadu ten zahradníkovský druh, který tu byl osm let a ten bych tam chtěl vrátit. A můžu to rozvinout pak dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tolik Tomáš Jirsa za ODS. Další dotaz, myslím, že je v publiku mikrofon, povídejte.

osoba:

Dobrý den. Já se jmenuju pan Kozelka. Prosím vás, já bych tu chtěl zmínit takovou kauzu, která už trvá tři roky a tady se pořád mluví o tom, co pro nás politici dělají. Já jsem obyčejný člověk a byl jsem na mítinku sociální demokracie tady v Českých Budějovicích, kde jsem předal panu Zimolovi materiály, kde se jednalo o krádež v domově důchodců v Drhovli. Pan Zimola mi slíbil modrý z nebe. Za tři roky se bohužel nic nevyšetřilo. V této kauze zklamala úplně policie a státní zastupitelství.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane Kozelko, já se moc omlouvám, ale při vší úctě kraj, ať zastupitel, nebo hejtman s Policií České republiky a státního zastupitelství neudělá vůbec nic.

osoba:

Ano, a já bych tu chtěl zmínit něco, co pro nás ty politici dělají, tak chci říct, že paní náměstkyně ani pan Zimola hejtman pro to nic neudělal. Já jsem šťastný, že na krajském úřadě sedí člověk, který má odvahu, když ví, že policie selhala a státní zastupitel, který mi dokázal v té kauze pomoct, je to pan Průša a teď ta kauza spěje k tomu, spěje k tomu, že se ta kauza k něčemu dotáhne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Pane Kozelko, tak já to přesunu teď na pana hejtmana, protože vy jste ho oznámil, jakože on s tím nic neudělal. Děkuju pěkně. Pane hejtmane, nešlo s tím přece jenom něco udělat?

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

My jsme se s panem Kozelkou setkali opravdu několikrát, řešily to všechny, řekněme, kompetentní kontrolní orgány Jihočeského kraje, krajského úřadu, věc byla několikrát prošetřena, bohužel tam nedošlo k tomu, co si pan Kozelka přál slyšet a ta věc tudíž, já jsem mu i doporučil, ať se obrátí na policii, pokud má podezření, že tam skutečně k nějaké krádeži došlo. Nicméně zabíháme do přílišných detailů a i ty skutečnosti, o kterých tady pan Kozelka hovoří, svědčí o tom, že ani policie nic v té záležitosti neshledala, nic v tomhle nevyšetřila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Ještě další dotaz, prosím.

osoba:

Dobrý den, Šimon Heler. Pane Průšo, vy jste byl, vaše strana byla nazvána pátou kolonou ODS. Mě by zajímalo, jestli vaše strana připouští vůbec možnou spolupráci povolebení s ODS? A tato otázka je směřována vlastně i na ostatní pány vyjma pana Jirsy. Děkuju.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Luboš Průša za Jihočechy 2012, teď, prosím odpovězte, dále o tom tématu budeme mluvit ještě na konci tohoto speciálu.

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:
 
Já vám musím říct, že po tady těch vystoupeních, ale hlavně po různých výpadech, kdy chodím vysvětlovat na policii věci staré 14 - 15 let od členů ODS, tak je ta pravděpodobnost, že bychom šli do koalice s ODS, čím dál tím menší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Všiml jste si, že pan senátor Jirsa na vás hrozil prstem?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Takže půjdete do koalice s ČSSD?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

A jinak na naší kandidátce je 59 kandidátů a z nich je tedy devět bývalých členů ODS. Je to menšina, zřetelná menšina a jsou to lidé různého spektra. Někteří kandidovali dříve za zelené, někteří za sociální demokracii. Je to opravdu pestré spektrum. Tím hlavním důvodem, proč my vůbec kandidujeme, je to, jak jsem tady říkal, že ten kraj se podle nás nerozvíjí dost rychle...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Počkejte pane Průšo, to stačí. Ta otázka byla, jestli půjdete do holportu s ODS. Dobře. Luboš Průša Jihočeši 2012, to byla odpověď. Zdeněk Bezecný TOP 09 a Starostové v Poslanecké sněmovně v Praze. Petr Braný, lídr kandidátky KSČM. Tomáš Jirsa lídr kandidátky ODS, hejtman Jiří Zimola ten zde vede v Jihočeském kraji ČSSD, protože posloucháte předvolební speciál před krajskými volbami, předvolební speciál Radiožurnálu z Českých Budějovic z Jihočeského kraje.
Pokud má někdo mikrofon, tak si ho chviličku ještě nechte. Je tady ještě jeden dotaz, který přišel e-mailem od Věry Korčekové, teď si dovolím ocitovat asi tři věty. "V loňském roce zastupitelstvo kraje schválilo, že zaplatí z rozpočtu kraje 150 milionů korun za chyby v čerpání evropských dotací. Také bylo řečeno současným panem hejtmanem Zimolou, že až budou známy výsledky vyšetřování, že budou tyto prostředky vymáhány." Paní Korčekovou by zajímalo, jaký je aktuální stav a jaká je vůbec představa jednotlivých kandidátů, na kom by bylo možné tuto obrovskou sumu vymáhat. Pokud mohu požádat Zdeňka Bezecného za TOP 09 a Starosty, myslíte si, že je vůbec něco takového raeálného?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Jsou to korekce, které se týkaly druhé a třetí výzvy, to je myslím rok 2008, pokud se nemýlím, a tady bych opravdu počkal na výsledky vyšetřování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

A s tím, že jaksi bude placena taková suma z rozpočtu kraje, s tím souhlasíte?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

No samozřejmě, že je to problém pro rozpočet kraje, který musí vlastně tyto korekce, které...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Počkejte, pane poslanče, to já si dokážu představit, že je to problém, ale souhlasíte s tím, nebo ne?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Kraji nezbývá nic jiného, než ty prostředky zaplatit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Dobře, tolik Zdeněk Bezecný. Luboš Průša za Jihočechy 2012.

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

To je právě ten případ, kdy ten ředitel krajského úřadu měl jiný názor. My jsme navrhovali, že celou tu věc poměrně složitou by měl vyřizovat samotný Jihočeský kraj, to znamená chtít ty peníze zpátky, protože celý ten proces těch finančních korekcí byl nejasný, byla použita přímo evropská směrnice, podle nás byla použita špatně. Tenhle ten posudek dostalo zastupitelstvo a rozhodlo, že to bude řešit ten úřad regionálního rozvoje, nikoliv kraj, ten se má soudit sám se sebou a dneska je stav takový, že to pořád je zaparkované na mrtvém bodě a úřad nám sděluje nejčerstvější informace, že musí čekat na nějaký další souhlas úřadu pro zastupování státu a vlastně se v tom nic nestalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Říká Luboš Průša, šéf krajského úřadu, hejtman Jiří Zimola k tomu řekne co?

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ona ta věc je hodně složitá. Já se pokusím ji v kostce skutečně shrnout. Jihočeský a Plzeňský kraj v rámci NUCu byl donucen přispět právě tomu úřadu regionální rady onou 250 nikoliv jenom 150 miliony, 250 milionovou takzvanou korekcí, pokutou, která prostě, pane redaktore a vážení posluchači, musela být zaplacena, pokud jsme se nechtěli zříct dalších miliard z evropských prostředků. Současně, protože na nás skutečně byl Ministerstvem financí vyvíjen tento nátlak, že nezaplatíme-li tuto opravu, tuto korekci tuto pokutu a nikoliv kraje, ale ten úřad regionální rady, kterému my jsme právě pomohli, pak budou zastaveny všechny projekty, pak bude zastaveno financování regionálního operačního programu. My jsme to zaplatili prostě proto, abychom uvolnili peníze pro všechny žadatele, kteří již v té době investovali peníze. Jakmile budeme vědět a tím potvrzuji slova pana ředitele krajského úřadu, že ta věc je vyšetřena, že tam nebylo shledáno žádné podezření, pak rozhodně jako kraje vymáhat po Ministerstvu peníze zpět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Jiří Zimola za ČSSD. Do konce tohoto předvolebního speciálu, jenom podotýkám zbývá deset minut. Tomáš Jirsa za ODS, prosím krátce, abychom se dostali ještě k dalším dotazům.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Ta věc je opravdu zašmodrchaná, protože ta...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Budete ji znovu vysvětlovat, pane senátore?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Ne, ne, já přečtu tři věty, tři krátké věty z rozhodnutí pražského soudu z vyhlášení rozsudku na základě obžaloby Jiřího Trnky a Martina Půlpytla. A chtěl bych říci, že soudce k té obžalobě řekl, že v tomto případě, tedy ROP Jihozápad, nejde v něm o žádné úplatky. V tomto směru tedy nejde o korupční kauzu. Nejde o žádnou manipulaci se samotnými projekty jako takovými a nejde a nešlo o konkrétní snahu obžalovaných ovlivňovat hodnocení určitého konkrétního specifického projektu. Takže ti hoši potom, po té obrovské bouři tady v jihočeské sklenici vody, byli osvobozeni paragrafu 226 písmeno B, to znamená, že se...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

To, co vy citujete, je nepravomocný rozsudek.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já vím, ale je to první rozsudek k té věci a kdyby ještě nebyl, na základě nějaké té obžaloby byla Jihočeskému kraji udělena ta korekce, to spolu naprosto souvisí a samozřejmě Jihočeský kraj bude podle mého názoru mít právo vymáhat tu korekci zpátky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tomáš Jirsa za ODS. Další dotaz z publika, prosím.

osoba:

Šátava Jiří, dobrý den, vážení pánové. Já bych měl dvě otázky pro všechny zúčastněné. Za prvé, jak se postavíte k tomu, aby národní podnik Budvar byl i nadále národním podnikem, protože tu byly takové tendence, že bude změněno vedení a tak dále. Za druhé, jižní Čechy byly komorou pěstování zeleniny, brambor, zahrada jižních Čech, Lhenicko. Jak napomůžete tomu, aby tyto plodiny nemizely z polí Jihočeského kraje a dostaly se nejkratší cestou ke spotřebitelům? Děkuju vám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
 
Děkuju pěkně za dotaz. Odkud to vezmeme? Vezmeme to od Petra Braného za KSČM. A pánové, vzhledem k tomu, že necelých deset minut zbývá, tak pojďme to vzít o něco rychleji. Pěstování zeleniny v Jihočeském kraji.

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tak tady kraj má několik možností, mimoto, že chodíme jako funkcionáři radit zemědělcům na Živitelku, ale všiml jsem si, že si to nepíšou, takže my máme jednu možnost, a to je, že uděláme takové programy, zejména přes Agrární komoru, které budou nejen propagaci, ale vytvoří podmínky, pro tyto pěstitele. Stručná teda odpověď.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Možná jenom nerozumím úplně tomu, pane poslanče, proč už to není?

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ale tak, řada kroků je. Chutná hezky jihočesky, podívejte se, projděte se tady a budete koukat, kdo na vás kouká z bilboardů a že už se něco děje. A národní podnik Budvar, tak tady jsem hrdý na ten podnik a to zejména proto, že přál bych v republice více takových podniků, kde lidé mají generační vazbu...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  


Víte, na co se posluchač ptal. Jestli vůbec máte sílu, jako případný člen zastupitelstva něco...

Petr BRANÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

No ne, oni nemají sílu to změnit, zatím, ti co to chtějí změnit, protože národní podnik neodvádí přímo do rozpočtu, tak si našli jinou cestu, že si kupuje dluhopisy národní podnik. Tam je celý problém a ještě je tam těch problémů víc. Ale ředitel a to vedení, které tam je, tak zatím vyvíjí kvalitu, která je na trzích hodnocena pozitivně, takže tady je jediné to, že příští ministr zemědělství musí více s chladnou hlavou jít do takovýchto otázek a nedráždit tam, kde je to zbytečné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

To byl Petr Braný za KSČM. Za TOP 09 a Starostové Zdeněk Bezecný, pane poslanče, řekněte mi úplně reálně, kdybyste byl buď v radě Jihočeského kraje, nebo v zastupitelstvu, tak dokázal byste něco udělat pro to, aby skončily nápady, teď cituji dotaz tady z publika, aby skončily nápady na to, že by Budvar nebyl národním podnikem, že by byl třeba prodán?

Zdeněk BEZECNÝ, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj:

Zase je to otázka, na kterou má ten kraj vliv zprostředkovaně. Jako hejtman bych svojí autoritou prosazoval, aby v současné době nebyl Budvar privatizován.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Luboš Průša Jihočeši 2012, to samé, nebo jiný přístup k věci Budvaru?

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Téměř to samé. To znamená zachování pracovních míst, zachování výroby v Českých Budějovicích a všechny ty cesty, které vedou k nějaké změně obchodní struktury, jak jsou poměrně nebezpečné i z hlediska známkoprávních sporů i z hlediska toho, že takové kroky nebudou mít podporu veřejnosti, protože rovnou veřejnost bude předpokládat, že ten majetek někde zmizí, zašantročen, ale my ještě máme další prvek, rádi bychom, aby město České Budějovice a Jihočeský kraj tam dostaly nějaký třeba majetkový podíl. To by se nám moc líbilo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

No, to i věřím. Jak to chcete udělat? To nakonec bude na tom, potom jak to ...

Luboš PRŮŠA, lídr krajské kandidátky hnutí Jihočeši 2012:

Ta technická řešení určitě nějaká existují, ale většina z nich je nebezpečná právě z hlediska...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tomáš Jirsa, Jiří Zimola stačí mi kývnout hlavou, nebo zavrtět, jestli myslíte to podobné. Teď mluví Tomáš Jirsa.

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Ano, na Budvar je vzhledem k těm známkoprávním sporům potřeba nesahat, protože je to velmi nebezpečné to transformovat na jakoukoliv jinou společnost a nedovu si představit, jak by chtěl Jihočeský kraj v národním podniku získat nějaký podíl. To opravdu jako právník bys mi měl vysvětlit, Luboši.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

To necháme na jinou debatu. A produkty zemědělské? Máte jiný plán než komunisté?

Tomáš JIRSA, lídr krajské kandidátky ODS:

Já mám jiný plán. Já si myslím, že kdybych byl hejtmanem, tak bych prosazoval, aby instituce zřizované krajem, to jsou nemocnice, školy, domovy důchodců, to jsou tisíce a tisíce lidí, aby přednostně odebíraly lokální jihočeské potraviny. A myslím, že by se tomu také tímto pomohlo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:  

Tak a ještě Jiří Zimola za ČSSD?

Jiří ZIMOLA, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já tady velmi rád poslouchám, když se bavíme o tom Budvaru, vyjádření svých kolegů, zejména Tomáše Jirsy a Luboše Průši, k Lubošovi Průšovi musím říct,

Ing. Tomáš Jirsa MBA.

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
senátor PČR