Zlínský kraj schválil návrh klíčového dokumentu zabývajícího se rozvojem kraje

30. srpna 2012
Zlínský kraj schválil návrh klíčového dokumentu zabývajícího se rozvojem kraje

Schválený dokument na základě detailní analýzy konkretizuje cíle, úkoly a návrhy opatření, vyplývající ze Strategie rozvoje Zlínského kraje na léta 2009 – 2020, a aktuálně je přizpůsobuje stávajícím potřebám. Zohledňuje při tom parametry očekávaného budoucího období čerpání fondů Evropské unie po roce 2013. Program vychází ze dvou základních strategických dokumentů kraje.

Kromě Strategie rozvoje Zlínského kraje 2009 – 2020 je to Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje 2010 – 2012, na který plynule navazuje realizací některých aktivit. Při zpracování aktuálního programu byly dále zohledněny sektorové koncepční dokumenty Zlínského kraje.

Dokument v sobě obsahuje analytickou a návrhovou část. Jsou v něm zahrnuta specifická doporučení a opatření definovaná na základě detailního prozkoumání zdejšího regionu, potřeb jeho obyvatelstva, ekonomického a podnikatelského prostředí, zaměstnanosti, pokrytí služeb, tradic a spousty dalších aktivit. V návrhové části dokumentu je mimo jiné zdůrazňována důležitost budování inovačního prostředí, podpory podnikatelských investic, růstu vzdělání populace, zlepšení výuky cizích jazyků, zvýšení plynulosti a bezpečnosti silniční dopravy, modernizace železniční infrastruktury, ale například i potřeba eliminace starých ekologických zátěží či snížení emisí škodlivých látek do ovzduší. Specifikem tohoto programu je aktuální nepříznivá a nejistá makroekonomická situace. Proto i značná část doporučených aktivit nezohledňuje pouze dlouhodobé strukturální potřeby Zlínského kraje, ale rovněž odráží nutnost reagovat na vnější ekonomické podněty. Schválený návrh dokumentu bude nyní posouzen z pohledu vlivů na životní prostředí a po vydání souhlasného stanoviska Ministerstva životního prostředí bude dokument předložen k definitivnímu schválení krajské radě a zastupitelstvu.

Libor Lukáš

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady