Školy musí umět technické obory patřičně prodat

16. července 2012
Školy musí umět technické obory patřičně prodat

Je to paradox. Nezaměstnanost se aktuálně pohybuje v Ústeckém kraji nad 13 procenty. Zároveň polovina českých firem, včetně těch v našem regionu, podle výsledků šetření agentury CzechInvest marně shání technicky vzdělané lidi (viz zde). Tahle informace není nová. Při vší skromnosti musím říct, že já sám mluvím o potřebě podpory technických oborů už minimálně pět let. Jsem rád, že ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba tohle téma, alespoň podle informací na webu CzechInvest, bere za své. Co postrádám, je sta

Svoje v téhle oblasti může ale udělat i Ústecký kraj. Je zřizovatelem naprosté většiny středních škol. Ovlivňování skladby oborů a jejich řízení je jednou z mála možností, kterou v oblasti snižování nezaměstnanosti má. Ostatně také proto jsem jako jeden z bodů programu ODS do podzimních krajských voleb navrhl intenzivnější podporu technických oborů a škol. Prostor vidím především ve spolupráci škol a regionálních firem. Jde o to takovou spolupráci rozšířit a podporovat ji. Řada průmyslovek a technických škol to už dnes dělá a mám za to, že bychom měli takovou praxi podporovat. Pokud se například na učilišti žáci učí přímo pro konkrétní firmu, která jim po skončení studia garantuje místo, je to ideální stav. V našem regionu si asi těžko dokážu představit lepší způsob, jak motivovat žáky a jejich rodiče k zájmu o technické studijní a učení obory.  Jde o to, aby takový způsob práce na školách kraj podporoval a našel způsob, jak motivovat a ocenit ty školy, ředitele a učitele, kteří technické obory umí nejen učit, ale také, jak se říká, prodat. Třeba právě prostřednictvím šance na zajištěné a třeba i dobře placené místo, garantované už v průběhu studia.

Ing. Petr Fiala

předseda oblastního sdružení