Musíme se starat o všechny(!) školy v kraji

28. srpna 2012
Musíme se starat o všechny(!) školy v kraji

Jednou z mých priorit v případě, že se stanu hejtmanem Středočeského kraje pro nadcházející volební období ve Středočeském kraji, je podpora školství.

Všichni víme, že školy nám vychovávají budoucí generace, a podle toho, jaké se našim dětem dostane vzdělání, bude naše společnost v budoucnu vypadat. To je jednoznačně důvod, proč školství musí patřit mezi oblasti, kterými se chci společně se svými spolupracovníky další čtyři roky intenzivně zabývat.

Podle aktuálních statistik máme ve Středočeském kraji 1233 škol, z toho je jejich zřizovatelem krajský úřad pouze ve 190 případech. To ale neznamená, že se kraj musí starat jen o „své” školy. Naopak. Podle mě je přímo povinností kraje pomoci zajistit dostatek peněz, a to komunikací s ministerstvem školství, pro obce, které většinu škol zřizují, aby je mohly provozovat bez obav o jejich finanční zajištění a zároveň zvyšovat kvalitu jak výuky samotné, tak i vybavení škol.

Není možné, aby se kraj vymlouval například na vládu, že mu nedala dostatek peněz. Mojí prioritou je pomoci obcím tyto
peníze zajistit. Týká se to samozřejmě rovněž mateřských škol, které mají v současnosti velmi často nedostatečné kapacity,
a nemohou tak uspokojit všechny rodiče, kteří by do nich chtěli umístit své děti předškolního věku. Protože mám bohaté zkušenosti z komunální politiky z pozice primátora Mladé Boleslavi a jsem v častém kontaktu se starosty menších obcí ve Středočeském kraji, vím, jak to mají se zajišťováním financí pro školy, jichž jsou zřizovateli, těžké.

Tady musí nastoupit středočeský krajský úřad, aby prostřednictvím svých možností těmto obcím pomohl. Jedním z problémů je rovněž velmi malý počet absolventů učňovských oborů. Také v našem kraji ale potřebujeme řemeslníky s kvalitním vzděláním, a proto se vedení Středočeského kraje musí snažit zajistit dostatek financí i pro odborná učiliště a školy. Není možné věnovat podporu pouze středním a vysoký školám a úplně zapomínat na obory, které na první pohled nevypadají příliš lákavě, ale které jsou ve společnosti potřeba.

Je naším úkolem zajistit dostatečnou kvalitu učňovského vzdělávání, aby bylo rovněž dostatečně atraktivní. Je zároveň jasné, že bez kvalitních pedagogů nemůžeme mít kvalitní školství. A tady se opět dostávám k otázce financí, které je potřeba pomoci zajistit
mimo jiné na platy učitelů. Velmi diskutovanou oblastí zejména ve středních Čechách je finanční pomoc studentům při cestování do škol, tedy ono kontroverzní proplácení jízdného. Nejsem zastáncem této plošné formy pomoci. Jsem přesvědčen, že podporovat studenty bychom naopak měli cíleně, a to formou stipendia za kvalitní školní výsledky, případně podle jejich konkrétních sociálních potřeb. Jakým způsobem pak rodiče studentů nebo přímo studenti s penězi naloží, je na nich. Někdo je využije k nákupu školních potřeb, někdo na dopravu do školy. Má to tedy hned několik efektů.

V první řadě tak budeme motivovat studenty, aby měli ve školách co nejlepší výsledky, dále zamezíme zneužívání proplácení jízdného, kdy není mnohdy vůbec dohledatelné, zda student opravdu jel do školy, když si nechal krajem proplatit jízdné. Tento systém bude naprosto průhledný a pomůže jak nadaným a pilným studentům, tak i těm, kteří se nacházejí v tíživé sociální situaci.

Stejně jako v každé jiné činnosti lidského konání musí na závažných
tématech ve školství politici spolupracovat především s odborníky. Není možné, aby o zásadních věcech rozhodovali sami politici a politické orgány jednotlivých stran a uskupení. Názorným příkladem byl projekt realizace státních maturit, který připravovali převážně politici a na časté výtky a připomínky mnoha odborníků nebrali zřetel.

Přesto si myslím, že státní maturity mají své
opodstatnění, ale základem, aby mohly úspěšně v našem školském systému fungovat, musí být stejné osnovy základních předmětů na všech středních školách. Přesto musí mít jednotlivé školy možnost navzájem se od sebe lišit, a to především v předmětech odborných.

Od konce července projíždím se svými spolupracovníky obce, města a městečka Středočeského kraje s projektem „Kampaň, která pomáhá”. A jednou z oblastí, která občany nejvíce zajímá, je právě školství a jeho budoucnost. Diskutujeme o této problematice a mě velice těší, že naši občané mají velmi aktivní zájem problematiku školství řešit. Právě součástí toho je i má volební kampaň, jejímž prostřednictvím mohou občané rozhodnout, na který projekt v rámci středočeského školství máme přispět. Více se dozvíte na www.kampamkterapomaha.cz nebowww.facebook.com/kampankterapomaha.

Pokud bych měl shrnout to, co jsem uvedl výše, do jedné věty,
starejme se o školství, tak aby fungovalo kvalitně, a příští generace
se naší společnosti odvděčí.

MUDr. Raduan Nwelati

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor Mladé Boleslavi
krajský zastupitel