Současný primátor Kladna se nejprve v Poldi vyučil tavičem

28. srpna 2012
Současný primátor Kladna se nejprve v Poldi vyučil tavičem

Do komunální politiky ho čekala dlouhá cesta. Nyní vzpomíná i hledí do budoucna.

Ve středních Čechách žiji celý život. Prvních 14 let jsem prožil v Mladé Boleslavi, kde jsem se v roce 1963 narodil. Od roku 1977 pak žiji na Kladně, kde jsem se nejprve v Poldi Kladno vyučil tavičem, později jsem v Poldovce pracoval a od roku 1996 jsem začal pracovat na Městském úřadě v Kladně. Dnes jsem již 8 let primátorem, aktivně pracuji v různých organizacích i v krajském zastupitelstvu.

Mými hlavními zájmy jsou rozvoj středních Čech a zdejších obcí a měst, životní prostředí, doprava a základní a mateřské školství. Právě u mateřských škol je podle mého potřeba začít. Jejich nedostatečná kapacita, která mimo jiné neumožňuje řadě žen sehnat si zaměstnání, je jedním z významných, ale řešitelných problémů kraje. Také úroveň a podporu základních a středních škol je potřeba zlepšit, a to zejména s ohledem na možnost zaměstnání jejich absolventů.

Kraj nedostatečně využívá výhodu blízkosti Prahy a řada obcí a měst slouží hlavně jako noclehárny. Proto podpora vzniku nových pracovních míst či lepší organizace dopravy umožňující lidem dojížďku do zaměstnání je dalším stěžejním bodem našeho usilování. V kraji také dochází ke stárnutí populace. Proto je nutné, aby kraj zajistil ve spolupráci s obcemi a městy dostupnou a kvalitní zdravotní a sociální péči.

Právě v sociální oblasti mají svoji nezastupitelnou úlohu dobrovolné spolkové organizace. Proto se již řadu let snažím podporovat udržení a obnovení drobného spolkového života ve městech i na vesnicích. Setkání s hasiči, sokoly, baráčníky, chovateli či zahrádkáři, kteří se snaží pro ostatní udělat mnoho užitečného, jsou pro mě vždy nesmírně inspirující.

Po uplynulých čtyřech letech je snadné poukazovat na problémy, které se v našem regionu nahromadily. Mnohem důležitější je však hledat a prosazovat jejich řešení a tím přispívat k rozvoji kraje a jeho měst a obcí.

Ing. Dan Jiránek

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
primátor
krajský zastupitel