Interpelace na ministra zemědělství ve věci škody napáchané vlkem

15. dubna 2021
Interpelace na ministra zemědělství ve věci škody napáchané vlkem

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra zemědělství Miroslava Tomana ve věci škody napáchané vlkem.

Petr Bendl:

Vážený pane předsedající, vážený nepřítomný pane ministře, moje otázka je jednoduchá. Množí se v České republice škody napáchané vlkem, o jehož původu jsou často velké pochybnosti. Nicméně tak, jak roste počet vlčí populace, rostou i škody jím napáchané. Ministerstvo životního prostředí a orgány ochrany přírody často nereagují na potřebu případného odstřelu vlka, neboť hledají argumenty, proč tak nečinit. Já jsem přesvědčen, že bychom se v souvislosti s tím měli věnovat prevenci a měli bychom pomoci těm, kteří jsou postiženi touto situací, a proto se vás chci zeptat, zdali Ministerstvo zemědělství počítá s nějakou podporou, případně hledáním programu, kde by si chovatelé ovcí a koz, postižení touto situací, mohli lépe zabezpečit svá stáda, neboť ta situace, jak říkám, je čím dál tím horší.

Zajímalo by mě, zdali do budoucna počítáte s vypsáním nějakého programu podpory v této věci, neboť jak možná nebo jak určitě víte, vynakládáme ročně na podporu welfare pro chovatele skotu a chovatele prasat přibližně 1 miliardu korun ročně. Týká se to tedy pouze chovatelů skotu a prasat. Myslím si, že by si zasloužili i chovatelé ovcí a koz, aby nějaký takovýto program existoval, abychom jim pomohli s ohradami, pomohli se zázemím tak, (Předsedající: Čas.) aby mohli případně svá stáda ovcí a koz chránit. Děkuji vám za vaši odpověď.

Petr Bendl

poslanec PČR