Petr Tupec v médiích

27. srpna 2012
Petr Tupec v médiích

Kandidát ODS na hejtmana poskytl rozhovor Pardubickému deníku

Starosta Horního Jelení a jednička na kandidátce ODS do krajských voleb je překvapivě v médiích takřka neviditelný. Jeho postoj k předvolební kampani je v našich končinách nevídaný – neusmívá se z reklamních ploch a místo zviditelňování se v médiích dělá pravý opak. Zeptali jsme se ho proč.

Škarohlíd by mohl nabýt dojmu, že vaše nezviditelňování se před volbami může znamenat, že nemáte občanům kraje co nabídnout.

Vrátím se do roku 2006,kdy mi ODS v Horním Jelení poprvé nabídla kandidaturu z pozice č. 1 v rámci komunálních voleb. Když jsme diskutovali nad způsobem prezentace, padala různá hesla a předvolební sliby. Už tehdyjsem cítil, že toto je přesně směr, jakým jít nechci. Nechť voliči usuzují výhradně podle mé práce. Na mém letáčku, který jsme tehdy po Jelením roznesli, stálo „Neslibuji, budu pracovat“. Ato se také stalo a děje se i dál. Ostatně ortel je vždycky na občanech, oni musí říci, zdali jsem užitečným starostou,nebo ne.

Můžete tedy vyjmenovat některé z výsledku, jichž Horní Jelení pod Vaším vedením dosáhlo?

Bavíme se o měste, které má dva tisíce obyvatel, přesto princip je naprosto totožný a snadno přenositelný na vyšší stupen politiky, o tom jsem přesvědčen. Namátkou máme v obci za sebou kompletní rekonstrukce základní a mateřské školy, rozvoj infrastruktury, opravy chodníků a komunikací…V době ekonomické krize je třeba dbát na to, aby praktický dopad vašich činů coby komunálního politika mohlo v každodenním živote využít co nejvíce spoluobčanů. Na „bonbonky“ typu aquaparku či jiných podobně okázalých megaprojektu myslím opravdu není ten správný čas. To si nechme na později.

Doneslo se mi ovšem, že občané Horního Jelení vaši kandidaturu na hejtmana zrovna nadšeně nepodporují…

Mohu potvrdit, že taková nálada mezi spoluobčany po oznámení mojí kandidatury opravdu panovala. Jakkoli je to paradoxní a zpočátku to nebylo moc příjemné, jsem na to pyšný. Jejich vyjádření „My nechceme, abys odešel, chceme, abys pracoval dál pro Horní Jelení,“ je totiž asi největším vyznamenáním, jaké si komunální politik muže přát. Nyní je nálada v obci už jiná. Myslím, že dnes volební podporu jeho obyvatel mám, a cítím jejich hrdost na fakt, že dvoutisícové město muže vygenerovat politika, který je schopen vést nejen město, ale i celý Pardubický kraj.

Jak byste sám sebe charakterizoval jednou větou?

Není to asi motto, které čekáte, ale jsem bytostně přesvědčen, že zlo plodí zlo a dobro zase dobro. Ve všech oblastech. Pro mě to znamená, že pokud mohu udělat dobrou věc bez ohledu na osobní prospěch, udělám ji. Přeji každému jen dobré, jakkoli to asi není zrovna „trendy“. Asi nezapadám do této doby a už vůbec ne do škatulky „politik“. Ale je to tak a věřím, že ti, kdo mě znají, vám to potvrdí.

Pardubický deník, 27.8. 2012

Mgr. Luděk Pinta

oblastní manažer