Získat peníze pro kraj je výsledkem tvrdé práce, nikoliv planých slibů

23. srpna 2012
Získat peníze pro kraj je výsledkem tvrdé práce, nikoliv planých slibů

Zlínské hejtmanství se za poslední roky stalo doslova turbínou, která zajišťuje přísun peněz pro rozvojové aktivity. Doprava, zdravotní a sociální péče, ale třeba i školství ročně spolykají miliardy. Ty však kraj nezískává mávnutím kouzelného proutku anebo tím, že se založenýma rukama čeká v koutě, až si na něj někdo konečně vzpomene. Musí se o ně poprat s ostatními zájemci a přesvědčit ty, kteří peníze rozdělují, že jsou právě ve Zlínském kraji projekty, pro které se musí i v dnešní době peníze najít.

Kraj patří mezi úspěšné

„K dnešnímu dni bylo ve Zlínském kraji podpořeno přibližně 5 tisíc příjemců s celkovou výší získané dotace 28 miliard korun. To jsou ohromné peníze, které potvrzují, že jsou v našem kraji velmi schopní lidé, kteří dokážou této příležitosti využít a umí připravit úspěšné projekty, které posunou náš region opět významným způsobem dopředu,“ uvedl Libor Lukáš, lídr ODS v podzimních krajských volbách. Podle jeho slov je pak rolí hejtmanství, aby pro čerpání evropských dotací vytvářelo co nejlepší podmínky, které celý mechanismus zjednoduší a udělají maximálně transparentní.

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava, který je určen pro Zlínský a Olomoucký kraj, se přitom podle dostupných celorepublikových statistik umístil na třetím místě ve schopnosti čerpat přidělený objem financí. „A úspěšní jsme také v tematických operačních programech, především pak v operačním programu Životní prostředí, kde jen do Zlínského kraje doputovalo více jak 12 % z objemu dotací určeného pro celou republiku,“ dodal Libor Lukáš, který rozvojové aktivity a jejich financování považuje za jeden z klíčových pilířů činnosti hejtmanství i pro následující volební období.

 

Do rozvoje 18 miliard

„Naši kritici se snaží veřejnosti namluvit, že se rozvoj Zlínského kraje zastavil a že se získané dotace promrhaly na nesmyslných projektech. To však rezolutně odmítám, to může říkat jenom ten, který o dané problematice mnoho neví, nebo ten, kdo má v úmyslu škodit. Vždyť jen do významných rozvojových aktivit v oblasti dopravy, inovací, životního prostředí, zdravotní a sociální péče, školství nebo cestovního ruchu investoval kraj od roku 2000 více jak 18 miliard korun,“ vrací úder svým oponentům Libor Lukáš.

Výčet toho, co se za tyto peníze podařilo realizovat, představuje přitom několik stovek položek. Polovina peněz (přes 9 miliard) padla na dopravní projekty, 16 %

z celkového objemu šlo do zdravotní a sociální péče, 10 % do cestovního ruchu a přibližně stejná částka do podnikání a inovací. Podrobnou analýzu zveřejní Libor Lukáš v nejbližší době na svých webových stránkách www.liborlukas.cz.

 

Doprava a inovace, ne golfové hole

„V tomto kontextu tvrdit, že se z krajských peněz staví jen golfová hřiště, pokládám za nehorázný pokus o manipulaci veřejného mínění. Kde jsou pak desítky milionů na rekonstrukce silnic a zvýšení jejich bezpečnosti, kde jsou desítky milionů na modernizaci nemocnic, sociálních ústavů či domovů pro seniory, kde jsou desítky milionů na opravy chátrajících budov škol a jejich zateplení? A to se nebavím o programech podpory obnovy venkova, environmentálních projektech, aktivitách na podporu inovací a podnikání ve Zlínském kraji, anebo všestranném rozmachu cestovního ruchu, kterého jsme v posledních letech nepopiratelnými svědky,“ vyjmenovává Libor Lukáš, podle kterého jsou především investice do dopravy klíčové pro dlouhodobou prosperitu kraje.

„Bez kvalitních silnic se do kraje nebude chtít investorům ani turistům. Moderní a bezpečné silnice potřebují také obyvatelé kraje, aby se lépe a rychleji dostávali do zaměstnání nebo děti do škol,“ je přesvědčen statutární náměstek hejtmana Lukáš.

 

Druhá strana mince

Přestože kraj není tím, kdo schvaluje zákony, je pro Libora Lukáše zklamáním sledovat, jak si někteří jeho političtí vyzyvatelé automaticky přivlastňují některé koaliční úspěchy současné vlády a přitom před nepopulárními opatřeními stejné vlády strkají hlavu do písku. Příkladem je novela zákona o rozpočtovém určení daní. „Je paradoxní, že výsledná podoba zákona vlastně kopíruje původní návrhy ODS. A přitom se za hrdiny označují ti, kteří účelově vstoupili do vysoké politiky, aby se legračně po dvou letech vrátili zpět, aniž by reálně pomohli kraji a jeho obyvatelům. Naopak to byli právě oni, kteří populisticky na vlně euforie prosazovali zákony, které naopak připravily obyvatele našeho kraje o desítky milionů korun. Příkladem může být např. ohrožení státní dotace pro Slovácké divadlo v Uherském Hradišti či chybějící peníze pro sportovní kluby, zvláště pak ty mládežnické,“ připomíná Libor Lukáš.

Více info na www.liborlukas.cz

Libor Lukáš

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady